Bli bättre på att märka ut betallänkar
Hej, jag tycker ni måste bli bättre på att ange betallänkar. Irriterande att hela tiden hamna i återvändsgränder. När nu allt fler tidningar tar betalt är väl er ide på utgående tyvärr. Likaså med EU-direktiv att ni måste betala för länkarna så är väl dagarna räknade. Synd tycker jag då Omni en mycket bra sait som gett mig en mycket heltäckande bild av omvärlden.
Som pensionär kan man ju inte prenumerera på alla tidningar ni länkar till.
Som pensionär kan man ju inte prenumerera på alla tidningar ni länkar till.
Följ inlägget
0
följare
Stort tack för ditt meddelande.
Vi förstår att det kan bli frustrerande med inlåst material och vi gör vårt bästa för att märka ut när artiklar är inlåsta. Detta är något vi kan och ska bli bättre på.
Det finns dock några problem:
• Artiklar kan vara "olåsta" när vi publicerar en artikel med länken i fråga, för att i ett senare skede låsas in av publicisten bakom materialet. Då blir det svårt för oss att upptäcka eller märka ut i efterhand.
• En annan utmaning är att det finns olika varianter av betalväggar, så kallade hårda respektive mjuka. På en del sajter kan du som användare läsa ett visst antal fria artiklar per månad, så är det exempelvis hos New York Times. I de fallen kan vi inte skriva att det rör sig om en "betallänk", helt enkelt eftersom många användare faktiskt kan läsa artikeln då de inte överskridit sitt maxantal.
Med det sagt så tar vi med oss att frågan är viktig för många av våra användare och håller tummarna för att vi kan hitta en mer tillfredställande märkning av informationen kring betallänkar.
Det kan också tilläggas att vi undersöker olika typer av modeller eller samarbeten som skulle kunna minska problematiken i framtiden. Jag tror inte att Omnis modell är på utgående, tvärtom finns det starka skäl att utforska möjligheterna kring att guida läsarna på ett bra sätt i ett stort nyhetsflöde även framåt.
Vänliga hälsningar
Helena Sällström, Omniredaktör
Skulle nästan vilja påstå att ni kan markera alla lokaltidningar som betallänkar då deras artiklar nästan alltid endast är öppna under en mycket begränsad tid vid publicering.
Vi är medvetna om problemet och funderar på hur vi ska hantera det bäst.
Hälsningar
Helena, Omni
Det stämmer och jag håller med dig Björn om att det kan vara en lösning i framtiden. Vi tittar på den typen av saker! Tack för att du understryker behovet.
Hälsningar
Helena, Omni
Tack för dina idéer, jag förstår att det kan vara frustrerande att en del tidningar låser in en stor del av sitt material men grundfrågan handlar om hur journalistik ska betalas och där väljer olika medier olika vägar. Våra redaktörer gör som sagt sitt bästa för att märka ut när artiklar är inlåsta men idag har vi inte en teknisk lösning av den sort du efterfrågar på gång.
Tack för dina idéer, det uppskattas. Det finns tyvärr ingen möjlighet i nuläget för en så långtgående märkning. Våra redaktörer skriver manuellt ut vilka artiklar som är betallänkar och i nuläget har vi ingen teknisk lösning på gång för att låta läsare själva flagga sina källor, men det är en intressant tanke.
Med det sagt, förstår att det är en viktig fråga för många läsare och vi funderar på hur vi kan bli bättre i framtiden!
(Det var tyvärr en betal-länk!)
Ja, vi märkte det och det var inte avsiktligt. Vi bytte ut länken till en som inte var inlåst senare. Tack för att du noterade!
Vi har ingen automatiserad lösning på gång för det här, tyvärr.
Tack för dina synpunkter. Jag tror att vi beskriver vår syn på saken ovan, men bra att du engagerar dig.
Vänligen
Om vi noterar att en artikel ligger bakom betallänk så markerar vi det i länken. Det är absolut något som vi ibland tyvärr missar, men som vi försöker att vara noggranna med.
Däremot kan det som jag beskrivit ovan finnas lägen där artiklarna inte är inlåsta i ett första-skede, och andra lägen där medier jobbar med mjuka betalväggar, tex att du som läsare får läsa ett visst antal artiklar fritt innan övrigt material blir inlåst.
Hur skulle du vilja att det funkade? Skulle du till exempel kunna föreställa dig en betaltjänst som öppnade upp inlåst material från olika håll? Eller har du några andra idéer för hur du skulle vilja ges tillgång till inlåsta artiklar?
Vänligen
Mvh
Om en tidning först har en öppen artikel, som ni för in i Omni, och sedan blockerar tidningen denna artikel borde vi läsare kunna påminna er på redaktionen om detta så att länken kan tas bort.
Kul att du är Omni Vän, tack för stödet. Vi tar emot önskemålet men vårt beslut grundas helt och hållet på vår egen journalistiska bedömning om vilket material som är mest relevant att länka till. Vi har inga planer på att sluta länka till inlåsta artiklar, däremot vill vi gärna hitta sätt framåt för att tydliggöra vilka artiklar som är låsta, alternativt vägar att ge tillgång till dessa.
Vänliga hälsningar,