Till senaste kommentaren

Förbättringsförslag Kustväder för mobilanvändare

Nu har ni from i år ersatt den "gamla" kustvädersidan med Hav- och kustväder. För mig som seglar och är ganska beroende av prognoser har det blivit en försämring. Jag har tidigare tittat på kustvädret i min telefon, väldigt lätt att bara välja område (ex söderarm-sandhamn). Nu måste jag på telefonen försöka ställa in en karta och försöka se vindpilarna på en liten skärm. Nej - jag skulle vilja att ni återinför den textbaserade rapporten men behåller den kompletterande karta. Stockholm Radio läser ju även upp kustvädret efter områden - hur kommer de rapportera väder from i år? Mvh Louise
Louise Wendelin Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Louise,
  Tack för ditt inlägg och feedback!

  Som du skriver så är nu "Kustväder" borttagen och ersatt. Produkten var byggd på gammal teknik och därmed både svår och dyr att förvalta. SMHI kunde därmed inte garantera full funktionalitet längre. Från och med september i år måste allawebbprodukter också vara tillgängliga (anpassade så att de fungerar för alla oavsett funktionsvariation) enligt lag.

  SMHI har inte resurser att förbättra Kustväder enligt tillgänglighetslagen. Vi satsar istället på att förbättra ersättaren Hav- och kustväder framöver.

  Ersättare (Hav- och kustväder) innehåller en hel del matnyttigt. Bland annat nedanstående:
  • Varningar för sjöväderdistrikt
  • Prognos för vind och byvind – detaljerade vindkartor och ortsprognoser
  • Vindobservationer i karta
  • Sjörapport – textprognos för öppet hav med information om vind, väder och sikt
  • Prognos och observationer av Havsvattenstånd
  • Prognos för våghöjd, strömmar, ytvattentemperatur och is
  Jag har tagit dina synpunkter/förbättringsförslag vidare till ansvarig för tjänsten. I nuläget så ser det ut som vi har resurser att göra en del förbättringar av tjänsten under sommaren/hösten 2020.

  Vänliga hälsningar,
  Andreas Kundtjänst
 • Hej,

  Den gamla kustvädersidan gav en fantastiskt bra överblick över vind (och väder) prognosen ca 5 dagar framåt, med något mer detaljer det närmaste dygnet. Denna översikt hjälper fritidsbåtsfolket att planera rutter, vilket är oerhört viktigt.
  Den nya sidan ger mer detaljerad info, vilket är bra men samtidigt tappar man tyvärr den övergripande bilden då det är svårt och tidsödande att scrolla igenom timme för timme.
  Optimalt hade varit att presentera en översikt först (liknande vad som fanns tidigare), med möjlighet att studera i närmare detalj, som den nya applikationen ger.
  Alternativt bygg ut sjörapporten till fler att omfatta fler dygn framåt.

  MVH
  Henrik
  Henrik
 • Hej Henrik,
  Superbra tankar, tack för dessa!

  Jag har taggat det här inlägget med "förbättringsförslag" vilket innebär att han som är ansvarig för tjänsten kommer ta emot samtliga förslag som kommer in. Jag håller tummarna för att dessa idéer kan införlivas i kommande uppdateringar/justeringar!

  Vänliga hälsningar,
  Andreas Kundtjänst
 • Håller med Henrk
  Det är jättesvårt att få en överblick
  Saknar verkligen den gammla prognosen i text
  Dennis Johansson
 • Hej,
  Tack för bra feedback. Överblicken är en viktig punkt som vi har med oss när vi förbättrar tjänsten.

  Med vänlig hälsning,
  Josef Meteorologi
 • Instämmer med ovanstående! Som kajakpaddlare hade jag stor nytta av Kustväder.
  Det var enkelt att planera turen när det fanns text, uppdelat på förmiddag eftermiddag och kväll, med ungefärlig vindstyrka och vindriktning angiven. Spelar stor roll när man paddlar.
  Anne-Marie Murdoch
 • Instämmer med alla föregående! Paddlar kajak och hade stor nytta av Kustväder för att planera turen. Texten med ungefärlig vindstyrka och -riktning uppdelat på förmiddag, eftermiddag och kväll var bra. "Norra Östersjön" är för stort område för att vara användbart.
  Anne-Marie Murdoch
 • Håller med samtliga.

