Till senaste kommentaren

Kan jag överlåta mitt hyreskontrakt till en anhörig (barn, syskon, förälder)?

För att överlåta ett hyreskontrakt behöver du skicka in en skriftlig ansökan om överlåtelse till oss. Ansökan bedöms sedan i enlighet med hyreslagen. Det finns bland annat krav på varaktigt sammanboende med den som man vill överlåta sitt hyreskontrakt till.
Poseidon Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,kan jag överlåta hyreskontrakt till min kusin som bode med mig i 4 år och väntar på Boplats i 5år
 • Hej Caci,

  Tack för din fråga!

  Vi kan inte ta ställning till specifika ärenden här i vårt forum, så vill du få information om vad som gäller för att överlåta ditt hyresavtal är du välkommen att höra av dig till ansvarig Uthyrare i ditt distrikt, som kan berätta mer.

  Du når våra uthyrare via Poseidons växel på 031- 332 10 00.

  Ha en fin dag,

  Malin
 • Hej !
  Jag undrar om min dotter som har filt 18 år och bor hos mig har hon fortur i posidon att skaffa eget lägenhet ?

  Mvh. Hamid
 • Hej Hamid!

  Tack för din fråga.
  Hyresgästers barn har inte förtur till lägenheter inom Poseidon. Din dotter behöver söka våra lägenheter via Boplats Göteborg, där även många av de andra hyresvärdarna i Göteborg marknadsför sina lägenheter.

  Ha en fin dag!

  /Malin
 • Hej!
  Jag skall byta bostad. Kan min dotter som är 23 år också skriva på det nya kontraktet efter som hon också skall bo där och betala hyran ihop med mig?
 • Hej Eva,

  Vi skriver inte till ytterligare en person på befintligt hyreskontrakt. Har du fått en ny lägenhet via Omflyttningsplatsen så kommer det nya avtalet skrivas på samma sätt som tidigare, alltså enbart i ditt namn.
  Din dotter kan självklart bo inneboende hos dig ändå.

  Ha en fin dag!

  /Malin
 • hejsan jag undrar om min sambo kan ta över lägenheten för att hon är inebonde med mig .nu ska jag flytta går det att hon ska ta över kontraktet?
 • Hej,

  För att få ta över ett hyreskontrakt, beror det bland annat på hur länge man har varit sambo i lägenheten. Det krävs att man har varit sammanboende och delat hushåll under en längre tid.
  Ansökan om att överlåta sitt kontrakt görs alltid skriftligt till Poseidon.

  Trevlig helg!

  /Malin
 • Hej!
  Undrar om man får ha 2 st förstahands kontrakt, i 2 olika bolag?
  Poseidon och Familjebostäder.
  Det ena är tänkt som en fritidslägenhet.
  / Diana
 • Hej Diana,

  Nej, man får inte ha två stycken förstahandskontrakt, oavsett om bägge är inom de kommunala bolagen eller hos någon av de privata hyresvärdarna.
  Har man ett förstahandskontrakt på en lägenhet så ska den användas för permanent boende, vilket i så fall inte skulle vara fallet för den ena lägenheten på det sättet du beskriver.

  Ha en fin dag!

  /Malin
 • Hej
  Jag har varit inneboende hos en vän i tre år. Har har förstahands kontraktet. Han bestämde sig för att flytta utomlands längre tid. Jag bor nu i hans lägenhet i andra hand och önskar få hans lägenhet i förstahand efter min andrahandskontrakt går ut. Får jag det?
 • Hej Ghada,

  nej, du har inte rätt att ta över förstahandskontraktet när du hyr i andra hand. Om din vän inte flyttar tillbaka behöver han säga upp lägenheten. Vi får istället hänvisa dig till Boplats för att söka en ny lägenhet.

  Ha en fin dag!

  /Linda
  Linda Kommunikationschef
 • Hej,
  min man och jag ( som stor i förstahandskontraktet ) har gått i pension och tänker spendera mer tid under år i Croatien. Sonen som bor hus oss 7 år stannar kvar under tiden själv i lägenheten. Innan han flyttade hos oss ( på grund av pengarsparande) var han hyres gäst hos er 19 år. Han är fast anställd på samma företag nästan 30 år. Av säkerhets skäl vill han gärna att vi överlåter förstahandskontrakt till honom. Vi har hyrt även garage där han har sin bil. Finns det goda skäl att han få förstahandskontrakt på både lägenhet och garage.
  MVH Maja

 • Hej Maja,

  Tack för din fråga!

  Vi kan inte ta ställning till specifika ärenden här i vårt forum, så vill du få information om vad som gäller för att överlåta ditt hyresavtal är du välkommen att höra av dig till ansvarig Uthyrare i ditt distrikt, som kan berätta mer.

  Du når våra uthyrare via Poseidons växel på 031- 332 10 00.

  Önskar dig en fin dag!
  Vänliga hälsningar Marie

  Marie Växel/reception
 • Hej!
  Jag och min syster har bott tillsammans i runt ett halv år (jag har första handskontrakt och bott där i 5 år). Nu skulle jag vilja testa att flytta tillsammans med min flickvän i hennes lägenhet, hur länge får jag testa att bo sambo och får då min syster hyra i andra hand av mig? Får jag sedan skriva över lägenheten på syster ifall jag fortsätter att bo sambo med min flickvän?

  Mvh
 • Hej Anna,

  Om du vill provbo som sambo har du rätt att hyra ut din lägenhet i andra hand under ett år. Du behöver först ha ett godkännande från oss på Poseidon för att få hyra ut i andra hand. På vår hemsida hittar du blanketter för att ansöka.

  Du väljer själv vem du vill hyra ut din lägenhet till i andra hand. Den personen kan mycket väl vara din syster. Hon har dock inte rätt att ta över kontraktet om du skulle flytta från lägenheten eftersom en andrahandshyresgäst aldrig kan ta över ett kontrakt.

  Vänliga hälsningar,

  Linda
  Linda Kommunikationschef
 • Kan min dotter flytta tillbaka hem ( efter att ha bott hos pojkvän i 1,5 år ) och bli inneboende hos mig och efter ett år få ta över kontraktet eftersom jag själv har möjlighet att flytta till annat boende?
  Mvh Mirja
 • Hej Mirja,

  Tack för att du kontaktar oss.

  Man ska ha varit boende tillsammans i minst tre år för att kunna ta över ett kontrakt.
  Har du flera frågor kan du ta kontakt med vår uthyrningsavdelning som du når via oss i växeln på 031 332 10 00 mellan 09:00-12:00.

  Önskar dig en fin dag!
  Vänliga hälsningar Marie
  Marie Växel/reception

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.