Till senaste kommentaren

Björkar, pollenallergi och fula fasader

Hej,

Har en fundering kring de två björkar som planterats på vår fina innergård!

Nog för att björkarna är fina att se på och de skänker liv åt växtligheten på gården, de är även boven till den vanligaste typen av allergi. När våren äntligen visat sig med några kontinuerliga varma dygn börjar björken slå ut. Dess fröer, synliga som ett gult damm, gör varken gott för fasader, fönster och framförallt inte för pollenallergiker.

Vilken eller vilka är anledningarna till att det planteras björkar så nära inpå hyresgästers boenden?


Vänliga hälsningar
Mille

Kommentarer

 • Hej Mille,

  jag har pratat med vår trädansvariga och vi förstår att allergier är ett bekymmer. Men björkpollen färdas över stora områden (drygt en halv kilometer), så oavsett vad vi planterar i närområdet kommer det förmodligen att finnas björkpollen i luften från andra träd i området.

  Björkar har många bra egenskaper i våra områden, som framför alla är viktiga när städerna blir varmare. Varma dagar kan olika trädarter förstärka luftföroreningar olika mycket, och björken är ett träd som har låg påverkan. Träd är även viktiga då de tar upp regn, ger skugga, minskar vindar och är hem åt djur och insekter med mera.

  Jag förstår att det kan kännas konstigt att vi väljer att plantera björkar, men jag hoppas att detta har gett dig ett svar på hur vi resonerar i valet av träd i våra områden.

  Vänliga hälsningar,

  Linda
  Linda Kommunikationschef
 • Hej!

  Att pollen färdas över stora områden tror jag vi alla vet men alla vet även att koncentrationen av björkpollen är högre ju närmre du är björkarna. Jag har pratat med min husläkare som även han anser att det är konstigt att björkar planteras på en innergård  med tanke på den högre koncentration som uppstår och alla allergiker som då drabbas. Tycker verkligen att ni bör tänka till angående björkarna.
  Mille
 • Hej,

  jag förstår dina synpunkter, tack för att du hör av dig. Jag skickar dina synpunkter vidare till vår miljöcontroller som ansvarar för träden.

  Vänliga hälsningar,

  Linda
  Linda Kommunikationschef

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.