Till senaste kommentaren

Har Omni en politisk tillhörighet?

Hur väljs artiklarna i Omni ut? Vilka står bakom sidan? Har Omni en politisk tillhörighet?

Kommentarer

 • Hej!

  Omni är politiskt oberoende och har inte heller någon ledarsida med en viss partipolitiskt färg.

  Redaktörerna på Omni följer i realtid vad tusentals svenska och internationella medier rapporterar. På Omnis nyhetsredaktion arbetar erfarna journalister med bakgrund från andra svenska medier som Svenska Dagbladet, Ekot, Dagens Nyheter, Aftonbladet etc. Det är dessa journalister som väljer ut och sammanfattar de mest relevanta nyheterna och artiklarna.

  Omni ägs av den norska mediekoncernen Schibsted som i Sverige också äger Svenska Dagbladet, Blocket, Aftonbladet mfl. Vi är dock helt fristående från dessa medier.

  Läs gärna mer om Omni på http://om.omni.se

  Markus Gustafsson Chefredaktör och ansvarig utgivare
 • Omni lutar kraftigt åt vänster vid valet av nyhetskällor.
 • Hej Johan,

  Vi på Omni förklarar gärna hur vi resonerar kring vår nyhetsvärdering men då är det också viktigt att du som läsare tar ansvar för att ställa de frågor som du vill ha svar på – och gärna också ger exempel på när du tycker att vi hamnar fel i urval eller balans. Jag kan inte hjälpa dig vidare om du bara hävdar vänstervridning utan att ge något underlag för det.

  Vänligen
  Helena Sällström Nyhets- och utvecklingsredaktör
 • Men varför kan ni inte erkänna att ni i grunden sympatiserar med V/MP m.fl partier på vänsterliveralkanten. Tycker det är helt ok. men ni får väl åtminstone stå för att ni är vänster! Och jag baserar det på valet av nyheter, och nyhetskällor. Jag har aldrig sätt nyheter från Nyheter idag,trots att ingen har kunnat beslå dem med fake, utan det handlar ju helt enkelt om att de inte stödjer er världsbild. menar att ni inte riktigt fixar det där med objektivitet. Man måste väl kunna arbeta med källor man som ung kvinlig journalist inte gillar. Inte så konstigt att folk misstror er allt mer och mer.
 • Jag anser att ni är politisk opartiska. Hur kommer det sig att det alltid finns ord som "radikala" eller "extremister" när ni skriver om nationalister?
  Hur kommer det sig att ni aldrig skriver om vänsterextrema rörelser som AFA?
 • Hej!

  Som sagt, Omni är partipolitiskt obundet och vi som jobbar här gör dagligen nyhetsvärderingar och urval men de baseras på allmänintresse och journalistisk relevans och inte på någon egen agenda eller politisk inriktning. Vi rapporterar om granskningar av alla partier och frågor.

  Jag tror att du kan ha läst den här artikeln i dag eftersom frågan om "radikala" dyker upp just nu, det är ett citat ur vårt ledarsvep. Vi publicerar varje dag sammanfattningar av åsiktsmaterial från såväl höger som vänster på den politiska skalan.

  Däremot använder vi oss inte av, eller länkar till, sajter som har en populistisk eller högerextrem agenda helt enkelt eftersom deras material är helt undermåligt ur oberoende journalistisk synpunkt.
  Helena Sällström Nyhets- och utvecklingsredaktör
 • Ni har en tydlig förkärlek för The Guardian, Washington Post och New York Times. Det säger väl allt om er objektivitet.
 • Hej Mats,

  Guardian, Washington Post och New York Times är några av världens största medier. De gör otroligt viktig journalistik med många samhällsviktiga granskningar som vi vill rapportera om. Med det sagt försöker vi uppnå en bra mix av olika typer av medier.
  Helena Sällström Nyhets- och utvecklingsredaktör
 • Hej, men alla tre anses ju ha slagsida åt vänster. Har inte tanken slagit er att läsarna kan reagera på ett ensidigt urval?

  Mvh//Mats
 • Hej igen!

  För att nämna ett exempel så använder vi oss också ofta av Wall Street Journal som är en konservativ tidning. Liksom WP, NY Times och CNN så gör de kvalitetsjournalistik.

  Ibland lyfter vi fram konservativa röster och analyser från exempelvis National Review och i nyhetsrapportering kan du se Fox News förekomma bland våra länkar. Du är alltid välkommen att kontakta redaktionen om det är några vinklar, artiklar eller perspektiv som du saknar i Omni.
  Helena Sällström Nyhets- och utvecklingsredaktör
 • Hej, jag tror inte vi kommer längre. Faktum är att ni oftare citerar vänstermedia än högermedia och det kan du inte motbevisa. Den vanligaste brittiska tidningen ni länkar till är överlägset The Guardian. WSJ länkas till ibland om det är ekonominyheter. Omni var bra initialt men har tyvärr tappat det helt. Synd.

  Mvh//Mats
 • Använder ni er mer av CNN än FOX news?
 • Jag skulle vilja se en liten symbol vid varje källa som visar deras politiska källa. T.ex newsvoice gör detta.
 • Hej Ronnie,

  Tack för din idé. Tanken är intressant men tyvärr är alla medier inte enkla att kategorisera på det sättet. När vi publicerar våra ledarsvep anger vi den politiska inriktningen på ledarsidan. Det är dock oerhört viktigt att vara medveten om att opinionsmaterial är något annat än den oberoende journalistik som mediernas övriga utbud utgörs av. Att SvD är oberoende liberal innebär inte att journalistiken har en politisk agenda.

  Kan tilläggas att Newsvoice inte är att betrakta som en pålitlig källa. Vi på Omni refererar till seriösa medier som jobbar med etablerade metoder för journalistik, oavsett om vi rapporterar om svenska eller internationella nyheter.
  Helena Sällström Nyhets- och utvecklingsredaktör
 • Hej!

  Jag känner också något slags missnöje, att jag önskar fler perspektiv. Blev väldigt glad för Omni först, har längtat efter en nyhetssida som presenterar många perspektiv och inte är rädd för att presentera perspektiv som står emot varandra tex.

  Men nu när jag läser om Trumps senaste rasistiska tweet så finns det massa åsikter presenterade här kring det men exakt alla åsikterna är emot uttalandet och inget som stöttar Trumps perspektiv. Måste väl finnas massa medier som tycker att det Trump gör är rätt och riktigt och bra och jag längtar efter att läsa om det eftersom det är ett annat perspektiv än mitt. Jag gillar att läsa om åsikter som är samma som mina men jag hungrar efter att också läsa andra åsikter, andra perspektiv. Hade hoppats på mer av det här på Omni.

  När det handlar om folks åsikter så finns blir det svårare att prata om bra eller dålig journalistik.
 • Hej Jonas,

  Tack för att du hör av dig. Vi försöker hela tiden att lyfta olika perspektiv på nyheter och olika åsikter. Jag antar att redaktörerna som har bevakat de senaste turerna kring Trump precis som du letat efter andra perspektiv.

  Ha det fint,
  Ronja Mårtensson
  Redaktion Omnis nyhetsredaktion

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.