Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Kan ett misstag sänka ett betyg?

Betygssystemet vi har nu i grundskolan är baserat på en elevs svag-/svårigheter. Varenda "misstag" avgör elevens framtid med andra ord. Det är som gjort för misslyckanden. Jag som innan tyckt om skolan väldigt mycket och klarat det galant tills nu känner väldigt stor press. Jag har aldrig mått såhär dåligt över något förut. Det är näsintill omöjligt att få ett A (på min skola). Om jag misstolkar eller inte svarar med "välutvecklade och nyanserade argument" på en fråga på ett enda prov kan jag inte få A i det ämnet. Hur tänkte ni egentligen undrar jag? Jättemånga ungdomar mår dåligt över det här och sig själva. Jag är så stressad just nu att jag bara är tvungen att skriva det här inlägget.

Isabell Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Vi får ofta höra elever säga att man inte får ha en dålig dag i skolan. Det stämmer att en elev måste visa att hon eller kan allting som beskrivs i kunskapskravet för A för att få betyget A, men det betyder inte att eleven måste ha visat det hela tiden och absolut inte från början av en kurs. Det är vid betygssättningen eleven måste ha visat att hon eller han har kunskaper på en A-nivå.

  Många elever tror som sagt ändå att man alltid måste prestera på topp och att tidiga enstaka prestationer alltid väger tungt vid betygssättningen. Betyg är inte ett medelvärde av vad man kan, utan betyget ska reflektera vad du som elev kan vid tiden för betygssättningen. I regel är det inte så att betyget hänger på ett enda tillfälle, utan du ska få möjlighet att visa dina kunskaper flera gånger och på olika sätt. Bedömningar ska, ända fram till att kursbetyget sätts, stödja elevers kunskapsutveckling.

  Om man är orolig för ett betyg eller ett resultat på ett prov – prata med läraren. Läraren ska kunna berätta för eleven på vilka grunder ett betyg har satts.

  Se Skolverkets film "Hur sätter lärare betyg?" här
  .

  Moa Undervisningsråd
 • Hej Moa, Isabell här igen. Tyvärr gav ditt svar inte mig någon hjälp. Som jag redan förstått så är det lärarna som avgör vilket betyg man får och hur mycket tid man får på sig att visa vad man kan. Det jag menade var att ni inte på något sätt har underlättat för en lärare och inte förklarat det du förklarat för mig till dem. Det är omöjligt att nå A-nivå på alla kunskapskrav i alla ämnen. De som fått A har inte visat att de kan allting på den nivån för det är omöjligt för läraren att hinna med och att lära ut allt det och sen göra prov och sådant som tar med allting, och som elev är det omöjligt att kunna så mycket och att ens förstå vad ni menar med kraven. De är jätteotydliga och ni har använt svåra ord som gör att man inte har någon aning om vad det är man ska kunna för att nå A.Om ni på skolverket trodde att det här betygssystemet skulle göra folk engagerade hade ni fel. När det är så svårt att få bra betyg ger man upp. Då får istället de elever som går på en skola där lärarna bara låtsas att eleverna kan saker för A-nivå platser på det bästa gymnasiet. Betygssystemet är orättvist och ologiskt. Jag kan skriva hela dagen om varför betygssystemet är problematiskt och sämre än det förra men jag måste plugga på mina läxor och kämpa häcken av mig för att nästan nå dit jag vill i skolan, i livet.

  Isabell
 • Vi vet att många befarar att den nya betygsskalan lett till att elever får sämre betyg, men tittar vi på gruppnivå så ser vi inte det - meritvärdena har inte sjunkit i jämförelse med den tidigare betygsskalan (IG-MVG). Till exempel kommer elever som fått betyg i den nya betygsskalan in på de allra flesta högskoleutbildningarna i större utsträckning än de som fått betyg i den gamla skalan. Andelen elever som får A eller B är oftast högre än andelen som tidigare fick MVG. Skolverket utvärderar även kunskapskraven och betygsskalan just nu och resultaten av den utvärderingen kommer att presenteras den 30 april 2016.

  Du skriver om att det kan vara svårt att förstå kunskapskraven. De är främst lärares arbetsredskap och blir tydliga genom undervisningen. Om du har frågor om vad som bedöms så vänd dig till dina lärare.

  Pernilla Undervisningsråd

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan bli synligt för alla.
Din e-post visas aldrig publikt. Läs vår policy