Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Hur väljer ni källor och hur bedöms trovärdighet?

Hej Omni!
Kan ni skriva lite om er arbete med att välja ut källor till det ni väljer att skriva om? Någon generell policy ni har t.ex?
Hur bedöms källornas trovärdighet?

Kommentarer

 • Hej!

  Tack för en bra fråga! Att välja ut källor och göra nyhetsvärderingar utgör en del av det viktigaste arbetet på Omnis nyhetsredaktion. Och svåraste! Vi har digitala verktyg som hjälper oss att i realtid överblicka vad tusentals medier från hela världen publicerar.

  Till att börja med ska Omni alltid erbjuda en mix av olika källor. Den som vill läsa mer ska kunna se vad flera medier skriver om en fråga. Vi använder primärt stora, etablerade medier och nyhetsbyråer som använder sig av seriösa journalistiska metoder (i svensk kontext rekommenderar jag läsning av de pressetiska reglerna för mer information om grunderna för nyhetsförmedling).

  Det finns förstås tillfällen när det blir mer komplicerat. I många länder saknas exempelvis förutsättningar för en fri press. I dessa fall blir avvägningen svårare. Det händer att vi hänvisar till källor som är statskontrollerade (Kina, Ryssland, Syrien, Nordkorea etc) eftersom andra medier inte finns att tillgå. Då ska vi alltid vara tydliga och transparenta med detta så att en läsare förstår att källan inte är trovärdig på samma sätt som andra medier.

  Än svårare blir det när ägarförhållandena är oklara eller snåriga, och det helt enkelt inte är känt om eller hur fritt det journalistiska arbetet kan ske. Det finns flera sådana exempel i Mellanöstern. När vi inte kan göra en bedömning av de bakomliggande intressena är stor försiktighet vår linje, vi väljer hellre bort eller inväntar bättre källor än "chansar" på medier där det inte går, varken för oss eller andra, att verifiera trovärdigheten.

  Hoppas att det här gav en viss inblick! Hör gärna av dig igen om du har fler frågor om hur Omni jobbar.
  Helena Sällström Nyhets- och utvecklingsredaktör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.