Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Kan det nationella provet sänka mitt betyg?

Hejsan jag heter Alex och går på gymnasiet. Jag går i kursen engelska 6 vilket jag klarar relativt bra men mina kompisar som också går där har det inte så lätt med engelska och det blir inte lättare när vår lärare gör det svårare för dom. Jag fick veta av mina kompisar att deras betyg i engelska 6 ändrades från ett E till ett F på grund av ett prova på nationella prov. Så det jag undrar är kan en lärare göra så för hela min skolgång har jag fått höra att NP kan inte sänka dig utan allting höja dig eller gör så du stannar på ditt betyg som du har. Mina kompisar har faktiskt inte fått ett F innan på sina uppgifter dom har lämnat in utan det var nu på ett prova på NP som dom fick F o det sänkte deras betyg.
Tack för att ni läste igenom
Med vänlig hälsning, Alex

Alex Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • När lärare sätter betyg i slutet av en kurs beaktar läraren all tillgänglig information om elevens kunskaper. Underlaget från det nationella provet är en del av den här informationen. Lärare har mycket annan dokumentation om vad eleven kan i förhållande till kunskapskraven. När lärare sätter betyg jämför, värderar och analyserar de dessa underlag tillsammans med informationen från nationella provet. Betyget eleven får i slutet av en kurs kan efter lärarens bedömning bli detsamma som provbetyget, men det kan också bli lägre eller högre.

  Du kan prata mer med din lärare om du har frågor om betygssättning.

  Se gärna vår film:

  Hur ska provbetyget förhålla sig till betyget?

  Erik Undervisningsråd
 • Var det ett ja eller nej? Kan provet sänka? Jag har lärare som gör helt olika. Vissa säger att om en har nått ett mål 1 gång så räcker det, då spelar inte nationella någon roll. Medans andra säger att du kan ha nått målet innan fast ändå bli sänkt om du gör dåligt på nationella? Men alla kan väl ha en dålig dag?

  Hanna
 • Ja, betyget kan både bli både högre eller lägre än provbetyget beroende på vad du visat i övrigt under kursens gång. Läraren ska ta ställning till all tillgänglig information om dina visade kunskaper vid betygssättningen.

  Du kan läsa mer om detta och även se en film om provbetygets betydelse för betygssättningen här: http://www.skolverket.se/bedomning/betyg/provbetyg

  Erik Undervisningsråd
 • Jag går på gymnasiet, på matteproven i matte 3c skrev jag som lägst godkänt på alla prov. Vi hade även ett nationellt prov där jag fick 3 poäng från godkänt. Min lärare informerade mig sedan om att jag inte skulle få godkänt på kursen pga resultatet på NP. Kan läraren verkligen göra så? Ska betyget verkligen baseras på enbart på NP? Dessutom var det ju bara några poäng från godkänt.

  Mattesnillet
 • Betyget på kursen ska inte baseras på de nationella proven enbart utan det handlar om lärarens bedömning av dina uppvisade kunskaper i förhållande till kunskapskraven i kursen.

  Be läraren förklara skälen för betygen kopplat till kunskapskraven.

  Henrik Undervisningsråd

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt inlägg & namn blir synligt för alla.
Din e-post visas aldrig publikt. Läs vår policy