  Det är bra med detaljerade prognoser, men det är svårt att få en överblick över kuststräckan. En skriftlig information är lättare att ta till sig när man snabbt vill få en överblick.
  Lars
 • Håller med Louise W och Henrik!
  Den detaljerade vindkartan, som kallas "ersättare" ovan, är alldeles för krånglig och svårtillgänglig för att använda på en Androidtelefon.
  Nedläggningen av gamla kustvädersidan är verkligen en björntjänst för oss fritidsbåtfolk!
  Är verkligen fritidsbåtfolket, i synnerhet i år semestrande på svenska vatten, en så ointressant målgrupp att SMHI kan stänga ner en viktig informationskanal och ha mage att kalla Hav- & kustväder för "ersättare"?
  Det torde också resultera i att fler ger sig ut på våra kustvatten utan att ha koll på väderprognosen.

  Med vänliga hälsningar
  Lars-Jonny
 • Erat nya hav och kustväder är ju i princip värdelöst. Har ni ingen aning om vad/hur ett bra användarinterface är eller ska vara.
  Förut kunde man läsa några rader och ev se på någon enklare bild och på ett par sekunder bilda sig en uppfattning.
  Skrota denna nya variant direkt.
  Kustvädret och havsvädret är ju typ den mest kritiska väderrapporten man har att ta hänsyn till som privatperson och skattebetalare. Fjällvädret möjligen av samma dignitet. Det är ju Er uppgift att ge oss medborgare enkla och så exakta prognoser som det går. Jag läser ju och förstår att det är fler än jag som tycker detta är under all kvalitet.


  Urban Wennerström
 • Tack för många bra synpunkter!
  Vi jobbar med en översyn av tjänsten nu. Det är dock oklart om vi kommer hinna uppdatera tjänsten i sommar då vi har knappt om resurser i utvecklingsteamet.

  Med vänlig hälsning,
  Josef Meteorologi
 • Hej!
  Ni behöver inte utveckla något, återgå till textversionen.Där vi fick, som många skriver, en bra sammanfattning i närtid och några dagar framåt. Dessutom över en kuststräcka, vi är många som färdas. Alla ligger inte still på samma ö hela sommaren . Argumentet ”tillgänglighet”, hur tänkte någon där?
  Ser framemot en återgång till ert gamla beprövade kustväder! Det var bra!
  Elisabeth
 • Kustväder var en lätt tillgänlig sida som fungerade i alla webbläsare på alla typ av enheter. Det kan inte vara dyrt att ersätta den gamla appen med en liknande enkelt översikt i modern html teknik. Er alternativ förslag är för krånlig, tidskrävande och inte als tillgänlighetsanpassad. Vad har ni hållit på med under alla dessa år ni har hotat att ta bort Kustväder? Reklamfinansierade och betaltjänster har inte kommit med något alternativ ännu så jag antar att ni vill ha för mycket betalt för vår gemensam skattefinansierade dataprognoser. Önskar att ni jobbade med metereolgi i stället för affärsutvekcling, det är ni inte bra på och behöver inte vara det för vår trygghet.
  John
 • Jag har varit upprörd över bortagning av Kustväder och avsaknaden av en vettig förklaring. Det skulle lindras med en lathund, demo eller beskrivning av hur man kan använda Hav och Kustväder. Väder fliken är mycket bra och likt den gamla tjänsten men saknar beskrivningen som uppskattades av många. Nu måste var och en gör samma tolkning och hitta på sin egen beskrivning för att kommunicera med övriga besättning / exp. deltagare.
  Dessutom måste man först ändra kartan och klicka på Väder fliken. En oro är att om man börjar med Stockholm som utgångspunkt på kartan och sedan söker på t.ex Utö så blir prognosen annorulunda vilket är förrvirrande opålitlig.

