Till senaste kommentaren

Såhär fungerar prioriteringen hos LKF

På LKF prioriterar vi dem som antingen bor, arbetar eller studerar i Lund. Detta innebär att en ledig lägenhet i förstahand erbjuds till prioriterade sökande. Inom det prioriterade urvalet sökande erbjuds lägenheten i köordning.

Du kan vara prioriterad antingen genom att bo inom Lunds kommun, arbeta eller studera. Du behöver endast uppfylla ett av de tre kriterierna för att räknas som prioriterad enligt vår uthyrningspolicy.

Prioriterad genom boendet: Bosatt i Lund är den som har sin bostad inom kommunens gränser eller den som på annat sätt stadigvarande bor här och som dessutom varit folkbokförd i kommunen i minst 14 månader.

Prioriterad genom arbetet: Med arbete avses normalt en tillsvidareanställning, men längre vikariat och projektanställning eller uppdrag av varaktig karaktär, kan också likställas.

Prioriterad genom studierna: Studier skall ha karaktär av "studier för uppnående av examen" och ha viss varaktighet. Även gymnasial spetsutbildning innefattas i detta studiebegrepp. "Fritidsstudier" avses inte.

Har du fler frågor eller funderingar kring får uthyrningspolicy? Kontakta vår kundservice så svarar vi gärna på dem.

Lunds Kommuns Fastighets AB Kundtjänst Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hur är det då om man har studerat på heltid i Lund och tagit examen efter fem år? Måtte aldrig någon annan göra dumheten att inte söka när en viss chans finns......
  Anders Jinderbrink
 • Hej Anders,

  Tack för din fråga!

  Du är endast prioriterad under tiden som du studerar i Lund eller arbetar i Lund om du inte är prioriterad genom boendet. Man kan alltså inte tillgodoräkna att man tidigare studerat här.
  Josefin Kundtjänstmedarbetare
 • Hej!

  Jag bor i Malmö med min sambo som jobbar i Lund. Kan det vara skäl till prioritering?

  Fredrik
 • Hejsan Fredrik,

  Det är den sökande som står i kö som måste ha en av de tre anknytningarna för att vara prioriterad. Om din sambo jobbar i Lund är det störst chans att söka från hennes köanmälan om hon också står i kö.
  Josefin Kundtjänstmedarbetare
 • Hej!

  Är man som befintlig hyresgäst hos LKF högre prioriterad?
  Erik
 • Hej Erik.

  Om du är kontraktsinnehavare till LKF lägenhet så har du 2 poäng/dag.
  Om du inte är kontraktsinnehavare utan ändå är boende i en LKF lägenhet får du 1 poäng/dag.
  Och är prioriterad för att du är Lundabo, men ingen ``extra´´ prioritering.
  Annette Kundtjänstmedarbetare
 • Hej,
  Om man är anställt av Lunds kommun, ska man blir prioriterad?
  Tack!
  Karen
 • Hej Karen,

  För att vara prioriterad genom arbetet måste anställningen vara inom Lunds Kommuns gränser. Det finns dock ingen ytterligare prioritering för att det är just kommunen du är anställd hos.

  Förutsatt anställningen stämmer överens med nedanstående kriterier ska du alltså vara prioriterad.

  "Prioriterad genom arbetet: Med arbete avses normalt en tillsvidareanställning, men längre vikariat och projektanställning eller uppdrag av varaktig karaktär, kan också likställas."
  Josefin Kundtjänstmedarbetare
 • Varför kan inte LKF redovisa köplatsen  när man söker en lägenheten, carlen under ansökningstid eller efter lägenhetens tilldelades.

  Selma Najar
 • Hej Selma.

  Eftersom LKF har prioriteringsregler, är det väldigt missvisande att visa köplaceringen när man söker lägenheten.
  Man kan ha stått i kö länge och ha samlat många poäng men inte uppfylla något av prioriterings kraven. Och sorteras då ner i kön efter avpublicering.

  Om du vill veta din köplacering efter att du sökt lägenhet och den inte längre är publicerad, är du välkommen att kontakta oss, så hjälper vi gärna till med det.
  Annette Kundtjänstmedarbetare
 • Hej!

  Om man ska börja plugga till Lund i hösten men får antagningsbesked först i dagarna efter intresseanmälan till en sökt lägenhet stängs: Godkänns det att ange att man studerar i Lund för att räknas som "lundabo" då det är i den egenskap man söker lägenhet? Eller måste tidigare sysselsättning samt bostadsort anges?

  Tack på förhand!
  Elvira
 • Hej Elvira,

  För att räknas som bosatt i Lund ska den bostad man bor i vara inom kommunens gränser. Man ska dessutom ha varit folkbokförd i Lunds kommun i minst 14 månader.

