Ny Elsäkerhetslag i Sverige - så här påverkar det dig som hyresgäst

Elsäkerhetslagen har skärpts i Sverige och du som hyresgäst är nu ansvarig att skyndsamt anmäla fel och brister i elinstallationer i ditt hyresobjekt till din hyresvärd. Skärpningen i Elsäkerhetslagen har tillkommit för din trygghet.

Hur påverkar det här dig?
Den här lagändringen betyder att om du upptäcker ett fel i en fast elinstallation i din lägenhet behöver du felanmäla det till oss på Roslagsbostäder omgående. Exempelvis trasigt/sprucket eluttag, lampknapp, skadade kablar eller fast installerade lampor i kök och badrum. Du kan inte längre välja att vänta eller att inte göra en felanmälan alls.
På grund av lagändringen kommer ditt hyresavtal härmed att kompletteras.

Komplement till befintligt hyresavtal 
”I enlighet med SFS 2022:1135 skall du som hyresgäst skyndsamt göra en felanmälan till hyresvärden om du upptäcker fel eller brister i hyresobjektets elinstallationer.”

Kompletteringen äger samma juridiska vikt och bör förvaras tillsammans med ursprungsavtalet.

Anmäl trasiga elinstallationer

Tack för att du bidrar till en trygg boendemiljö och felanmäler trasiga elinstallationer. Skyldigheten att anmäla omfattar endast ditt hyresobjekt, men om du upptäcker fel och brister i elinstallationer på andra ställen i ditt bostadsområde, såsom tvättstuga, miljöstuga, trapphus eller på gården, tar vi tacksamt emot felanmälan även gällande dessa. Du felanmäler som vanligt till Roslagsbostäder via telefon eller genom att logga in på Mina sidor.

Mer information
Om du vill läsa mer information om elsäkerhet går det bra att läsa i Bopärmen på Mina sidor: Vill du veta mer om elsäkerhetslagen vänligen läs mer på Elsäkerhetsverkets hemsida,
Roslagsbostäder

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.