Rök går in i lägenheter

Hej!

Jag bor på Örnvägen i västra Lund. Dessa lägenheter har ventilation som kommer från samma sida som balkongerna. Problemet är att rökning på balkongerna skapar rök som kommer in i lägenheterna. Särskilt problematiskt är det för dom som bor på högsta våningen då röken stiger uppåt och dessa lägenheter saknar andra fönster att ventilera med. När ska LKF ta tag i detta? mitt förslag är INTE att införa rökfria områden, snarare tycker jag att alla områden ska vara rökfria förutom speciella utpekade områden/lägenhetskomplex där alla som måste röka får bo.
Emanuel Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Emanuel,

  Tack för ditt inlägg.

  Det var tråkigt att höra du upplever mycket problem med röklukt i lägenheten. Du får gärna göra en felanmälan på detta så våra tekniker kan se över ventilationen och om vi kan göra någon åtgärd för att förbättra det. Du kan felanmäla på telefon 046-35 85 00 eller på Mina Sidor.

  Vi har i dagsläget inga planer på att bygga rökfria bostäder eller införa rökförbud. Vi vill kunna erbjuda hem till alla och med undantag från våra ålderskategoriboende, inte erbjuda boenden som utesluter somliga sökande.
  Josefin Kundcenter
 • Hej!
  Jag bor på Örnvägen och jag upplever samma sak. Jag har alla fönster stängda, men röklukten kommer in. Troligtvis för att en person som bor ovanför mig röker på balkongen. Tidigare rökte denna person utanför porten och slängde fimparna i rabatten!!!! Vad gäller nu med rökförbudet? Det borde komma upp tydliga anvisningar på var på området man får röka!! Lekplatserna är väl förbjudet. Men om det då finns bänkar och soffor nära lekplatsen, vad gäller då???
  Mvh
  Åse Andersson
  Ase55Andersson
 • Hej Åse,

  Det nya rökförbudet påverkar inte bedömningen av rökning på balkong eller i lägenhet, där gäller samma regler som tidigare.
  I bostadsområdena i övrigt så är det just rökförbud på lekplatser som är nytt. Skyltar kommer att sättas upp gällande detta. Rökförbudet på lekplatserna kommer innebära att man inte får röka på eller så nära lekplatsen att det kan påverka barn som vill leka där. Bänkar och soffor får man alltså inte röka på om de står så nära lekplatsen att röken kan nå/påverka barnen.

  Det är förstås tråkigt att röklukt kommer in i din lägenhet trots att fönstren är stängda. Om du önskar kan du göra en felanmälan på detta så får vi se över om det är något vi kan åtgärda. Felanmälan kan göras på telefon 046-35 85 00 eller på Mina Sidor.
  Joanna Kundcenter
 • Det är ju riktigt skevt att man inte börjar i änden att man ska få må bra i sitt eget hem.
  Hur kan någon tycka att det fortfarande är okej att röka inomhus eller på en balkong där röken drabbar grannarna?
  Det är väl bara att rakt av bestämma att vi satsar på hälsa och därför får ni sätta er i en rökruta om ni inte kan sluta.
  Varför göra det så svårt?

  Ingen skulle tillåta att jag gick omkring och hällde sprit i grannarnas glas och bjöd barnen.
  Ingen skulle ens tillåta att jag tvingade i alla grannar en värktablett varje gång jag tog en. Eller en prilla.
  Varför är det sånt hysch-hysch kring rökning när alla vet hur livsfarligt passiv rökning är - varför skydda dem? Varför är alla som enkelt skulle kunna agera (hyresvärdarna, naturligtvis), fega och "kan" inte/vågar inte/vill inte agera?
  Har inte icke-rökare några rättigheter?

  Jag har väl inte valt att hyra en lägenhet där passiv rökning ingår?

  Erika
 • Hej Erika,

  Tack för din fråga!

