Frågor och svar om årlig hyreshöjningen

Hyrorna höjs med 0,75 procent från den 1 april 2021

Hyresförhandlingarna mellan MKB Fastighets AB och Hyresgästföreningen Region södra Skåne har resulterat i ett tvåårsavtal med en generell hyreshöjning om 0,75 procent från 1 april 2021 och ytterligare 1,25 procent från 1 januari 2022. Det motsvarar 60 kronor i månaden för en trea på 70 kvadratmeter från april 2021 och ytterligare 100 kronor under 2022.

Varför höjer ni hyran mitt i pandemin, när många har det svårt ekonomiskt?

Pandemin innebär att många enskilda och hushåll har fått en besvärligare ekonomisk situation. Därför gör vi nu vissa avsteg från den normala hyressättningen. Det blir en lägre hyreshöjning nästa år och en något högre 2022. Med detta tvåårsavtal ökar förutsägbarheten eftersom man vet vad boendet kommer att kosta de närmaste åren.

Varför höjs hyran varje år?

Vi strävar efter en jämn och förutsägbar förändring av hyran och denna stabilitet är bra för kunder och MKB.
Vinster är också en förutsättning för nyproduktion och underhåll.
I år höjs hyran med 0,75 % från den 1 april 2021.


Varför sänker ni inte hyran under pandemin? 

Vi vet att många människor kan få en sämre ekonomi på grund av coronavirusets effekter. Den som inte kan betala sin hyra får hjälp av samhällets stödfunktion som exempelvis a-kassa eller försörjningsstöd. Vårt råd är att du som har svårt att betala hyran alltid ska höra av dig till oss. Hyran är den viktigaste räkningen. Du kan få vänta med att betala hyran (anstånd). Vårt mål är alltid att man ska kunna bo kvar.
MKB Kundtjänst
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.