  Om det är så att du ännu inte bor inom kommunen men ska börja studera i Lund tillhör du prioriteringen nedan:

  Prioriterad genom studierna: Studier skall ha karaktär av "studier för uppnående av examen" och ha viss varaktighet. Även gymnasial spetsutbildning innefattas i detta studiebegrepp. "Fritidsstudier" avses inte.

  Tänk på att uppdatera dina uppgifter på "Mina sidor", så att vi ser att du är studerande i Lund. Skulle du senare erbjudas en lägenhet kommer vi att be om uppgifter för att styrka detta.
  Joanna Kundtjänstmedarbetare
 • Hej.

  Jag funderar på att flytta tillbaka till Lund efter tio år. Har stått i er kö ca 12 år. Innebär alltså era prioriteringsregler att jag halkar efter en "lundabo" som stått i kö ett halvår om jag konkurrerar med denne om en bostad? Det upplever ju jag som väldigt orättvist såklart.

  Självklart innefattar flyttfunderingarna arbete i Lund - räcker det då om jag kommit överens med en arbetsgivare om arbete? Eller måste jag ha börjat arbeta på arbetsplatsen för att kunna komma ifråga? Det blir ju ett väldigt moment 22 i så fall..

  Oerhört märkligt system detta, med konsekvenser som blir väldigt konstiga för mig som inte bor i stan men vill flytta dit. Stelbent, gammalmodigt och segregerande.

  Mvh,
  Kristina
  Kristina
 • Hej Kristina.

  Våra regler är satta av LKF styrelse, så de måste vi arbeta efter. Då blir det så att även om du har lång kötid men inte uppfyller något av kraven bo, jobba eller studera i Lund, så kommer annan sökande som uppfyller något av kraven före dig, även om den har kortare kötid.

  LKF är bara en av många hyresvärdar i Lund, kanske det kan gå lättare för dig att få lägenhet hos någon av de andra om du inte är prioriterad.

  Jag bifogar en lista med kontakt uppgifter om det kanske kan hjälpa dig.

  Om du fått ett jobb i Lund så räcker det att du kan visa ett anställnings bevis, du behöver inte ha börjat på arbetsplatsen.
  Annette Kundtjänstmedarbetare
 • Hej!
  Jag har bott i lund 2år i andrahand lägenhet. Och jag har tillsvidareanställning inom Lunds kommun ska jag prioritering?
  Mvh aziza
  Azziza Lafhal
 • Hej.

  Om du har bott och varit folkbokförd i Lund i minst 14 månader, andrahand eller inneboende så är du prioriterad.

  Annette Kundtjänstmedarbetare
 • Hi,

  I tried to follow the thread but not sure if I really understood the prioritization. I have been in queue for more than 8 years but i live in Malmö and I have been applying recently to housing but never been offered a show. Does that mean I will never be given an apartment if there is always a person meeting the criteria you have for prioritizing whatever queue points does that person have?

  Best Regards,
  Abdulla


  Abdulla
 • Hi Abdulla.

  The apartments are always offered primarily to those who are prioritized which makes it very difficult to get an apartment in Lund if you do not live, work or study here.
  There are some private rental hosts in Lund, which do not have the same rules as LKF.
  Maybe it might be easier for you to get an apartment with one of them.

  I'll send you a list, maybe it might be helpful.
  Annette Kundtjänstmedarbetare
 • Hej!

  Det står att det ska finnas pilar i listan under "mina intresseanmälningar" vilka man ska använda för att prioritera sina val. Jag ser inte någonstans att det finns pilarför att ordna sina intresseanmälningar. Hur ändrar jag då ordning på mina anmälningar?
  Catharina Andersson
 • Hej Catharina.

  Det är endast när du anmäler intresse till nyproduktion som du kan rangordna med pilar.
  Jag ser att du anmält intresse till 4 lägenheter, skulle du vara aktuell för mer än en så kommer du att få frågan vilken du helst vill ha.
  Annette Kundtjänstmedarbetare
 • Hej! Jämtland Östersund. Jag stor i kön sedan 2012 tills ny 2020 söker hela tiden, men jag har aldrig får svar från klf.
  Mvh Ekreme.
  Ekreme
 • Hej Ekreme.

  Vi erbjuder våra lediga lägenheter utefter köpoäng och vår uthyrningspolicy. I vår uthyrningspolicy finns en prioritering vilken innefattar de som bor, jobbar eller studerar i Lund. Om man inte uppfyller något utav dessa prioriteringskrav är det tyvärr svårt att få lägenhet genom LKF.
  Som prioriterad sökande får man också räkna med att det kan ta tid innan erbjudande kommer, då vi för nuvarande har en kötid på cirka 5-10 år.

  Jag har bifogat en lista innehållande andra hyresvärdar med bostäder i och kring Lund som vi hoppas kan vara till hjälp i ditt sökande av bostad.
  Joanna Kundtjänstmedarbetare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.