  Jag har skickat din fråga vidare och vi kommer återkomma till dig.
  Josefin Kundcenter
 • Från Joana Kundtjänstmedarbetare 22 juli:
  "Rökförbudet på lekplatserna kommer innebära att man inte får röka på eller så nära lekplatsen att det kan påverka barn som vill leka där. "

  Så man förbjuder rök utomhus men inte rökning på balkonger, hur är resonemanget där? Det bor väl barn i lägenheterna intill dessa balkonger också? Måste jag vara ett barn för att man ska hysa omtanke om min hälsa?
  Där jag bor finns det bara sittplatser just vid lekplatserna. En rökare har alltså inga alternativ om man nu argumenterar för att rökarna ska ha någon annan plats att röka på.
  Emanuel
 • Hej!

  Vi förstår att rökning som påverkar de som inte valt att röka kan upplevas som ett stort problem.

  Det finns idag inget juridiskt stöd för oss som fastighetsägare att reglera rökning hemma hos våra hyresgäster.

  Just när det gäller rökning så är det såklart svårt. Vi på LKF för hela tiden diskussioner kring vad vi kan göra för att alla hyresgäster, med olika intressen och vanor, ska kunna bo hos oss. Till exempel så kan rökfria boenden bli aktuella, i första hand då nyproduktion.

  Förhoppningsvis så går det med dialog mellan hyresgäster, att visa hänsyn till varandra. Framför allt när det är barn som kan bli berörda och påverkade. Känner man att det inte är en lämplig väg att gå, så är det möjligt att kontakta sin områdesvärd för att föra diskussionen vidare.

  Men som sagt, vi kan dessvärre inte rent allmänt förbjuda rökning i våra lägenheter eller på balkongerna (som räknas till boendet) i dagsläget. Vi är medvetna om att detta kan orsaka bekymmer och att fler fastighetsägare sitter i samma båt. Men vi på LKF jobbar att på sikt komma fram till boendealternativ där rökning inte är tillåtet.
  Joanna Kundcenter
 • Har något ändrats på punkten att ni inte kan förbjuda rökning i lägenheterna i.o.m. Xplorion bygget på Södra Brunnshög som annonseras som rök- och bilfritt?
  Kan man tänka sig att alla LKF's lägenheter kommer att bli rökfria i framtiden?
  Mattias
 • Hej Mattias.
  Som det är skrivet i inläggen ovan så har vi som fastighetsägare ingen laglig rätt att förbjuda rökning hemma hos hyresgästerna.

  När det är nyproduktion och de redan när de anmäler intresse till lägenheterna vet vad som gäller just där, då förbinder man sig att följa de regler som gäller för att bli hyresgäst när man tecknar avtal.

  I nuläget finns inte planer på fler rökfria boenden, men det är inte omöjligt att det kan bli fler i framtiden, då främst i nyproduktion.

  Annette Kundcenter
 • Det LKF borde göra är att lägga till i kontraktet att rökning är förbjudet såväl inomhus som på uteplatsen eller balkongen varje gång det förnyas, och förstås informera om det när lägenheten läggs ut som ledig så att de som anmäler sitt intresse för den vet vad som gäller redan från början. På så sätt skulle rökning sakta kunna fasas ut från LKF:s bostadsområden och det vore rimligt för rökning fungerar inte bra om man bor i ett flerbostadshus. Det har alla de tidigare kommentarerna gjort tydligt.

  Vi hade också fått in cigarettrök i vår lägenhet två gånger per dygn, om det inte varit för att vi tagit saken i egna händer och helt enkelt täppt för tilluftsventilerna med plast. Så som ventilationssystemet är konstruerat här så går det inte hindra att cigarettrök läcker upp med tilluften från rökarens lägenhet i bottenplan till lägenheterna ovanför, varav vår är en, varje gång systemets brandspjäll stoppas för att motioneras.

