Till senaste kommentaren

Kan jag använda mig av namnet som varumärke när någon annan redan har registrerat det som firmanamn?

Hej!

Jag håller på att starta mitt egna företag och kommit på ett varumärke för företaget som jag gillar. Efter lite eftersökning så ser jag att det finns ett aktivt bolag inom samma bransch som heter precis det jag vill döpa mitt varumärke till. Dock så har de utifrån er databas inte registrerat varumärket, är det möjligt för mig att registrera varumärket och använda mig av det?
William Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • 2019-04-01 (uppdaterat svar)

  Hej,
  Om det redan finns ett bolag med samma namn i Sverige med verksamhet inom samma bransch som du så blir det ett hinder för dig att senare använda eller registrera detta som varumärke. Även om de inte har registrerat varumärket så blir firmanamnet/bolagsnamnet ett hinder för dig.
  Använder du det ändå kan du riskera att göra intrång på deras firmanamn.

  Med vänliga hälsningar,
  PRV Kundsupport
  Eva
 • Hej!
  Fortsätter på samma fråga/svar.
  Vill egentligen registrera ett varumärke som är identiskt med en enskild firma som finns i ett annat län än där jag bor. Som jag förstått det kan jag också registrera en firma med samma namn i mitt län.

  Det bygger på en titel och ett namn typ "Städare Pelle Svensson"
  Är det då omöjligt att registrera detta varumärke för både mig och den andra enskilda firman? Vad kan ett "intrång på firmanamn" innebära?

  Kan jag istället registrera varumärket "Pelle Svensson Städare" eller liknande?
  Tack för svar!

  Jo
 • 2019-04-01 (uppdaterat svar)

  Hej,

  Först vill jag säga att PRV som myndighet inte kan ge affärsmässiga råd eller uttala sig med bindande verkan i enskilda fall. Det är inte heller PRV som bedömer eventuella intrång i rättigheter.

  Om det finns ett registrerat företag med samma eller liknande namn inom samma eller liknande bransch så blir det sannolikt ett hinder för dig i en varumärkesansökan. Eftersom ett varumärke ska kunna gälla i hela landet kan ett firmanamn i ett enskilt län bli ett hinder.

  I exemplet du tar upp med "Städare Pelle Svensson", så är ordet "städare" bara ett beskrivande ord för städtjänster. Ett sådant ord gör alltså sannolikt ingen skillnad i en bedömning, i ditt exempel förväxlas därför de två lydelserna troligtvis med varandra.

  Vill du läsa mer om intrång, se här: https://www.prv.se/sv/varumarke/nar-du-har-ett-varumarke/varumarkesbevakning/forsvara-ditt-varumarke/ 

  Med vänlig hälsning,
  PRV Kundsupport


  Johan
 • Hej! Hur gäller ett registrerat varumärke med namn och symbol? Gäller namnet då enbart med symbol? Kan andra använda namnet? Kan man registrera ett ganska allmänt namn/betydelse tillsammans med en symbol och kan då andra använda själva namnet som är allmänt?

  Vad kan man ändra i ett redan registrerat varumärke? När jag ringde till er påstod kvinnan att man inte kan ändra något trots att det står på er hemsida. Är det bara namnet man skyddar och inte själva konceptet?
  Anna
 • 2019-04-01 (uppdaterat svar)

  Hej,

  Ett figurmärke innehållande ord innebär att du har en ensamrätt för varumärket i sin helhet, du har alltså ingen ensamrätt för namnet eller figuren separat. Om någon ansöker om eller använder sig av ett namn som ordmärke där detta namn ingår i ditt registrerade varumärke så kan ditt varumärke ändå vara ett hinder om det rör sig om samma eller närliggande bransch. Det går dock inte att säga rent generellt då en eventuell bedömning görs från fall till fall.

  Det går i regel inte att göra några synliga förändringar i en varumärkesregistrering vad gäller figuren eller namnet.

  En varumärkesregistrering ger dig endast en ensamrätt för det sökta varumärket för de varor och/eller tjänster du har sökt för, konceptet går inte att söka skydd för.

  Med vänlig hälsning,
  PRV Kundsupport
  Kia
 • Hej!
  Jag har bedrivit affärsverksamhet i en centralt belägen lokal i ett tiotal år under ett namn säg för enkelhetens skull Buh & Bäh. Jag flyttar ett stenkast därifrån till en annan lokal och fortsätter verksamheten under namnet Buh & Bäh. In i min gamle lokal flytter en ny okänt näringsidkare i exakt samma bransch och startar upp verksamhet under namnet Bäh & Buh. Nog är väl det varumärkesintrång och renomésnyltning så det förslår? Skulle ett varumärkesskydd lösa den frågan?  Peter
 • Hej,

  Om du bedrivit verksamhet under ett specifikt namn under ett tiotal år utan registrering av vare sig varumärke eller firmanamn och någon annan inom samma bransch (utan varumärkes- eller firmanamnsskydd) flyttar in i er gamla lokal och startar upp verksamhet senare under samma namn skulle det finnas risk att de gör  intrång på ert varumärke, om du kan bevisa att du inarbetat namnet.
  Detta är inget som PRV kan avgöra, utan avgörs i allmän domstol vid en tvist.

  Med vänlig hälsning
  Kundsupport
  Eva
 • Om jag har fått ett företagsnamn godkänt av Bolagsverket, trots att av orden i företagsnamnet var skyddat varumärke, kan jag då tvingas byta företagsnamn i efterhand?
  Viktoria Lundborg
 • Hej,

  Bara det faktum att ett av orden i företagsnamnet är samma som ett av orden i ett varumärke innebär inte att de är förväxlingsbara. Det är alltid en helhetsbedömning utifrån de fullständiga namnen och vad de ska användas för.

  Vid ansökan om ett företagsnamn granskar Bolagsverket bl.a. om namnet är för likt registrerade varumärken.

  För närmare frågor kring granskningen samt vad som krävs för att häva ett företagsnamn får vi hänvisa till Bolagsverket.


  Med vänlig hälsning
  PRV Kundsupport
  Anton
 • Tack för tydligt svar! Ordet i fråga var redan registrerat varumärke när vårt företagsnamn med detta ord i godkändes av Bolagsverket. Då borde det med andra ord nekats som företagsnamn om det kunnat förväxlas?
  Viktoria Lundborg
 • Hej,

  Om Bolagsverket i sin granskning ansett att ert företagsnamn var för likt varumärket, så skulle det ha hindrat registreringen.


  Med vänlig hälsning
  PRV Kundsupport
  Anton
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.