Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Idrott och hälsa

Hej!
Jag tog studenten 2009. Får jag räkna bort Idrott och hälsa om det sänker mitt snitt?
Om ja, hur länge har jag denna möjlighet?

Kommentarer

 • Hej H,

  Ditt snitt räknas ut på de bästa av dina betyg (så länge du har minst 2250p). Du kan alltså inte välja vilken kurs som "räknas bort". Här kan du läsa mer om betyg.

  Lycka till!

  Mikaela Karlsson
 • Tack Mikaela!

  Det jag inte riktigt hänger med på är hur det blir. Räknas inte alla 2500 poäng utan bara 2250? Jag har MVG i allt förutom i två ämnen som är värda 150 poäng. Räknas inte det med i mitt snitt?

  H
 • Hej,

  ja precis, en gymnasieexamen är minst E i 2250 p. Snittet räknas ut på dina bästa betyg upp till 2250 p, förutom de grundläggande, obligatoriska kurserna som t.ex Matte, Svenska och Engelska - de räknas alltid med.

  /Mikaela

  Mikaela Karlsson
 • Hej igen!

  Detta gäller även mig som tog examen 2009 hoppas jag?

  Hur är det om den skolan jag söker till kräver att jag har läst ett visst ämne? Måste det ämnet räknas med i mitt snitt i så fall (även om det är ett av mina lägsta betyg)?

  Stort tack för svaren! Jag är väldigt tacksam!

  H
 • Hej,

  Precis, om utbildningen du söker har ett behörighetskrav som inkluderar även kurser som tillhör dina lägsta betyg så kommer dessa ändå att räknas med i ditt jämförelsetal/snitt.

  /Alexandra

  Alexandra Rolf
 • Hej igen,

  Fick svar från Universitets- och höskolerådet (UHR) på denna fråga och enligt dem räknas alla betyg med, dvs. alla 2500 p.
  Det enda undantaget sades vara Idrott och Hälsa då det endast räknas med om det höjer jämförelsetalet (för oss som gick ut gymnasiet innan 2010).

  Vad menar ni med att de bara räknar på 2250 p?
  Är så förvirrad just nu 🙁

  -
 • Hej,

  Det stämmer, som UHR säger, att snittet beräknas på ditt fullständiga gymnasiebetyg, i ditt fall 2500 p. Hade det däremot varit så att du bara läst 2250 poäng så hade dessa poäng varit tillräckliga för att motsvara ett fullständigt gymnasiebetyg och räkna ut ditt snitt på.

  Hoppas detta rätar ut några frågetecken!

  /Alexandra

  Alexandra Rolf

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.