Till senaste kommentaren

Får man slänga kattsand i komposten?

Jag har köpt en sorts kattsand av majsströ. Det står på förpackningen att denna kattsand går att kompostera. I soprummet hos oss står att man inte får slänga kattsand i komposten. Gäller det all sorts kattsand?

Kommentarer

 • Hej Sabina,

  Tack för din fråga.

  Ja man får inte slänga någon kattsand i komposten.
  Det beror på att det inte är en kompost, matavfallet rötas och blir biogas och kattsand kan inte brytas ned i den processen. Alla sorters kattsand ska därför slängas i restavfallet.

  Önskar dig en fin helg!
  Vänliga hälsningar
  Marie
  Marie Växel/reception
 • Det är väll för att undvika bentonitlera eller kiseldioxid som man inte vill få den i komposten, en kattsand baserad på majs borde gå aldeles utmärkt att kompostera så varför vill ni att den skall läggas på deponi. Då faller hela poängen med att välja en miljövänligare kattsand?
  claes
 • Hej Claes,

  Tack för att du kontaktar oss.

  Det är en vanlig missuppfattning att matavfallet som samlas in i våra miljörum går till kompostering. Sedan ganska många år tillbaka går matavfallet i Göteborg till rötning för att omvandlas till biogas och biogödsel.
  Rötningsprocessen går mycket snabbare än kompostering och kattsand kan inte brytas ned under rötningen. Därför ska inte kattsand slängas i matavfallet oavsett om det är en miljövänligare sort eller ej.

  Önskar dig en fin dag!
  Vänliga hälsningar Marie

  Marie Växel/reception

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.