Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Jag har fått brev om fildelning

Hej,
Jag fick häromdagen ett brev från ett företag som heter
Njord Lawfirm. De vill att jag ska betala 4500 kr för en film som heter Cell och som de påstår att jag eller någon i hushållet har laddat ner för ca 1 år sedan med datum och klockslag. Tydligen har de även fått min internet-leverantör som är Telia att lämna ut vem som står för den IP-adress som användes vid det aktuella tillfället. Man får 2 frågor att svara på:
Om man har trådlöst och om detta är skyddat.
Om man känner till om någon i familjen har sett filmen.
Man kan ochså bara betala och då ska ärendet vara avslutat.
Frågan är nu om man ska ta detta på allvar och betala. Jag har inte sett filmen och kommer inte ihåg vad jag gjorde för mer än ett år sedan.
Vad jag förstår är det många som har fått ett liknande brev.
Hur ska man göra???
Med vänlig hälsning, Håkan
Håkan Sandberg Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,

  Det vi på PRV kan besvara gällande detta är de rent upphovsrättsliga delarna.

  Enligt upphovsrättslagen är det olagligt att ladda ned upphovsrättsligt skyddad film från Internet utan rättighetshavarens samtycke. Gör man det kan man bli skyldig att betala skadestånd. Vi kan dock inte ge besked i enskilda fall då dessa avgörs av domstol.

  Frågor kring hur du som mottagare av brevet ska agera hanteras av Konsumentverket, frågor kring hantering av personuppgifter och utlämnande av IP-adresser hanteras av Datainspektionen.

  Med vänlig hälsning,
  PRV Kundsupport
  Anton
 • Ni hänvisar till konsumentverket och konsumentverket hänvisar till PRV
  Kent Andersson
 • Hej,

  Då PRV är en strikt registrerande och informerande myndighet har vi ingen möjlighet att råda dig till hur du ska agera i ett fall som detta. Vi kan återigen bara informera om att nedladdning av upphovsrättsligt skyddat material, utan samtycke från upphovsrättshavaren, är olaglig och att enskilda fall rörande intrång i denna rättighet i slutänden avgörs i domstol. Om du är osäker på hur du ska agera kan du förslagsvis kontakta ett rättsligt ombud och be detta om råd.

  Med vänlig hälsning,
  PRV Kundsupport
  Antonio

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.