Till senaste kommentaren

Hur specifik behöver jag vara i min varu- och tjänsterförteckning?

Hej jag vill registrera ett varumärke som ska sälja smycken av guld (ringar, armband,halsband, armband av guld ) med ädelsten som är gjord på syntetisk väg. Ska jag bara registrera klass 14 som smycken el behöver jag registrera varorna "smycken av guld", "guldsmycken", "ring av guld" osv ? Ska man även registrera fler kategorier nu tex smycken med guldplätering om man ev kommer sälja dessa i framtiden el kan man lägga till detta senare ?

Kommentarer

 • 2019-04-01 (uppdaterat svar)

  Hej,

  I din varu- och tjänsteförteckning behöver du ange både klassnummer och vilka varor/tjänster i respektive klass ansökan omfattar.

  Använder du vår e-tjänst kan du välja bland färdiga termer för de varor och/eller tjänster ansökan gäller. I den finns både mer generella termer (t.ex. Smycken i klass 14) eller mer specifika termer (t.ex. Smycken av guld i klass 14) att välja på.

  Det är det man språkligt förstår av varu- och tjänsteförteckningen som ansökan gäller. Om du i din ansökan anger t.ex. Smycken så innefattar detta smycken gjorda av olika material, inklusive guld. Anger du Smycken av guld så är det just det, smycken av guld (men ej andra material). Det är dock fritt fram att välja flera varor/tjänster i din ansökan, om dessa väljs inom samma klass påverkas inte avgiften.

  Det är inte möjligt att utöka en inlämnad ansökan / ett registrerat varumärke med fler klasser eller fler varor/tjänster. Det krävs i så fall en ny ansökan om registrering. Det är därför viktigt att du inkluderar det varumärket ska användas som kännetecken för, och det du vill att det ska skyddas för, i din ansökan.

  Med vänlig hälsning,
  PRV Kundsupport
  Anton
 • - Är ens varumärke fritt fram att användas inom de kategorier / klasser som vi inte väljer att inkludera i vår ansökan? Dvs om vi endast väljer klass 14, kan då vårt varumärke användas inom exempelvis kläder?


  - Hur ser processen ut om något annat varumärke opponerar sig mot vår ansökan? Kan vi endast välja att stryka en underklass och gå vidare med befintlig ansökan? Eller måste man påbörja en helt ny ansöka då?  Petra
 • 2019-04-01 (uppdaterat svar)

  Hej,

  Ett registrerat varumärke gäller för de varor och/eller tjänster som det registrerat för.

  Vid granskning av en varumärkesansökan så bedöms, bland annat, om det sökta varumärket är förväxlingsbart med redan registrerade rättigheter. Om vi tar ett namn som exempel, så skulle en äldre registrering sannolikt vara hinder mot registrering om samma eller liknande namn ansöks om för samma eller liknande varor/tjänster. Om det däremot gäller varor/tjänster som är av helt annat slag, så skulle samma eller liknande namn kunna registreras för dessa. Generellt kan man säga att om man riktar sig till olika kunder så finns inte samma risk för förväxling.

  Det finns undantag för detta, ju mer känt ett varukännetecken är desto starkare blir skyddet. Är varumärket tillräckligt känt blir det svårt att använda det även för helt andra varor/tjänster utan risk för förväxling.

  Generellt så anses inte smycken (i klass 14) och kläder (i klass 25) som lika.

  Om ett äldre varumärke anses var hinder i er ansökan så kan detta t.ex. lösas genom att ni kontaktar den som äger det andra varumärket för ett medgivande. Det är möjligt att begränsa er varuförteckning, förutsatt att hindret endast gäller delar av förteckningen så kan detta också vara ett sätt att lösa det på.

  Med vänlig hälsning,
  PRV Kundsupport
  Anton

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.