Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Studera i Sverige med finska betyg

Hej, jag vill studera socionomprogrammet på stockholms universitet. Jag hittar att deras antagningspoäng är 20. Vad innebär detta? Får jag nåt i godo av mina finska gymnasievitsord? Hur stor roll har högskolepovet egentligen? tynger det lika mycket för en svensk som söker in, som för en finsk med studentvitsord från gymnasiet??

Kommentarer

 • Hej Ida,

  Kul att du hittat en utbildning som du är intresserad av!

  Att antagningspoängen låg på 20 innebär att den sökande som kom in med lägst snitt föregående ansökningsperiod var en sökande med 20 i antagningspoäng enligt det svenska gymnasiesystemet. Högskoleprovet utgör en separat antagningsgrupp, därför kan det spela stor roll vilket resultat man har därifrån. Har du gjort högskoleprovet så kommer du automatiskt finnas med i två antagningsgrupper. För personer med ett lägre betygssnitt kan högskoleprovet vara ett bra sätt att ha chans att bli antagen till det program man är intresserad av. Här kan du läsa mer om högskoleprovet!

  Vi på Studentum bedriver inga utbildningar själva, vi är främst en söktjänst för utbildningar. Därför är det bäst att du, för att få svar på din fråga angående hur dina finska studentvitsord står sig i konkurrensen, kontaktar skolan direkt. Du hittar kontaktuppgifter längre ner på utbildningspresentationen.

  Generellt kan dock sägas att du som nordisk medborgare utan problem kan studera i något av de nordiska länderna på grund av det nordiska samarbete som finns mellan länderna.

  Lycka till!

  Alexandra Rolf
 • Då man ser på antagnings statistiken och en utbildnings BI (dvs. Gymnasiebetyg utan komplettering )
  är det samma som meritvärdet? Om BI HT2015 har varit 14,8, betyder det då att alla med meritvärdet över 14,8 kommit in då?

  Ida
 • Hej Ida,

  Nej det är det inte utan 14,8 är det lägsta snittbetyget som har antagits i den gruppen.

  Mvh

  Helene Svanberg
 • Hej heter Mohamed och Jag vill fråga en sak
  Hur man kan söka en sjuksköterska utbildning i Ludvika kommun  och  Jag vill lära mig en bra utbildning  även Jag jobbar i äldreboende .det är  viktigt för mig  M.V.H Mohamed


  Mohamed
 • Hej Mohamed!

  Vad kul att du vill läsa till sjuksköterska!

  Om du vill läsa en komvuxutbildning via Ludvika kommun rekommenderar jag dig att ta kontakt med din kommun och be att få prata med ansvarig för just komvuxutbildningar. De har ofta studie- och yrkesvägledare på kommunerna som kan hjälpa dig vidare. Berätta för hen att du arbetar på ett äldreboende och att du vill kunna arbeta under tiden du studerar. Det går att läsa många komvuxutbildningar på distans.
  Tyvärr finns det inga komvuxutbildningar till sjuksköterska, men du kan läsa till undersköterska.

  Om du vill läsa till sjuksköterska är det sjuksköterskeprogrammet som gäller. De ges på universitet och högskolor och tyvärr inte via kommuner. Här hittar du en lista på utbildningar till sjuksköterska.

  Lycka till!
  Vänligen,
  Linnéa Fredin

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.