Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Utbildning från utlandet

Hej Studentum

Jag har en grundläggande fråga om mine utbildningsmöjligheter här i Sverige.

Jag är ursprungligen från Danmark och för många år sedan gjorde jag min antropologimaster examen i Danmark. Jag är i dag 38 år gammal.

Saken är, att jag gärna vil byta spår i livet och bli ämneslärare i gymnasieskolan i Sverige med inriktning Matematik och Fysik, och jag har därför börjat finansiera min egen komplementerande naturvetenskapliga utbildning (mestadels på distans).

Mit mål - min dröm egentligen - är att uppnå rätt behörighet inom 1-2 år och söka in på ämneslärare utbildningen och sen jobba i svenska gymnasieskolan.

Min tanka är att söka in på universitetet på en distansutbildning med en kombination av min danska gymnasiekola examen och mina nya komplementerande ämnen från Sverige, och jag behöver helt enkelt bare veta, om det i principen potentielt kommer att ställa till med problem, att jag redan har utbildat mig i ett annat land förut om bara jag har rätt behörighet för att söka om antagning här i Sverige?

Tack! 😀

Mads

Mads Pihl Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Mads,

  Tack för din fråga och vad kul att du hittat ett yrke att satsa på!

  Som du beskriver och utifrån din tidigare kompetens låter det som ett möjligt val att läsa just en kompletterande pedagogisk utbildning till ämneslärare. Den utbildningen kompletterar dina ämneskunskaper med allmändidaktik och ämnesdidaktik.

  Vad gäller att få svar på frågan om behörighet så är mitt tips att du vänder dig till en studie- och yrkesvägledare på den skola du väljer att läsa. Där kan de säkert hjälpa dig få ytterligare klarhet i hur du ska gå vidare.

  Här kan du läsa mer om utbildningar till ämneslärare med inriktning matematik och fysik.

  Lycka till med dina lärarstudier!

  Erika Berglund
 • Hej Erika, och tusen tack för svaret.

  Egentligen vill jag gärna gå hela ämneslärare utbildningen - men det låter inte vara något problem om jag gör antingen det eller söker in på en KPU. Grundfrågan var mest av allt om jag kommer att diskvalificeras därför att jag redan har en annan utbildning från utlandet. Det låter inte vara saken 😀

  _m

  Mads
 • Hej igen Mads,

  Jag tror inte att din tidigare utbildning från Danmark på något sätt skulle vara till din nackdel, snarare en fördel för vidare studier. Men för att få mer klarhet är mitt råd som sagt att du kontaktar studie- och yrkesvägledare på en skola som erbjuder ämneslärarutbildning i Sverige.

  Lycka till!

  Erika Berglund
 • Hej Erika, och tack igen 😀

  Mads
 • Lycka till Mads!

  Erika Berglund

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.