Till senaste kommentaren

Kan jag läsa på Komvux med danska gymnasiebetyg?

Jag funderar på att skola om mig och läsa till Undersköterska på Komvux. Jag är uppvuxit i Danmark men har bott mer än 20 år i Sverige. Kan jag söka in på Komvux med mina gymnasiebetyg från Danmark? Där är betygsskalan i siffror och inte bokstäver som i Sverige.
Jette Lillebaek Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,

  Ja, det kan du göra. Mn tänk på att om du har fullständiga gymnasiebetyg så är det svårt att komma in på Komvux eftersom de prioriterar de som inte har gymnasieutbildning. Så du kan behöva titta på Yrkeshögskoleutbildningar, privata utbildningar eller andra eftergymnasiala utbildningar istället.

  Lycka till!
  Petra Öster
 • Hej,
  Stort tack för svar. Jag är arbetssökande och inskriven på AF. Har jag isf bättre möjligheter att få läsa på Komvux?

  Jette Lillebaek
 • Hej igen,

  Ja, kanske om du kan gå genom Arbetsförmedlingen för att få läsa utbildningen. Prata med din handläggare där om det. Arbetsförmedlingen har vad de kallar arbetsmarknadsutbildning som man kan få gå som arbetssökande.

  Vänligen,

  Petra Öster
 • Hej jag har också planerat att gå Komvux Undersköterska. Jag har kompletta Gymnasiebetyg från Finland (Jag kommer från den svenskspråkiga delen av Finland). Eftersom jag är 56 år så kan jag inte gå på Yrkeshögskola eftersom jag inte har rätt till CSN efter fyllda 56 år. Då måste mina chanser att få gå på Komvux öka, eller? Just nu är jag arbetslös och får a-kassa. Om inte jag får ett jobb innan mina dagar är slut så kommer jag troligtvis få Aktivitetstöd från Försäkringskassan. Får man finansiera sina studier på Komvux med Aktivitetsstöd från Försäkringskassan ?
  Mvh
  Alf Berts
  Alf Berts
 • Hej,

  Om du har aktivitetsersättning och vill prova på att studera kan du ansöka om att behålla din aktivitetsersättning under 6 månader. Det kallas för prövotid för studier.
  Om studierna går bra kan du efter 6 månader ansöka om vilande aktivitetsersättning för studier i ytterligare arton månader. Det betyder att du under tiden du studerar har kvar rätten till aktivitetsersättning, men den betalas inte ut. Under tiden du studerar med vilande aktivitetsersättning kan du istället ansöka om studiemedel från CSN (dock inte om du är över 56). Läs mer om detta här.

  Komvux brukar prioritera de med ofullständiga gymnasiebetyg så det finns chans att du inte kommer in där. Då finns privata alternativ men då måste man finansiera dem själv. Du kan även kolla med Arbetsförmedlingen om du kan gå en arbetsmarknadsutbildning genom dem.

  Lycka till!
  Petra Öster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.