Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

När under dygnet snöar det mest?

Hej! Undrar om det går att urskilja några skillnader under dygnet när det snöar som mest/minst eller om det är helt "slumpmässigt" fördelat? Finns det isf lokala skillnader mellan t ex norra, södra, västra eller östra Sverige? Och ffa vad beror det isf på? Finns ju t ex skidorter i USA där det sägs att det oftast snöar på nätterna. PR-trick eller möjligt? Tack för svar!

Kommentarer

  • Hej Elin!

    Vi har ingen sådan statistik. En kollega har tagit fram lite data för en station Vilhelmina, som bekräftar det vi misstänker. Nämligen att vintertid beror nederbörd (om det faller nederbörd eller inte, dvs snöar eller inte snöar) i huvudsak av lågtrycksaktivitet och den är inte bunden till tid på dygnet.

    Det finns en svag dygnrytm i mängden nederbörd som kan kopplas till att solstrålningen kan förstärka nederbörden under dagen. Men som sagt den är svag eftersom solinstrålningen är svag under vintern.

    Huruvida detta gäller för skidorter i USA vågar jag inte säga. Skidorterna i Klippiga bergen ligger ju sydligare och där finns betydligt mer solstrålning under vintern än i Sverige, vilket kan orsaka en dygnsfördelning av nederbörden.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.