Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Hur lik får en poster eller tavla vara någon annans verk?

Hej,

Jag har en generell fråga gällande design av tavlor & posters. Om man tar en redan färdig design från ett annat varumärke men väljer att ändra vissa detaljer, är det ok att använda den för försäljning då? hur mycket behöver man ändra av en design för att kunna kalla den sin egen och inte kunna bli anklagad för att ha tagit någon annans design?

Tacksam för snabbt svar.

Kommentarer

 • 2019-04-01 (uppdaterat svar)

  Hej,

  Tavlor och posters kan skyddas genom designregistrering. Oavsett om de registrerats som design så är det sannolikt att motiven skyddas av upphovsrätten (copyright på engelska).

  Upphovsrätt går inte att ansöka om utan uppstår automatiskt när verket kommer till. Förutsättningen är att verket är tillräckligt originellt. Upphovsrätt gäller, förenklat, i 70 år efter upphovsmannens död.

  Något generellt svar för hur lik en poster eller en tavla du tänker sälja kan vara en annan, utan att innebära ett intrång, går inte att ge. Eventuella intrång i designskydd såväl som upphovsrättsligt skydd bedöms från fall till fall. Det är inte PRV som bedömer eventuella intrång vid en tvist, det görs av domstol. Vi kan inte heller som myndighet uttala oss bindande i enskilda fall eller ge affärsmässiga råd.

  Det vi kan säga generellt är att det är tillåtet att inspireras av någon annans verk, men inte att plagiera. Det är inte bara rena kopior av någons verk som omfattas av ensamrätten, även översättningar och bearbetningar till andra konstformer omfattas av det upphovsrättsliga skyddet. Frågan är om utformningen är tillräckligt lik. Upphovsmannen har inte ensamrätt till de tankar, principer, faktauppgifter och idéer som ligger till grund för ett verk. Ensamrätten omfattar endast utformningen. Vid tvist gäller det ytterst att avgöra om den andre aktören skapat något tillräckligt nytt och självständigt.


  Med vänlig hälsning
  PRV Kundsupport
  Anton
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.