Till senaste kommentaren

Antimon i ten för i bruksföremål?

Hej,

Den här gjutmetallen ( tenn-2868 ) beskrivs som att den är lämplig för bruksföremål "som t.ex. kannor, bägare, ljusstakar, skedar och gafflar." men det står också att det innehåller 6% antimon, vilket om jag mins saken rätt är ganska giftigt (tack grundskolekemin för den till synes onödiga kunskapen att Antimon kommer från anti-monachos eller "mot munk" vilket låter som någon form av skadedjursmedel). Är ni säkra på att den är OK att använda i livsmedel, eller som jag tänkte i smycken?
Simon Albinsson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Simon
  När man söker på antimon på nätet står det så här: Antimon är ett halvmetalliskt grundämne. Antimon används bland annat i mascara och batterier, samt som legeringsämne i typmetall, där det ökar hårdheten.
  Så troligen är det inte farligt, på säkerhetsbladet står även att produkten inte behöver klassificeras. Vi har dock skickat frågan vidare och återkommer så snart vi fått definitivt besked.
  Mvh
  Marianne
  Marianne Medin Kommunikatör & VD
 • För att svara på min egen fråga:
  Antimon har väldigt låga värden för när det är osäkert men tenoxid skapar ett skyddande lager som förhindrar urlakning källa kapitel 5:
  https://www.atsdr.cdc.gov/ToxProfiles/TP.asp?id=332&tid=58


  Det verkar dock som att tenoxid har viss permeabilitet av syror, även svaga sådana så man kanske inte skall använad ett tennstop i just denna gjutmetall för att långtidsförvara sin citronlemonad. Källa:
  https://www.researchgate.net/publication/248261826_Corrosion_of_tin_in_citric_acid_solution_and_the_effect_of_some_inorganic_anions

  Jag var tvungen att kolla om antimon verkligen användes i mascara och det verkar som att du har rätt... ish... i det. Det används i formen stribnit, men inte längre i västvärlden och endast sällsynt som en del i "khol" i resten av världen.

  Hur den sörja av aminosyror och mjölksyra som ger huden sitt karakteristiska ph på 5.5 skulle påverka tennoxid tänker jag inte ens börja försöka undersöka. Jag försöker istället komma på hur jag skall kunna göra det jag vill i silver istället.
  Simon Albinsson
 • Hej
  Då önskar jag dig lycka till med ditt silverarbete istället. Det låter som en bättre idé.
  Mvh
  Marianne
  Marianne Medin Kommunikatör & VD

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.