  Det käns mindre bra för många som kommer att bli stressat nu i sommar och inte förenligt med att "SMHI bidrar till ökad säkerhet, god samhällsplanering och ett uthålligt samhälle".
  John
 • Jaha, så stängde ni återigen ner den gamla välfungerande kustvädersidan. Men det mest tragiska är att ni hänvisar till lagar om tillgänglighet för handikappade. Den gamla byggde på att det enda man behövde göra var att scrolla nedåt. Den nya kräver långt mycket bättre syn och motorik för att använda. Vad i den gamla var begränsande i tillgänglighet som inte den nya har?

  Den nya är VÄRDELÖS för den typ av användning som den gamla var utmärkt för. Den nya är INTE en ersättare, den kommer göra att vi söker oss till andra leverantörer istället, något annat kan vi tydligen inte hoppas på. Har ni verkligen inte EN ENDA seglare på SMHI som använde gamla kustväder på en telefon och som förstår varför den fungerade så bra?
  Magnus
 • Hej,
  Tyvärr är det så att vi har lite resurser i utvecklingsteamet och det är den primära orsaken till att vi var tvungna att stänga av kustvädret eftersom det var en tjänst som byggde på gammal teknik. Vi vet att ni uppskattade tjänsten men tyvärr räckte inte resurserna till när vi var tvungna att göra tillgänglighetsanpassningar.
  Med vänlig hälsning,
  Josef Meteorologi
 • Kan man inte tänka sig att återgå till kustvädret under juli och augusti till exempel, när det behövs bäst.

  Anne-Marie
 • Ja, ni har ju bränt resurserna på överdrivna bloatade lösningar, så det är klart att det inte finns något kvar till nåt användbart. Ända sedan ni började göra om för några år sedan ser allt ut som en överdriven blinkande julgran, och sidorna tar alldeles för lång tid att ladda eftersom en massa annat strunt ska ladda innan man får se det man kom dit för. Ja, där tog skattepengarna slut.
  Magnus
 • Som gammal yrkespilot har jag inga problem med att ta till mig både enklare och mer avancerad meteorologisk information. Den gamla, textbaserade, lösningen gav kanske inte så detaljerad information som den nya kan göra. Den nya förutsätter dock en ganska stor skärm och en hel del skrollande. Något som inte alltid är så enkelt i en båt eller kanske en kanot. Dessutom är det ju så att detaljerna, precis som i ortsprognoserna ner till minsta by, till stor del bygger på interpolering och på det viset skapar ett falskt intryck av exakthet. Denna detaljrikedom kommer knappast på grund av att underlaget är så exakt utan mera på grund av att en del andra leverantörer, tex yr.no, för en del år sedan valde denna linje. Många tyckte säkert då att det var bra med denna exakthet och ni kände er förmodligen tvungna att följa efter. Att påstå att den nya skulle vara bättre tillgänglighetsanpassad framstår snarast som ett dåligt skämt. Dessutom, kan man inte ta till sig enkel textbaserad information så är det väl ytterst tveksamt om man skall ha ansvar för att planera resor på sjön, i vart fall sådana utanför närmaste vik.
  Bästa lösningen vore att återskapa en liknande textbaserad tjänst som den gamla och behålla den nya , kanske med några justeringar.
  Jan
 • Håller med alla andra och dessutom verkar kustväderprognoserna på VHF ha upphört. Väldigt illa för sjösäkerheten och ruttplanering. Gissar att den tidigare tjänsten är den mest använda av de som finns på er sida. För mig var det den enda som jag använde.
  Leif Sundberg
 • Why a specific sailor Weather page?
  routing with a yacht overseas, you often have an expensive Internet connection, so
  - most text only, minimum number of pictures and animations;
  - Easy access to two areas: area where you are and the area where you are going;
  - Primarily wind forecast, but also temperature, sunshine and precipitation can be important;
  - Not only the forecast for today, but also the more-days predictions;
  - Also warnings for that area;
   - If possible, also insight into the overall weather situation;


  greatings of a dutch sailor, Guus 

  PS. Old links i used: 
  http://www.smhi.se/vadret/hav-och-kust/kust?pp=http://www.smhi.se/produktportal-1.0/forecastCoastDetailed.do?areaType=coast&geoAreaId=28
  and so for all your  Kustvädersträckor och sjöväderområden
   
