Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Ämneslärare i gymnasiet

Hej! Jag vill studera till lärare och ha mitt huvudämne som svenska men jag har ingen aning om vilket andra ämne jag vill ha vilket fick mig att fundera om jag lär ta ett andra ämne för att kunna bli kvalificerad lärare? Om jag bara vill bli svenskalärare måste jag då ta ett annat ämne om jag läser programmet ämneslärare eller lär jag ta fristående kurser för att kunna bli enbart svenskalärare? Jag upplever som att man inte kan ta lärarexamen via fristående kurser då många av kurserna inte erbjuds bland de fria kurserna? Jag vet inte, men jag hoppas ni vet och kan reda ut mina frågor till svar. Tack på förhand!

Olivia Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Olivia,

  Det stämmer att man läser två ämnen för att bli ämneslärare, varav svenska kan vara ett. Det finns inga ämneslärarutbildningar som bara innehåller svenska.

  Det finns färdiga kombinationer av ämnen bland utbildningarna. Där finns även öppna ingångar där man börjar med att välja ett ämne och sedan väljer ett till ämne senare.

  Ett annat alternativ är att läsa ämnen på egen hand och sedan gå en kompletterande pedagogisk utbildning för att få lärarbehörigheten.

  Ta kontakt med den skola som du vill läsa på och kolla vad de kan erbjuda för möjligheter för just dig.

  Lycka till!

  Erik Holmström

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.