  Vi anmälde det till miljöinspektionen som hanterade det slarvigt och bestämde sig redan från början att våra klagomål skulle avslås. När vi sen drev det vidare till Länsstyrelsen så gick de helt på miljöförvaltningens linje och litade på att information från dem, trots att en del av det de sa inte stämde eller var ren lögn. Prestigen i att slå ner på våra klagomål väger tyngre än att vi ska slippa få in cigarettrök två gånger per dygn till vår lägenhet. Så borde det inte vara så här på 2020-talet. Men våra tilluftsventiler som har varit förtäppta i över 1 år nu kommer fortsätta vara det så länge rökaren bor kvar här och får röka inomhus med LKF:s gillande.
  Jonny Andersson
 • Hej Jonny,

  Tack för ditt förslag, jag har tagit detta vidare internt.

  Det är givetvis inte bra att det med tilluften kommer in rök i er lägenhet. Jag har därför även lagt ditt ärende för information till din områdesvärd om detta problem.
  Joanna Kundcenter
 • Med tanke på den process vi haft med Miljöförvaltningen och Länsstyrelsen, där er områdesvärd också var med hela tiden som motpart, så har det nått vägs ände. Så länge rökning tillåts inomhus så finns det ingen lösning på det här problemet och det drabbar förstås också de som bor under oss, eftersom vi är två lägenheter ovanför den där det röks inomhus. Den dag den rökande hyresgästen flyttar så vore det däremot önskvärt med rökförbud inomhus när dess kontrakt förnyas eftersom det är enda lösningen.
  Jonny Andersson
 • Vill tillägga att även på Högbovägen letar sig röklukten sig in via ventilationerna, och sätter sig i lägenheten. Detta gäller även lägenheterna under, som min egen, som inte bara behöver utstå lukten av cigarettrök utan även fimparna (och annan skit folk finner det lämpligt att kasta utanför balkongen).

  Jag tycker att Jonnys förslag är mycket rimligt. Om det nu inte går att göra något åt de för närvarande boende som röker i anslutning till lägenheten borde man ha som målsättning att minska rök på sikt, framförallt avseende de lagskärpningar som gjorts vad gäller rökning föregående år. Att rökning förbjuds i närheten av entréer för att inte allmänheten ska ta skada/eller ha obehag av rök och röklukt borde rimligen även kunna appliceras på rökning på balkonger? Tillhör inte också vi allmänheten? Och tar inte vi stor skada som bor intill en rökare som röker ute på sin balkong 5-6 gånger dagligen. Vi kan välja att avlägsna oss från en entré, men inte på samma sätt avlägsna oss från våra bostäder (och inte heller ska vi behöva det) – där om någonstans ska man kunna få lov att vara fredad från rökare kan man tycka.
  David
 • Hejsan!

  Frågan om rökning på platser dit allmänheten har tillträde är mer aktuell än någonsin. Ett tydligt steg mot ett mer rökfritt samhälle togs för ett år sedan då lekplatser, uteserveringar med mera blev rökfria.

  Vi på LKF arbetar också med denna fråga. Som exempel kan nämnas att i november 2020 sker inflyttning i våra 54 första, helt rökfria lägenheter. Några planer på att förbjuda rökning i våra befintliga lägenheter finns för närvarande inte men självklart agerar vi om någon granne upplever tobaksrök som störande. Tyvärr är inte alltid våra juridiska möjligheter att agera så stora men vi försöker ändå göra så mycket vi kan i det enskilda fallet, till exempel genom dialog mellan oss och berörda hyresgäster. Om du störs av tobaksrök råder vi dig att göra en felanmälan, antingen via Mina Sidor eller på telefon 046-35 85 00.