  Guus Jansen
 • Hej,
  Tack för alla kommentarer hittills. Fokusera gärna på att beskriva ert behov av väderinformation samt i vilket sammanhang ni använder informationen. 
  Vill bara vara tydlig med att Hav och Kustväder ännu inte är tillgänglighetsanpassad, den ska bli tillgänglighetsanpassad. Att bygga om gamla Kustvädret till ny teknik och göra tillgänglighetsanpassningar hade vi inte resurser till tyvärr.

  Med vänlig hälsning,

  Josef Meteorologi
 • Hej
  Har nu i 3veckor ”lekt” meteorolog under vår segling Sthlm-Umeå. Inte lätt att tolka färger och pilar, gäller dessutom att ha bra uppkoppling.
  Det jag önskar och saknar, som kompletterar nuvarande kustprognos är:
  Textbaserad prognos för kuststräckor:
  Fm/ em/ kväll o natt.
  Prognos för dagen och någon dag framåt. Risk för medelvind >10m/s ( i %)
  Info om regn vore tacksamt.
  Varningar: åska kuling etc.
  Sjörapporten finns som text, varför inte komplettera den med kuststräckorna?

  Med vänlig seglarhälsning,
  Elisabeth 


  Elisabeth
 • Tydligen många som tycker som jag. Gamla kustvädersidan var överlägsen och gav en helt annan överblick med meterologens kommentarer. Ges inte samma info på VHF längre? (har inte kollat). På skärgårdsradion 90.2 presenteras klassiskt kustväder från SMHI för kuststräckor i Stockholms skärgård för ett dygn framöver, så infon måste ju finnas.

  Nya sidan har förutom plåttrghet även alldeles för ofta tekniska problem, framförallt på mobil och/eller tablet. Ibland vill inte pilar/färger visa sig alls. Med lite tur kanske det funkar 10 minuter senare.
  Känns som om nya tekniken säkert är bra, men inte helt robust.
  Ute på sjön med sämre mottagning vill man även ha så låga bandbreddskrav som möjligt (=text)
  Ulf Palmér
 • Hej igen!

  Återkommer här efter sommaren och ett intensivt användande av nya kustväderappen och vill uppdatera min tidigare kommentar från 15:e Maj.

  Den nya appen fungerar och prognoserna för vindriktning och styrka har stämt över förväntan. Denna mer detaljerade vy har varit värdefull och man har på ett mycket mer noggrant sätt kunna planera rutt och natthamn. 

  Jag har mestadels använt appen från en telefon (Android med 5” skärm) och även om det fungerar hyggligt blir det tidvis fel då knappar/kontroller blir små. Även uppdateringen av sidan har ibland inte fungerat, antar problem med cookies/cachning.
  Byvindsmarkeringen är för kraftig och bör lättas upp något.
  Eftersom färgerna för vindstyrka är nyanser tar det tid att lära sig att snabbt tolka styrkan. Detsamma gäller pilarna. 

  Jämfört med gamla appen är således informationen mycket bättre för en tränad/avancerad användare men på bekostnad av enkelhet och tid det tar att skrolla igenom tidslinjen.

  I en perfekt lösning hade man kombinerat den nya detaljerade vyn men text-översikt men om man måste välja en är den nya helt klart bäst.

  Mitt tidigare förslag om att bygga ut sjövädret till att omfatta fler dygn framåt kan vara ett alternativ.

  Flera av mina vänner har liknande uppfattning att den nya appen är bättre men kräver en tids användning så man ”lär sig” hur man bäst använder den.

  MVH
  Henrik
  Henrik
 • Hej,
  Tack för återkopplingen. Jättebra med konstruktiv feedback!
  Med vänlig hälsning,
  Josef Meteorologi

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.