Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Betyg från mitt land

jag har gymnasiet betyg från mitt land och jag har läst visa gymnasiet kurser på komvux liksom svenska som andra språk 1,2,3 matte A&B och Engelska 5&6.
får jag söka universitet i sverige?

Kommentarer

 • Hej Yusuf,

  Vad kul att du ska fortsätta med dina studier!

  Vad gäller dina betyd från komvux så kommer de att överföras automatiskt när du söker till universitetet. Dina betyg från ditt hemland behöver du skicka in kopior på i samband med din ansökan, hur du gör detta kommer den skola du söker in till att informera om när du påbörjar ansökningsprocessen.

  Lycka till!

  Erika Berglund
 • behöver man inte samla poänger för att komma in på högskolan, fast om man har gymnasiet betyg från sitt hemland?

  bahia
 • Hej Bahia!

  Om du har motsvarande grundläggande behörighet från ditt hemland behöver du inte läsa några extra kurser. Om du vill läsa upp dina betyg för att komma in på en speciell utbildning kan du göra det via Komvux i den kommun du är folkbokförd i. Jag rekommenderar dig att först se vad för behörighetskrav det är på den utbildning du vill läsa. Ifall dina betyg inte täcker det som krävs kan du kontakta den kommun du bor i och få hjälp att läsa upp dem.

  Lycka till med dina studier!
  Vänligen,

  Linnéa Fredin
 • Ja men till exempel jag har ansökt om en utbildning på yrkeshögskolan och det står där att man måste ha svenska B, engelska5 matte A och jag har de som behörighet från mitt hemlandetbetyg men det står där också att man måste ha 2250 poänger , jag har läst svenska 1,2,3 engelska 5 och de är 400 poänger i totalt. Jag menar att de poänger som högskolan eller yrkeshögskolan kräver gäller på de som har sina betyg från hemlandet , alltså måste ja läsa kurser för att samla de poänger som krävs

  Bahia
 • Hej igen!

  Om du har fullständiga betyg från ditt hemland, alltså godkänd i en kurs som ger dig samma kunskaper som kursen Matematik A gör räcker det oftast att du har läst den kursen.
  När du söker en utbildning via antagning.se görs en bedömning på dina betyg. Du kan behöva posta in dem.

  Olika skolor har ibland olika regler. Det kan vara en bra idé att ta kontakt med Yrkeshögskolan och fråga dem vad som gäller.

  Lycka till!

  Vänligen,

  Linnéa Fredin
 • Jag har universitet examen från mitt hemland som folkhälsovetenskap och jag har skickat den till www.UHR.se fick utlåtande och jag har läst gymnasiet i Sverige har Svenska 1&2 Mat 4b Samhällskunskap 1a Eng 5&6 om jag vill plugga på yrkehögskola  hur ska jag anmäla mig ? Jag vill veta motsvarande till min utbildning i Sverige är det som undersköterska eller sjuksköterska.   Hur ska jag veta?
  Antonyo
 • Hej Antonyo!

  Om du är intresserad av att plugga på en yrkeshögskola kan du läsa mer om hur det fungerar här. Du kan även söka bland de YH-utbildningar som finns på vår sajt här. Om du hittar något du gillar kan du göra en intresseanmälan till skolan så tar de kontakt med dig.

  Jag är osäker på vad som motsvarar din utbildning. Jag rekommenderar dig att ta kontakt med den kommun du är skriven i. Varje kommun har en anställd studie- och yrkesvägledare som kan hjälpa dig.

  Lycka till!
  Vänligen,
  Linnéa Fredin
 • Hej, jag ville söker om tandhygienist utbildning.
  Jag är 36 år Australian och har bort i Sverige 3 år. Jag fick a Bachelor of communications and media i 2004 från Macquarie University i Australian och ska studera SAS 2 i mars och sen SAS3 i April 2018

  Jag undrar om jag behöver studera någonting mer innan jag söker tandhygienist utbildning på karolinska institutet.

  rachael squires
 • Hej Rachael!

  Tack för din fråga.

  För att vara behörig att söka till Tandhygienistprogrammet på KI krävs grundläggande behörighet till högskolestudier samt särskild behörighet Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2.

  Läs mer här: http://ki.se/utbildning/1th15-tandhygienistprogrammet

  Mer om den grundläggande behörigheten: https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Utlandsk-gymnasieutbildning/Det-har-behover-du-ha/

  Mitt tips är att du hör av dig direkt till Karolinska Institutet om du har fler frågor gällande din behörighet till just deras program.

  Lycka till och ha en fortsatt fin vecka!

  Vänliga hälsningar,
  Petra Öster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.