Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Varför skriver ni Vitryssland?

Hej
Fr o m i går heter det Belarus, men i dag skriver ni som rubrik ” Linde vill se mer samatbete med regimen i Vitryssland”. Även i texten står det Vitryssland.

Kommentarer

 • Hej,

  Frågan om länder och namn är komplicerad. På Omni utgår vi generellt från TT:s skrivregler på svenska. Det finns också en språkrådsgrupp där många svenska medier är representerade och löpande diskuterar språkfrågor.

  När man från politiskt håll ändrar linje i benämningen av ett land betyder inte det att namnet formellt ändras i det svenska språket. Vi gör benämningen att Vitryssland fortfarande är det mer allmänt kända namnet och kommer att fortsätta använda det för närvarande. Med det sagt så gör vi kontinuerliga utvärderingar av det och det är inte omöjligt att vi ändrar linje framåt.

  Tack för ditt engagemang
  Med vänlig hälsning,
  Helena Sällström Nyhets- och utvecklingsredaktör
 • Det är helt rätt att kalla det Vitryssland. Det är så det heter på svenska. Det vore löjligt att förkasta det egna språket till förmån för någon halvdiktaturs önskemål.
 • Den politiska namnändringen av Vitryssland till Belarus har geopolitiska förtecken och är inget seriös journalistik ska anamma. Dessvärre har vi inte mycket seriös journalistik kvar, varför många svenska medier anammat namnändringen och direktiven från regeringen. Oberoende SVT bl a.
 • Hej Tobias,

  Inga namn har uppstått ur intet och benämningar och namn förändras över tid.

  Mediespråkgruppen har rekommenderat en ändring och vi väljer att följa den, efter mångårig diskussion om frågan. Här kan du läsa resonemang och argument:

  https://app2.editnews.com/page/read.ashx?issueid=457940

  https://spraktidningen.se/artiklar/2020/04/vitryssland-eller-belarus

  Vänliga hälsningar
  Helena Sällström Nyhets- och utvecklingsredaktör
 • Det var väldigt tråkigt att höra. Ytterligare en organisation som faller för icke-demokratiska påtryckningar

  jag trodde medier bar ett ansvar att ifrågasätta regeringen, speciellt när den gör fel. Här går ni deras märkliga väg till synes enbart för att de gått den och det vore förvirrande för läsare om ni inte gjorde det...?
 • Hej igen Helena,

  Tack för svar ang. namnanvändningen (Vitryssland och Belarus betyder samma sak för övrigt på svenska och ryska). Regeringens namnrekommendation (2019) kommer före Mediespråkgruppens rekommendation (2020), vilket kan tydas som att ni inom massmedia går regeringens geopolitiska ärenden. Regeringen gör ju en geopolitisk markering mot den vitryska regimen genom att säga Vitryssland på ryska.
  Ni journalister har ett stort språkligt ansvar för det svenska (inte ryska) språket men också ett ansvar att inte springa regeringens ärenden, alldeles oavsett vad ni har för känslomässiga föreställningar om olika regioner i omvärlden.

  "Inga namn har uppstått ur intet och benämningar och namn förändras över tid. " Det är sant men omdop av länder är mer sällsynt, i synnerhet i vårt närområde. Något mer föränderligt över tid är politik och olika politiska system i olika delar av världen men man kan inte ändra namn på ett land eller en region varje gång en grupp man sympatiserar med politiskt tycker så.

  Jag tycker det är ett problem att ni anammar regeringens geopolitiska ställningstaganden på så konkreta sätt och istället för objektiva och oberoende kritiska granskare av makten så framstår ni alltmer som maktens propagandaorgan.

 • Hej Tobias,

  Vi anammar inte regeringens byte, men det vägs såklart in om en namnform blir allt mer etablerad. Hade en politisk svängning om namn skett utan ytterligare förändring över tid hade vi förmodligen väntat tills det nya namnet blev mer etablerat.

  Vänligen,
  Helena Sällström Nyhets- och utvecklingsredaktör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.