Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Fodervärdens möjlighet att använda en fodervärdshund i avel

Hej
Jag har en foderhane på drygt 2 år och fick honom när han var 6 mån. Nu vill (ägaren )
att vi ska skriva ägarbyte så jag står som ägare men hon vill behålla avelsrätten på honom till 3 parningar till!annars övergå han till mig som ägare efter fullbordade 3 parningar till.  Och i detta så kommer försäkringen att övergå på mig, hur gör man i ett sådant läge ? Ska jag i förtid ta på mig ägandet och försäkringen och hen ha kvar avelsrätten? Har jag som ägare rätt att använda honom skälv till parning eller är det låst läge tills han är 5 år?
Matte/fodervärd Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej matte/fodervärd,

  Dina och överlåtarens rättigheter och skyldigheter stipulerar på fodervärdsavtalets fram-och baksida. Enbart innehavaren av avelsrätten  får nyttja hanhunden i avel. Överlåtaren/uppfödaren är innehavaren av avelsrätten fram tills avtalets villkor är uppfyllda, alternativt då tiden för avtalets giltighet löpt ut- det vill säga fram tills hanhunden haft de antal kullar som ni kommit överens om i avtalet (max 6 stycken), alternativt då hanhunden uppnått fem (5) års ålder. Dessförinnan får du inte använda hanhunden i avel, förutsatt att överlåtaren inte lämnar sitt skriftliga godkännande till detta. Det finns således en möjlighet för dig att köpa en parning av överlåtaren, men det förutsätter givetvis att överlåtaren vill sälja en parning till dig och ni ska då upprätta ett parningsavtal före parning.

  Vad gäller SKKs ägaranmälan så är det inget juridiskt dokument som visar vem som äger hunden utan ägaranmälan visar var hunden bor och till vem den ska återlämnas om den t.ex. har sprungit bort. SKK brukar därför rekommendera att fodervärden skriver sitt namn och adress på ägaranmälan eftersom det är hos denne hunden bor, men juridiskt är det överlåtaren som äger hunden fram tills kriterierna för avtalet är uppfyllda.

  Det föreligger inga hinder mot att du tar över försäkringen på hunden innan hunden övergått i din ägo. Som fodervärd ansvarar du för hundens vardagliga vård och skötsel, vilket innefattar alla skador och sjukdomar som hunden drabbas av och som inte rör avel (parning). Om hunden är oförsäkrad kan det bli mycket kostsamt med vården.

  Önskar dig en trevlig helg!

  Med vänliga hälsningar,
  Mikaela Juridiska

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.