Till senaste kommentaren

Vad är normalt slitage i lägenheten?

Vad anser ni är normalt slitage?
Elisabet Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!
  Med normalt slitage avser vi det slitage och nötning som uppstår av hyresgäster som använder lägenheten med vanlig aktsamhet.
  Som exempel kan man nämna: parkettgolvet är slitet, mörknat och förlorat glansen efter 15 år, linoleumgolv är slitna efter 20 år, tapeter som gulnat så att man ser var någonstans tavlorna har hängt, allt detta är normalt slitage.
  Även borrhål och märken efter tavelspikar räknas som normalt slitage, eftersom det tillhör normalt boende att hänga upp saker på väggen, förutsatt att det inte är överdrivet många  eller orimligt stora borrhål.

  Däremot svarar hyresgästen för skador som uppstår genom vårdslöshet eller försummelse.
  Hit räknas samtliga rivmärken fläckar och fettfläckar på tapeter, hål i golvet, oavsett hur gammal golvbeläggningen är, skavmärken på snickerier som uppstått av oaktsamhet ex. hål i innerdörrar och köksluckor, sprickor i badrumsporslin och kakel m.m.
  Tom Pollars
 • Hej
  Hos min särbo (flyttat in dec 2016) är köksgolvet väldigt gammalt och  slitet, med djupa repor. Enligt protokoll var det ok. Men jag vet också at de är snåla och vill ej byta. Sådana repor på golvet går inte bort. Det ser smutsigt ut hela tiden, även om man skurar golvet. Den som bodde innan borde ha betalat.  Fastighetsskötaren säger att det ä ok , ska bytas 2020, kan man be om att byta nu bara 3 år innan ? Eller måste vi göra  på egen bekostnad?
  Jacqueline
 • Hej!
  Det är fastighetsvärden som gör bedömningen om golvet ska bytas trots att det inte ännu är dags att byta golvet på grund av ålder.
  Hur långa intervaller vi har mellan byten och förnyelse av ytskikt påverkar i förlängningen hyresnivån, så därför är vi restriktiva att förnya saker i förtid.
  Tom Pollars
 • Hej!
  Det där med normalt slitage med parkettgolvet mörknar och förlorar sin glans såg jag redan när jag flyttat in i lägenheten. Ni erbjuder inga golvslipningar efter ett vist antal år? Golvet förlorar sin beläggning med med åren tycks det som och känns inte helbra att skura golvet då de är glipor och nött. Borde ni inte erbjuda med jämna mellanrum golvslipning av parketten, så golvet håller sig bra längre?
  Ulrika
 • Hej!

  När det gäller slipning av parkettgolv följer vi de allmännyttiga fastighetsbolagens
  riktlinjer.
  Finns det behov av slipning så slipas golvet på nytt tidigast efter 15 år sedan senaste slipning/läggning.
  Men som jag nämnt tidigare är det alltid din fastighetsvärd som beslutar om golvet behöver slipas eller inte.

  Tom Pollars
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.