Till senaste kommentaren

Vilka kriterier gäller efter att man blivit prioriterad?

Om man stått i LKF:s kö ett antal år och av omständigheter (=bostadsbrist) under en tid tvingas ta en bostad utanför Lunds kommun (dvs under en period inte längre är skriven i Lund) och sen lyckas få ett tillfälligt (inne-) boende inom Lunds kommungräns igen måste man enligt LKF:s regler vänta 14 månader innan man är aktiv i kön igen och tillåts söka en bostad. Detta gäller för person som varken har arbete eller studier i Lund, man kan t.ex ha varit långtidssjukskriven utan att ha en anställning. Vilka kriterier gäller efter att de 14 månadernas "karantäntid" är över? Frågan gäller inte mig personligen utan en mor med två minderåriga barn, som enligt Lunds kommuns alla kriterier är hemlös sedan 15 månader tillbaka. Personens kötid är nu ca 7,5 år. Det finns ingen missbruksproblematik. Hyresgaranti från kommunen finns. LKF är väl förresten ett helägt kommunalt bolag? Exakt vilka kriterier går ni efter?
Med vänliga hälsningar
Lisa

Kommentarer

 • Hej Lisa,

  Tack för din fråga!

  När en sökande blir aktuell för en lägenhet gör LKF en bedömning. Vi kontrollerar då inkomstförhållanden så att inkomsten är tillräcklig i relation till hyran. Vi kontrollerar även skötsamheten i det nuvarande boendet och om några betalningsanmärkningar finns.

  Du kan läsa mer om detta i vår uthyrningspolicy: https://marknad.lkf.se/CM/Templates/Article/general.aspx?cmguid=e013923e-ae45-4ef0-8e3f-5c3b5b4f1461

  Det stämmer att LKF är helägt av kommunen. Om en sökande befinner sig i en särskilt utsatt boendesituation som kan vara skäl till förtur, är det kommunen som personen kan vända sig till.
  Josefin Kundtjänstmedarbetare
 • Tack för ditt svar.

  Personen det gäller har fått besked om att hon inte är välkommen som hyresgäst eftersom hon inte uppfyller LKF:s kriterier - utan vidare förklaring. Notering om hyresgaranti finns. Personen får inte hjälp av kommunen med förtur eftersom personen faktiskt har tillräckligt lång kötid, ca 7,5 år, för att få en bostad, som vilken annan samhällsmedborgare som helst. Det finns alltså inget behov av att gå före någon i kön. Eftersom personen och hennes två barn varit inneboende (i ett rum) hos en nära släkting anser LKF att den personen är jävig och uppgift om skötsamhet kan därför inte lämnas. Personens inkomst (sjukpenning) är tillräcklig  i förhållande till hyran på den bostad hon visat intresse för. Bedömningen förefaller alltså vara ganska godtycklig.

  Personen är nu hänvisad till kommunen igen och är alltså tillbaka där hon började för 15 månader sedan. Det handlar om en barnfamilj, en ensamstående mor med två minderåriga barn, där det varken finns missbruksproblem eller kriminalitet med i bilden. Det är lång tids sjukdom som stjälpt livet för personen. Jag får inte ihop bilden av LKF, som LKF framställer sig på sin hemsida, med verkligheten. Så här står det:

  LKF tar ett väldigt stort ansvar för att människor med olika särskilda behov kan få en bostad.
  Vi bygger bostäder åt äldre som har svårt att klara sig själva och åt människor med olika funktionshinder. Vi upplåter bostäder åt människor som behöver stöd för att klara sitt boende eller för att komma in på bostadsmarknaden och åt flyktingar som ska hitta sin plats i det svenska samhället.
  Vi vill bygga åt alla. Här är vi unika.


  Med vänliga hälsningar
  L
  Lisa
 • Hej Lisa,

  Vid bedömningen av en potentiell hyresgäst gör vi en helhetsbedömning. Nu vet jag inte om det har rört sig om att din vän inte uppfyller kriterierna för att vara prioriterad som Lundabo, eller om det har rört sig om att hon nekats av annat skäl.

  Om hon har frågor om sitt ärende vore det bäst om hon tog kontakt med oss per telefon eller e-post så vi kan se över just hennes ärende.
  Josefin Kundtjänstmedarbetare
 • Tack för svaret, Josefin!

  Min vän uppfyller alla krav för att vara prioriterad som Lundabo. Tyvärr verkar det vara så att en enskild uthyrare tagit beslut enligt eget tyckande och inte i enlighet med LKF:s uthyrningspolicy. Det är anmärkningsvärt med tanke på hur fruktansvärt hårt detta drabbade en redan utsatt barnfamilj.

  Ärendet är nu lyft till högre instans både inom LKF och hos Lunds Kommuns Socialförvaltning och det verkar ordna sig. För min vän och hennes två döttrar. Det är jag glad för!

  Med vänliga hälsningar
  Lisa
 • Hej!
  jag är skriven i en kommun utanför Lund.
  Finns det möjlighet att få en lägenhet då?
  Jag vill ha en senior tvåa innan jag fyller 100.
  Nu är jag 75 år.
  Svara uppriktigt - är det någon ide att ställa sig i kö?
  Matilda på Österlen
  Matilda Hagman
 • Hej Matilda,

  Då det är just seniorlägenhet du är intresserad av tycker jag det är en idé att du registrerar dig.

  Då du inte bor i Lund handlar det lite om tur, att det ska bli få sökande till en lägenhet så den går till den oprioriterade gruppen av sökande. Detta kan hända med våra seniorlägenheter. Sen rekommenderar jag dig även att samtidigt se över andra möjligheter.
  Josefin Kundtjänstmedarbetare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.