Hur gör jag för att få tag i en bra uppfödare/valp? Kan ni rekommendera någon speciell?

När man köper hund köper man en levande varelse som ska bli ens kompis för många år framöver. För att minimera risken att köpa en valp som av någon anledning inte uppfyller dina förväntningar bör du, när du har bestämt dig för vilken ras du vill ha, ta reda på så mycket som möjligt om rasens egenskaper och vad som krävs för att hunden ska må bra, eventuella sjukdomsfrekvens, skötsel och så vidare. Kontakta gärna rasklubben för att få mer information om rasen. Det finns även en hel del rasböcker där du kan läsa dig till hur rasen är och hur den bör skötas.

När du har kommit så långt att du ska kontakta en uppfödare så åk om möjligt till flera olika uppfödare och titta. Ställ frågor och fråga framför allt dig själv vad du vill ha ut av ditt hundköp.

En uppfödare kan aldrig ge dig några garantier för hur din valp kommer att bli eftersom det är så mycket som påverkar hur hunden utvecklas.

Däremot bör en bra uppfödare ha kunskap om och ett genuint intresse för hundrasen. Likaväl som uppfödaren ställer vissa krav på dig som valpköpare kan du också ställa rimliga krav på din blivande uppfödare. Det är även viktigt att man hittar en uppfödare som man känner förtroende för och kan ta hjälp av under valpens uppväxt och liv.

Vi hänvisar inte till någon speciell kennel inom raser men samtliga av de uppfödare som är SKK anslutna och finns på www.kopahund.se är ålagda att följa de regler och riktlinjer som finns uppsatta av Svenska Kennelklubben.

Svenska Kennelklubben Rapportera olämpligt innehåll
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.