Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Vilka betyg krävs för läkarprogrammet?

Hej! Jag går på naturvetenskap åk1 och vill veta vad krävs för läkare? Om man har dåligt betyg i biologi 1 och bra på biologi 2 vad blir det till? Alltså om tex D i biologi 1 och A i biologi 2? Vad ska hända om jag söker till läkarlinje?

Kommentarer

 • Hej Naya,
  Vad roligt att du vill bli läkare! Antagningspoängen för läkarprogrammet kan se olika ut beroende på var i Sverige du studerar men oftast ligger det mellan 21,5-22,5 poäng och det är hög konkurrens för platserna till läkarprogrammet. För att få t.ex. 22,5 poäng behöver man A i alla ämnen som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5.

  I slutbetyget från 9:an kommer ditt snittbetyg (meritvärde) att räknas ut. Här kan du själv räkna ut vad ditt snittbetyg kommer att bli: https://www.studentum.se/se/studentum/rakna-ut-betyg/Gy-2011

  Lycka till!
  Petra Öster
 • Tack för svaret, men vad blir det om man tex fått D i biologi1 och A i biologi 2 och man vill söka till läkare, alltså gör det något skillnad eller vad ska man tänka på?
  Naya
 • Ja, det kommer att göra skillnad eftersom alla dina kurser kommer att ingå i ditt snittbetyg. Det kommer att dra ner ditt betyg och som jag nämnde så behöver du högsta poäng för läkarprogrammet. Prata med din lärare och fråga om det finns möjlighet att göra en prövning i kursen för att få ett högre betyg.

  Vänligen
  Petra Öster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.