  Joanna Kundcenter
 • "Den dag den rökande hyresgästen flyttar så vore det däremot önskvärt med rökförbud inomhus när dess kontrakt förnyas eftersom det är enda lösningen." - Jonny Andersson

  Jag tycker också detta är ett bra förslag. Det kändes minst sagt ledsamt och hopplöst när den närmsta grannen flyttade ut och den nya grannen började att röka. Ytterligare en grannen till som röker... Tacksam är jag dock att han inte röker på heltid. Jag bor i ett hörn av byggnaden där vinden samlas och där all luft till lägenheten kommer in. Visst borde jag bo någon annanstans men flytt är för min egen del är inte ett alternativ, på grund av ekonomiska skäl.
  Emanuel
 • Hej,

  Jag bor också på Örnvägen och delar helt och hållet trådskaparens åsikt om problemet med cigarettrök som letar sig in i lägenheten, trots stängda fönster och ventilation.

  Jag bor högst upp i ett av husen och en granne, som bor snett under mig, röker större delen av dagen och flera gånger i timmen på sin balkong. I min frustration började jag Googla efter hur LKF ställer sig till detta problem.

  Därmed är det en ren slump att jag har råkat snubbla in på det här forumet, men till min förtvivlan ser jag att det inte finns något hopp mer än att flytta. Jag är dock överraskad över att fler hyresgäster upplever exakt (!) samma sak som mig.

  Det är oerhört tråkigt att de hyresgäster som sköter sig och som är drabbade får antingen flytta för att komma undan med problemet eller bo kvar genom att riskera sin hälsa och fortsätta lida.

  Jag blir besviken LKF när jag läser tråden ovan!
  Anonym
 • Vi förstår att det kan upplevas som ett stort problem för de hyresgäster som får in röklukt i sina lägenheter och fortsätter uppmana våra hyresgäster till att lägga felanmälan vid denna typ av problem.

  Det är förstås viktigt att alla hyresgäster ska trivas och vi tackar för synpunkter och förslag och tar dem vidare internt.

  Joanna Kundcenter
 • Jag är medveten om att LKF inte kan lägga till rökförbud inne i lägenheterna eller på uteplats eller balkong i befintliga kontrakt så som lagarna ser ut. Den här diskussionen gör dock det allt mer tydligt att om LKF vill lösa de här problemen så är vägen att gå att börja lägga till rökförbud i kontrakten varje gång de förnyas i samband med att lägenheterna får nya hyresgäster. Så länge inte riksdagen går vidare med sin vision om ett "rökfritt Sverige", som formulerades i en motion som riksdagen bifallit, genom att förbjuda rökning i flerfamiljshus, så är det här troligen enda vägen framåt, och det är en fråga för LKF:s ledning att besluta om. Vill LKF att alla hyresgäster ska trivas, och att deras boendemiljö ska utgå från allas behov och önskemål, så är det här helt nödvändigt. Det är bara att välja. Som det är nu så är det de rökande hyresgästernas önskemål och behov som har företräde och alla som inte står ut med det har att flytta eller sluta gnälla. Det rimliga borde istället vara att den som inte kan acceptera rökförbud måste skaffa sig eget friliggande boende som inte finns i flerfamiljshus. Frågan borde släppas upp på bordet för LKF:s styrelse snarast!
  Jonny Andersson


 • Har gjort felanmälan flera gånger. Här är två exempel. Inga av dessa har jag blivit kontaktad för. De valde alltså att sätta ärendet som avslutat innan dom ens kontaktade mig. Den andra har stått som "ny" sen Juli. Så hur menar du att felanmälan ska gå till?
  Emanuel
 • Hej Emanuel,

  Beklagar att de felanmälan du gjort inte tagits om hand som önskat. Jag har tagit detta vidare med din områdesvärd som tar kontakt med dig.
  Joanna Kundcenter
 • Här är resultatet med svar från områdesvärden:

  "Hej Emanuel

  Jag förstår ditt problem , men det är inget lätt problem att komma till rätta med.

  Jag kan inte förbjuda dina grannar att röka. Än så länge finns inte den regeln i våra fastigheter, men det kanske kommer i framtiden och främst då i vår nyproduktion. Det finns inte något stöd i hyreslagen för att förbjuda grannar att röka.

