Till senaste kommentaren

Får man överlåta kontraktet till familjemedlem?

Om jag är inneboende hos min mamma, hon får erbjudande om en lägenhet och vill flytta. Får jag stanna/behålla gamla lägenheten? Eller är jag tvungen att flytta ut också?

Kommentarer

 • Hej Ella,
  Det är Hyreslagen som reglerar överlåtelse av kontrakt till närstående.
  En hyresgäst som inte längre behöver sin lägenhet kan överlåta den till en närstående som man sammanbott med under varaktig tid. Med varaktig tid menas cirka tre år.
  Sollentunahem gör även en inkomstprövning av den som vill ta över ett kontrakt.

  En inneboende är en person som hyr en bestämd del av en lägenhet av den som bor i resten av lägenheten.
  Som inneboende har man inte rätt att ta över lägenheten.

  Med vänlig hälsning

  Inga Svensson
 • Hej
  Jag bor med min mor som är äldre, ifall hon blir mkt sjuk o måsta lämna henne  i en äldreboende, kan jag stå på avtalet/kontraktet på lägenheten?
  Jacqueline
 • Hej Jacqueline!

  Som du ser på svar längst upp en överlåtelse regleras av Hyreslagen. Har du och din mor haft ett gemensamt boende i mer än tre år vid det tillfälle hon skulle flyttas t ex till en äldreboende, får ni lämna in en ansökan om överlåtelse tillsammans med personbevis, inkomst för den som tar över . Personbevis ska även innehålla information om familjeförhållande (att ni är mor och dotter).
  OBS! om den lägenhet som din mor bor i tillhör en speciell kategori som t ex pensionärslägenhet eller senior 60+ kan en överlåtelse ej genomföras om den person som tar över inte tillhör den kategorin.
  Uthyrningen Bostäder
 • Hej.

  Om lägenheten överlåts , måste man bo i lägenheten i ett år sedan för att tex kunna byta ?
  Vad räknas som närstående? Det är så att jag och min sambo bor hemma hos min pappa och skulle vilja överta den. Men just nu är jag föräldraledig. Kan min sambo få ta över den då?
  Angelica
 • Hej Angelica, om vi godkänner en överlåtelse kan man lämna in en ansökan om lägenhetsbyte efter att nytt kontrakt har upprättats. Ett barns sambo räknas inte som närstående.

  Med vänlig hälsning
  Sollentunahem
 • Hakar på i tråden då jag har en fråga om 'närstående'. Jag har ett förstahandskontrakt i Sollentunahem sedan 2011. (Har utflugna barn). Min sambo flyttade in 2014, vi har alltså bott ihop i snart 6 år. (Han är skriven på min adress.)
  Om jag skulle dö, får han ta över kontraktet då, räknas han (som sambo efter så många år) som närstående ?
  Christina
  Christina Lindqvist
 • Hej Christina, ja en sambo räknas som närstående och praxis är att det krävs cirka tre års sammanboende. Enligt hyreslagen måste man vid sådan överlåtelse kunna visa att man har haft ett gemensamt och permanent hushåll tillsammans under ett antal år. Det är upp till den som vill överta kontraktet att lämna uppgifter som kan styrka det.

  Vi har en särskild blankett för överlåtelse, där det står att vi vill ha in "personbevis med folkbokföringsadress för alla vuxna som är inblandade i överlåtelsen", så vi kan se hur länge personerna varit folkbokförda på adressen.

  Med vänlig hälsning
  Sollentunahem
 • Hej. Kommer köpoäng försvinna för någon av parterna, vid överlåtelse av lägenhetskontrakt.
  Thorbjörn
 • Hej Thorbjörn, om vi godkänner en överlåtelse får den person som övertar kontraktet också överta kontraktsdatum/köpoäng från den som överlåter. Den som överlåter förlorar sina köpoäng, eftersom den personen inte har något kontrakt längre.
  Med vänlig hälsning
  Sollentunahem
 • Hej,

  Ni skriver ovan att kontraktsdatum/köpoäng övertas av den som övertar kontraktet. Vad händer med poäng den nya kontraktsinnehavaren har i bostadskön?
  Vänliga hälsningar
  Johan
 • Hej Johan, de poäng den nya kontraktsinnehavaren hade i bostadskön försvinner i och med övertagandet. Den personen får i stället de poäng som gäller från den övertagna lägenhetens kontraktsdatum.
  Med vänlig hälsning
  Sollentunahem
 • Hej!
  Jag och min familj bor i andra hand de senaste sex månaderna.Våra ägare som har första hand informerar oss att de vill lämna kontraktet. Kan vi ta över kontraktet?
  Mvh Olga Georgiadou
  Olga Georgiadou
 • Hej Olga, som framgår av tidigare svar ska man vara närstående och ha haft ett gemensamt boende i minst två år för att kunna överta kontraktet. Om ni har varit andrahandshyresgäster kan ni därför inte överta lägenheten.

  Med vänlig hälsning
  Sollentunahem
 • Hej, jag har bott med min mamma i hennes lägenhet i nästan 3 år, jag flyttade sedan till annan adress under en kortare period och har nu flyttat tillbaka till min mamma. Får jag överta kontraktet eller påbörjas en ny period på 2 år vi ska ha bott tillsammans ?
  Lisa
 • Hej Lisa, vi godkänner inte överlåtelse om man har bott på annan adress. I ditt fall måste ni börja en ny period av sammanboende. Observera att det ska vara tre års varaktigt sammanboende. Vi hade tidigare fått indikationer på att hyresnämnden under en period lättat på praxis och godkänt kortare tid, men i dagsläget gäller alltså tre år.

  Med vänlig hälsning
  Sollentunahem
 • Hej.
  Jag har under en tid haft det veldigt svårt ekonomiskt, tog in en inneboende, men nu vill min hyresvärd öka min hyra såpass mycke att jag inte kan bo kvar. Jag fick en månad på mig att hitta något annat.
  Problemet er då, vad gör jag med min inneboende ? Han blev arg när jag sa att jag var tvungen att flytta, han menade på att han hadde rett till 3 månader . Hvad ska jag sega då jag själv bare har en månad ?
  Hoppas på svar då detta är veldigt påtaglig å svårt.
  Mona Andersson
 • Hej

  När det gäller inneboendekontrakt sker det mellan parterna. Avtalet med överenskommelsen tecknas mellan parterna utan Sollentunahems inblandning.

  Vi hänvisar till Hyresgästföreningen om du har frågor kring detta.

  Med vänlig hälsning
  Esin Gönüldas Kommunikatör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.