Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Bli bättre på att märka ut betallänkar

Hej, jag tycker ni måste bli bättre på att ange betallänkar. Irriterande att hela tiden hamna i återvändsgränder. När nu allt fler tidningar tar betalt är väl er ide på utgående tyvärr. Likaså med EU-direktiv att ni måste betala för länkarna så är väl dagarna räknade. Synd tycker jag då Omni en mycket bra sait som gett mig en mycket heltäckande bild av omvärlden.
Som pensionär kan man ju inte prenumerera på alla tidningar ni länkar till.

Kommentarer

 • Hej!

  Stort tack för ditt meddelande.

  Vi förstår att det kan bli frustrerande med inlåst material och vi gör vårt bästa för att märka ut när artiklar är inlåsta. Detta är något vi kan och ska bli bättre på.

  Det finns dock några problem:

  • Artiklar kan vara "olåsta" när vi publicerar en artikel med länken i fråga, för att i ett senare skede låsas in av publicisten bakom materialet. Då blir det svårt för oss att upptäcka eller märka ut i efterhand.

  • En annan utmaning är att det finns olika varianter av betalväggar, så kallade hårda respektive mjuka. På en del sajter kan du som användare läsa ett visst antal fria artiklar per månad, så är det exempelvis hos New York Times. I de fallen kan vi inte skriva att det rör sig om en "betallänk", helt enkelt eftersom många användare faktiskt kan läsa artikeln då de inte överskridit sitt maxantal.

  Med det sagt så tar vi med oss att frågan är viktig för många av våra användare och håller tummarna för att vi kan hitta en mer tillfredställande märkning av informationen kring betallänkar.

  Det kan också tilläggas att vi undersöker olika typer av modeller eller samarbeten som skulle kunna minska problematiken i framtiden. Jag tror inte att Omnis modell är på utgående, tvärtom finns det starka skäl att utforska möjligheterna kring att guida läsarna på ett bra sätt i ett stort nyhetsflöde även framåt.

  Vänliga hälsningar
  Helena Sällström, Omniredaktör
  Redaktion Omnis nyhetsredaktion
 • Jag upplever att allt färre länkar markeras som betallänkar. Även från källor som inte har några fria artiklar under begränsad tid.
  Skulle nästan vilja påstå att ni kan markera alla lokaltidningar som betallänkar då deras artiklar nästan alltid endast är öppna under en mycket begränsad tid vid publicering.
 • Hej Mattias,

  Vi är medvetna om problemet och funderar på hur vi ska hantera det bäst.

  Hälsningar
  Helena, Omni
  Redaktion Omnis nyhetsredaktion
 • Tänker högt om att en idé kunde va att ni avtalar med media ni länkar till och att vi Omniläsare betalar till er utifrån användande av betallänkar. Kräver dock att media blir flexibla och kan lämna månadsbetalningen, alltså att man betalar per läst artikel.
 • Hej Björn,

  Det stämmer och jag håller med dig Björn om att det kan vara en lösning i framtiden. Vi tittar på den typen av saker! Tack för att du understryker behovet.

  Hälsningar
  Helena, Omni
  Redaktion Omnis nyhetsredaktion
 • Jag är så trött på att hela tiden hamna på låsta sidor. Sätt ett hänglås på länkarna så man vet. Om artiklarna blir låsta i ett senare läge så får ni bygga något script som rular igenom alla era publicerade utgående länkar och uppdaterad dom om dom blivit låst.
 • Hej Niklas,

  Tack för dina idéer, jag förstår att det kan vara frustrerande att en del tidningar låser in en stor del av sitt material men grundfrågan handlar om hur journalistik ska betalas och där väljer olika medier olika vägar. Våra redaktörer gör som sagt sitt bästa för att märka ut när artiklar är inlåsta men idag har vi inte en teknisk lösning av den sort du efterfrågar på gång.
  Helena Sällström Nyhets- och utvecklingsredaktör
 • SvD erbjuder två månaders gratis läsning av låst material men ni länkar till en sån artikel utan betalmärkning... Ni får gärna införa olika klassificering av länkar (fritt material, låst material, delvis fritt material). Låt oss själva flagga nyhetskällor (jag som har en digital prenumeration på DN vill ju gärna ha den grönmarkerad även om det är bakom betalväggen)
 • Hej!

  Tack för dina idéer, det uppskattas. Det finns tyvärr ingen möjlighet i nuläget för en så långtgående märkning. Våra redaktörer skriver manuellt ut vilka artiklar som är betallänkar och i nuläget har vi ingen teknisk lösning på gång för att låta läsare själva flagga sina källor, men det är en intressant tanke.

