Grundläggande behörighet

Hej,
Jag undrar över vad som egentligen gäller för grundläggande behörighet. Min studievägledare verkar göra allt onödigt krångligt, har en bekant som fått läsa typ 1-2 år extra pga att hon inte fått rätt hjälp. Så det vill jag försöka undvika, då jag och min SYV inte verkar helt överens.
Såhär är min situation:
Jag är 28 år och har ca 10 års arbetslivserfarenhet. Inga slutbetyg från gymnasiet så läser på komvux nu för behörighet till yrkeshögskola. Det ämne som jag i dagsläget behöver om man ser till grundkraven så är det Samhällskunskap. Speciellt för utbildningen jag vill in på behöver jag även Engelska 6. Övriga kurser har jag läst upp (SV 1 + 2, Ma 1b + 2b).
Min SYV menar att jag behöver samla ihop över 2000 poäng (gymnasieexamen), men jag menar att det finns en enklare väg att gå. Vill inte behöva läsa flera år i onödan. Så min fråga är: vad är det egentligen som gäller ? Vad mer behöver jag komplettera med?
Isabell Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!
  Det stämmer faktiskt det din studie- och yrkesvägledare säger gällande grundläggande behörighet.
  Grundläggande behörighet innebär att du behöver en gymnasieexamen, antingen från gymnasiet eller Komvux. Du behöver då vara godkänt i minst 2250 av 2400 gymnasiepoäng, då du läser den via Komvux.
  Av dessa 2250 behöver du ha godkänt i Svenska 1 & 2, Matematik 1 samt Engelska 5. Beroende på vilken examen du ska läsa till behöver ytterligare kurser finnas med i dina 2250 poäng.
  Det räcker alltså inte att enbart läsa upp kurser som måste finnas med i behörighetskraven. Det ger inte grundläggande behörighet. Kravet för grundläggande behörighet är samma på universitet, högskola och yrkeshögskola.

  I vissa fall när det kommer till yrkeshögskola kan du ha chans att bli antagen trots att du inte uppfyller kraven. Det är då skolan som gör en bedömning om de anser att du kommer att kunna klara utbildningen och arbeta inom det yrke utbildningen leder till. Du behöver då själv kontakta skolan och se om möjligheten finns för detta.

  Lycka till med studierna! / Hannah, SYV
  Studentum

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.