Xplorion - Frågor och svar

Var i huset ligger lägenheterna? 
Svar: Vänligen titta i vår digitala lägenhetsväljare som ligger på vår projektsida. Dit kommer du genom att klicka här

Kommer det bli visning på lägenheterna?

Svar: Ja, de hyresgäster som skriver kontrakt kommer att få se några lägenheter cirka 1 månad innan inflyttning.

Varför bygger ni stora lägenheter utan innerväggar och ett jättestort sovrum?

Svar: I Xplorion så har man valt att minska på materialanvändningen genom att bland annat avstå från en del innerväggar och dörrar. Lägenhetens olika rum skapas med hjälp av möbler och draperier och är individuellt från hyresgäst till hyresgäst. Tekniken är därför anpassad för ett mer flexibelt boende, till exempel trådlös strömbrytare. Se gärna vår digitala 3D film där du kan få tips på hur du kan inreda en sådan stor lägenhet.

Finns det några förråd till lägenheterna?
Svar: De flesta lägenheter har extra många garderober inne i lägenheten, vilket är det enda förrådsutrymme som finns. Lägenheter på 1 rum o kök har ett separat källarförråd. De 5 största lägenheterna mellan 82-108kvm har ett förråd i lägenheten som är liknande en klädkammare.

Finns det andra externa förråd att hyra?
Svar: Nej, LKF kommer inte ha några andra förråd som hyresgäster kan hyra.

Vilka kostnader tillkommer förutom hyran?
Svar: Hyresgästen betalar själv sin egen förbrukning av värme och varmvatten samt sin egen elförbrukning.

Hur mycket kommer då värme, varmvatten och el kosta för mig?
Svar: Xplorion är ett passivhus med otroligt låg energianvändning i lägenheterna. Beräkningen är följande: hushållsel ca 28kWh/kvm/år och värme ca 22kWh/kvm/år. Ditt elpris hos LKF skulle 2019 vara 120öre/kWh per år. Detta är mindre än hälften av vad statistiska centralbyrån räknade att elkostnaden var år 2019 för mindre lägenheter. Priset för vatten från LKF är 5 öre/liter.
Detta blir då omräknat följande:
  •  Hushållsel cirka - 1 rok 30kvm 90kr/mån. 2 rok 60kvm 180kr/mån. 3 rok 100kvm 300kr/mån.
  • Uppvärmning cirka -  1 rok 30kvm 55kr/mån. 2 rok 60kvm 110kr/mån. 3 rok 100kvm 183kr/mån.
  • Varmvatten blir i normalförbrukning cirka - 1 rok 70kr/mån. 2 rok 120kr/mån. 3 rok 150kr/mån.
Läs gärna mer i vår broschyr om varmvattenmätning genom att klicka här

Vad ingår i hyran?
Svar: I hyran ingår förutom kallvatten även våra mobilitetslösningar vilka är medlemskap i en bilpool och cykelpool. Det finns även tillgång till en cykelverkstad.

Får man göra några tillval i lägenheten?
Svar: Våra 1 rum o kök har inte diskmaskin som standard. För dessa lägenheter kan man göra ett tillval av diskmaskin. Alla övriga lägenheter kommer att ha diskmaskin som standard.

Hur fungerar den moderna tvättstugan?
Svar: Den moderna tvättstugan innebär att flera kan utnyttja tvättstugan samtidigt. Du bokar endast den maskin du önskar använda, till exempel en tvättmaskin eller en torktumlare.

Kan jag få installera egen tvättutrustning i lägenheten?
Svar: Nej, det är inte förberett för att installera tvättutrustning i badrummet, så hyresgästen kan inte sätta in egna maskiner. Xplorion är ett projekt med tanken att "sharing is caring". Det betyder att hyresgästerna ska dela på den gemensamma tvättstugan.

Hur fungerar det med elförbrukningen?
Svar: Hyresgästen behöver inget eget elavtal med Kraftringen. Det är LKF som levererar elen och du betalar endast en lägre avtalskostnad och din egen förbrukning. Detta debiteras på hyran månadsvis.

Får jag välja egna färger och material i lägenheten?
Svar: Nej, det går inte. För att hålla låg produktionskostnad och då även lägre hyra, kommer alla lägenheter att målas vita och de har genomgående parkettgolv och klinker i hallen. Köksluckor är vita från Marbodal och i badrummet är det klinker i grön nyans och kakel som är till hälften vitt och hälften en ljusgrön nyans. Hyresgästen kan inte få välja egna färger.

Vad innebär bilfritt? Kan jag inte ha bil?
Svar: Detta projekt är för dig som inte har bil. LKF kommer inte att ha några parkeringsplatser. Det finns en bilpool där du har medlemskap och kan hyra bil. LKF kommer inte att ha några andra parkeringar till hyresgästerna. Bor du i Xplorion så ska du vilja bo miljösmart och inte äga en bil.

Var ska jag parkera om jag har bil? Var kan mina gäster parkera?
Svar: LKF kommer inte att ha gästparkeringar intill fastigheten. Vi hänvisar till eventuella parkeringar som kommunen har.

Hur kommer cykelverkstaden att fungera?
Svar: På innergården finns vårt cykelhus. Där finns ett skåp med verktyg och material för dig som bor i Xplorion. Dessa kan du använda för att fixa din cykel.

Kan jag låsa in min cykel?
Svar: Nej, det kommer inte finnas låsbara förråd för cykeln. I vårt cykelhus kommer det att finnas elcyklar och lådcyklar som ingår i cykelpoolen. Här kommer finnas cykelställ där du kan låsa fast din cykel, men det finns inte separata cykelboxar.

Det står att det är rökfritt. Får mina gäster röka när de kommer?
Svar: Nej. Kravet på rökfritt gäller alla som bor i lägenheten och alla som besöker lägenheterna. Det innebär att det är rökfritt i lägenheterna, på balkonger och uteplatser samt i gemensamma utrymmen som trapphus, cykelförråd, miljöhus och i utemiljön närmast husen.


Finns din fråga inte med? Skriv ett mejl till oss på info@lkf.se, så återkommer vi till dig.
Lunds Kommuns Fastighets AB Kundcenter
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.