  Med det sagt, förstår att det är en viktig fråga för många läsare och vi funderar på hur vi kan bli bättre i framtiden!
  Helena Sällström Nyhets- och utvecklingsredaktör
 • I dag skriver 50 000 personer högskoleprovet. Testa dig själv på orddelen via länken nedan.
  (Det var tyvärr en betal-länk!)
 • Hej Olle,

  Ja, vi märkte det och det var inte avsiktligt. Vi bytte ut länken till en som inte var inlåst senare. Tack för att du noterade!
  Helena Sällström Nyhets- och utvecklingsredaktör
 • Detta är ett återkommande störningsmoment även för mig och vore bra om ni kunde hitta någon lösning på det framöver. Kanske kan användare själva rapportera länkarna som låsta och efter ett visst antal märkningar så markeras länken på något vis automatiskt som låst (eller olåst).
 • Hej,

  Vi har ingen automatiserad lösning på gång för det här, tyvärr.
  Helena Sällström Nyhets- och utvecklingsredaktör
 • Det har blivit sämre i år faktiskt. Idén faller ju som sakt om man inte kam följa källan till roten - trovärdigheten blir liksom noll.
 • Jag har läst kommentarerna och ser att detta är ett flera år gammalt problem. Ni behöver nog lösa detta om ni vill behålla medlemmar
 • Hej, Joachim,

  Tack för dina synpunkter. Jag tror att vi beskriver vår syn på saken ovan, men bra att du engagerar dig.

  Vänligen
  Helena Sällström Nyhets- och utvecklingsredaktör
 • Tack för svar. Har ni märkt om tidningar lägger artikeln bakom betalvägg när ni länkar till den?
 • Hej!

  Om vi noterar att en artikel ligger bakom betallänk så markerar vi det i länken. Det är absolut något som vi ibland tyvärr missar, men som vi försöker att vara noggranna med.

  Däremot kan det som jag beskrivit ovan finnas lägen där artiklarna inte är inlåsta i ett första-skede, och andra lägen där medier jobbar med mjuka betalväggar, tex att du som läsare får läsa ett visst antal artiklar fritt innan övrigt material blir inlåst.

  Hur skulle du vilja att det funkade? Skulle du till exempel kunna föreställa dig en betaltjänst som öppnade upp inlåst material från olika håll? Eller har du några andra idéer för hur du skulle vilja ges tillgång till inlåsta artiklar?

  Vänligen
  Helena Sällström Nyhets- och utvecklingsredaktör
 • Jag kan mycket väl tänka mig att betala x kr/mån för att kunna öppna betallänkarna. Men så länge den möjligheten inte finns vill jag att ni verkligen markerar alla spärrade länkar, så att jag kan undvika att klicka på dem.
 • Tack för din feedback! Jag påminner redaktionen om att märka ut.
  Helena Sällström Nyhets- och utvecklingsredaktör
 • Jag är helt med på Pers idé. Jag pröjsar 99 för den i månaden, men är inte ens där varje dag. Någon hundring till Omni så att det som länkas är upplåst är en mycket bra idé.
 • Hör er! Vi tar till oss!

  Mvh
  Helena Sällström Nyhets- och utvecklingsredaktör
 • Som betalande "Omnivän" önskar jag att ni rensar ut alla länkningar till betalsidor. Jag uppfattar Omni som en öppen och fri nyhetsförmedlare och då blir man frustrerad att ständigt mötas av betalsidor. Har av diskussionerna i detta ämne förstått att jag inte är ensam om mina synpunkter.
  Om en tidning först har en öppen artikel, som ni för in i Omni, och sedan blockerar tidningen denna artikel borde vi läsare kunna påminna er på redaktionen om detta så att länken kan tas bort.
 • Hej!

  Kul att du är Omni Vän, tack för stödet. Vi tar emot önskemålet men vårt beslut grundas helt och hållet på vår egen journalistiska bedömning om vilket material som är mest relevant att länka till. Vi har inga planer på att sluta länka till inlåsta artiklar, däremot vill vi gärna hitta sätt framåt för att tydliggöra vilka artiklar som är låsta, alternativt vägar att ge tillgång till dessa.

  Vänliga hälsningar,
  Helena Sällström Nyhets- och utvecklingsredaktör
 • Eller ge möjligheten att själv kunna filtrera bort tidningsföretag.

 • Tack för förslaget!
  Helena Sällström Nyhets- och utvecklingsredaktör
 • Betallänkarna föder bara medierna ni länkar till eller kommer all reklam jag ser när jag klickar på en länk bakom en betalvägg er tillgodo?

  Filtrering är ända läsningen. Ger mig som Omni användare möjlighet att välja vilka nyhetsidor jag vill kunna bli länkad till

  Då får jag bort allt skräpNi föder inte Betsövägen med trafikNi får bättre nöjdare läsare

 • Hej Nicklas,

  Vi försöker att vara noga med att markera vilka länkar som är betallänkar, men ibland missar vi av olika anledningar. En förklaringar är att vi ofta är inloggade på många nyhetssajter samtidigt, vilket gör att vi inte ser om en artikel är låst. Då måste länken manuellt läggas i ett inkognitofönster, vilket ibland missas.
  Med det sagt: Tack för din synpunkt, vi ska försöka bli ännu bättre.

  Vänliga hälsningar
  Isabelle, Omni
  Redaktion Omnis nyhetsredaktion

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.