  Jag vet inte hur dina grannar skulle ta det om jag skulle be dem att sluta röka, kanske de kommer att röka ännu mer bara för att störa dig ännu mer?

  Vi kommer inte sätta in en luftrenare i huset.

  Om du inte är nöjd med våra svar kan du kontakta miljöförvaltningen på kommunen."


  Emanuel
 • Riktigt galet att barn/gravida ska behöva leva med rök i lägenheterna. Fattar inte att lagarna är så skeva att de inte ens skyddar ens hälsa. Borde inte röksanering eller liknande kosta skjortan dessutom? Blir väl till att flytta till nåt annat boende än LKF.
  Bert
 • Ingen har skrivit här i år, men problemet kvarstår säkert för de inblandade, och även för mig. I skrivande stund luktar hela min lägenhet på Folkparksvägen rök, efter att jag råkat glömma balkongdörren öppen. Solen står på i vardagsrummet på eftermiddagarna, men det är inte värt att vädra om det är något annat än östliga vindar. Försöker jag öppna tvärdrag drar röken hela vägen in i sovrummet. Jag kan inte förstå hur rökarnas rättigheter går före ickerökarna. Har till och med varit med om marijuanarök som kommit in när min lille son lekte i vardagsrummet.

  Låt dem röka inomhus, de får göra vad de vill i sin lägenhet, men de får inte göra vad de vill i MIN lägenhet. Det kommer jag aldrig kunna acceptera. Min balkong har aldrig kunnat användas till något annat än lagerutrymme, för så fort det är väder att vara på balkongen, så är det andrahandsrök för hela slanten. Har en ny granne under mig nu, som gör problemet mångfalt värre.
  Niklas Johansson
 • Hej Niklas,

  Tack för din synpunkt.
  Jag önskar dig en fortsatt trevlig dag.
  Marja Kundcenter
 • "Har en ny granne under mig nu, som gör problemet mångfalt värre." - Niklas Johansson

  Detta bekymrar mig något oerhört. För när möjligheten dyker upp för en rökfri situation så finns det alltså inte ens dialog om rökning vid nyinflyttning, inte ens när det har varit problem tidigare för dom som redan bor där. Det finns alltså inget sätt att påverka sin livssituation. Min granne flyttade för något år sedan och jag var i kontakt med områdesvärden för att fråga och lägga in ett ord om man kunde undvika att ytterligare en rökare skulle flytta in. Nej blev svaret "Det kan inte jag bestämma". Jag hade turen att dom inte rökte den här gången men om det händer igen och kanske ännu mer ironiskt, om min granne under mig som orsakar mest rök skulle flytta och byts ut till en annan som röker.

  Vissa lägenheter behöver besiktigas och markeras för särskilt känsliga för rökintag. Dom lägenheter som inte har det problemet föreslår jag att vara mer lämpade för paras ihop med andra som röker. Fråga vilka som upplever ständigt rökproblem i deras lägenhet och skicka ut kontroll/besiktning och anpassa boendet efter detta.
  Emanuel
 • Hej Emanuel.
  Vi förstår att det kan vara besvärande som du skriver med grannar som röker.

  Men vi är styrda av vad hyreslagen säger. Som det är nu går det inte som hyresvärd att förbjuda rökning, så här står dethttps://lawline.se/answers/far-hyresvarden-forbjuda-rokning-i-lagenheten-och-pa-balkongen

  Det har dock fastslagits i praxis att rökning är något som grannarna skäligen måste tåla. Hyresvärden kan därför inte förbjuda rökning i din lägenhet, på din balkong eller utanför hyreshuset. Inte heller kan din hyresvärd ange rökning som skäl för uppsägning av kontraktet, åtminstone inte så länge det inte står i ditt hyreskontrakt. Däremot kan hen förbjuda rökning i gemensamhetsområden som tvättstuga och torkrum.
  Annette Kundcenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.