Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Bli bättre på att märka ut betallänkar

Hej, jag tycker ni måste bli bättre på att ange betallänkar. Irriterande att hela tiden hamna i återvändsgränder. När nu allt fler tidningar tar betalt är väl er ide på utgående tyvärr. Likaså med EU-direktiv att ni måste betala för länkarna så är väl dagarna räknade. Synd tycker jag då Omni en mycket bra sait som gett mig en mycket heltäckande bild av omvärlden.
Som pensionär kan man ju inte prenumerera på alla tidningar ni länkar till.

Kommentarer

 • Hej!

  Stort tack för ditt meddelande.

  Vi förstår att det kan bli frustrerande med inlåst material och vi gör vårt bästa för att märka ut när artiklar är inlåsta. Detta är något vi kan och ska bli bättre på.

  Det finns dock några problem:

  • Artiklar kan vara "olåsta" när vi publicerar en artikel med länken i fråga, för att i ett senare skede låsas in av publicisten bakom materialet. Då blir det svårt för oss att upptäcka eller märka ut i efterhand.

  • En annan utmaning är att det finns olika varianter av betalväggar, så kallade hårda respektive mjuka. På en del sajter kan du som användare läsa ett visst antal fria artiklar per månad, så är det exempelvis hos New York Times. I de fallen kan vi inte skriva att det rör sig om en "betallänk", helt enkelt eftersom många användare faktiskt kan läsa artikeln då de inte överskridit sitt maxantal.

  Med det sagt så tar vi med oss att frågan är viktig för många av våra användare och håller tummarna för att vi kan hitta en mer tillfredställande märkning av informationen kring betallänkar.

  Det kan också tilläggas att vi undersöker olika typer av modeller eller samarbeten som skulle kunna minska problematiken i framtiden. Jag tror inte att Omnis modell är på utgående, tvärtom finns det starka skäl att utforska möjligheterna kring att guida läsarna på ett bra sätt i ett stort nyhetsflöde även framåt.

  Vänliga hälsningar
  Helena Sällström, Omniredaktör
  Redaktion Omnis nyhetsredaktion
 • Jag upplever att allt färre länkar markeras som betallänkar. Även från källor som inte har några fria artiklar under begränsad tid.
  Skulle nästan vilja påstå att ni kan markera alla lokaltidningar som betallänkar då deras artiklar nästan alltid endast är öppna under en mycket begränsad tid vid publicering.
 • Hej Mattias,

  Vi är medvetna om problemet och funderar på hur vi ska hantera det bäst.

  Hälsningar
  Helena, Omni
  Redaktion Omnis nyhetsredaktion
 • Tänker högt om att en idé kunde va att ni avtalar med media ni länkar till och att vi Omniläsare betalar till er utifrån användande av betallänkar. Kräver dock att media blir flexibla och kan lämna månadsbetalningen, alltså att man betalar per läst artikel.
 • Hej Björn,

  Det stämmer och jag håller med dig Björn om att det kan vara en lösning i framtiden. Vi tittar på den typen av saker! Tack för att du understryker behovet.

  Hälsningar
  Helena, Omni
  Redaktion Omnis nyhetsredaktion
 • Jag är så trött på att hela tiden hamna på låsta sidor. Sätt ett hänglås på länkarna så man vet. Om artiklarna blir låsta i ett senare läge så får ni bygga något script som rular igenom alla era publicerade utgående länkar och uppdaterad dom om dom blivit låst.
 • Hej Niklas,

  Tack för dina idéer, jag förstår att det kan vara frustrerande att en del tidningar låser in en stor del av sitt material men grundfrågan handlar om hur journalistik ska betalas och där väljer olika medier olika vägar. Våra redaktörer gör som sagt sitt bästa för att märka ut när artiklar är inlåsta men idag har vi inte en teknisk lösning av den sort du efterfrågar på gång.
  Helena Sällström Nyhets- och utvecklingsredaktör
 • SvD erbjuder två månaders gratis läsning av låst material men ni länkar till en sån artikel utan betalmärkning... Ni får gärna införa olika klassificering av länkar (fritt material, låst material, delvis fritt material). Låt oss själva flagga nyhetskällor (jag som har en digital prenumeration på DN vill ju gärna ha den grönmarkerad även om det är bakom betalväggen)
 • Hej!

  Tack för dina idéer, det uppskattas. Det finns tyvärr ingen möjlighet i nuläget för en så långtgående märkning. Våra redaktörer skriver manuellt ut vilka artiklar som är betallänkar och i nuläget har vi ingen teknisk lösning på gång för att låta läsare själva flagga sina källor, men det är en intressant tanke.

  Med det sagt, förstår att det är en viktig fråga för många läsare och vi funderar på hur vi kan bli bättre i framtiden!
  Helena Sällström Nyhets- och utvecklingsredaktör
 • I dag skriver 50 000 personer högskoleprovet. Testa dig själv på orddelen via länken nedan.
  (Det var tyvärr en betal-länk!)
 • Hej Olle,

  Ja, vi märkte det och det var inte avsiktligt. Vi bytte ut länken till en som inte var inlåst senare. Tack för att du noterade!
  Helena Sällström Nyhets- och utvecklingsredaktör
 • Detta är ett återkommande störningsmoment även för mig och vore bra om ni kunde hitta någon lösning på det framöver. Kanske kan användare själva rapportera länkarna som låsta och efter ett visst antal märkningar så markeras länken på något vis automatiskt som låst (eller olåst).
 • Hej,

  Vi har ingen automatiserad lösning på gång för det här, tyvärr.
  Helena Sällström Nyhets- och utvecklingsredaktör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.