Rök går in i lägenheter

Hej!

Jag bor på Örnvägen i västra Lund. Dessa lägenheter har ventilation som kommer från samma sida som balkongerna. Problemet är att rökning på balkongerna skapar rök som kommer in i lägenheterna. Särskilt problematiskt är det för dom som bor på högsta våningen då röken stiger uppåt och dessa lägenheter saknar andra fönster att ventilera med. När ska LKF ta tag i detta? mitt förslag är INTE att införa rökfria områden, snarare tycker jag att alla områden ska vara rökfria förutom speciella utpekade områden/lägenhetskomplex där alla som måste röka får bo.
Emanuel Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Emanuel,

  Tack för ditt inlägg.

  Det var tråkigt att höra du upplever mycket problem med röklukt i lägenheten. Du får gärna göra en felanmälan på detta så våra tekniker kan se över ventilationen och om vi kan göra någon åtgärd för att förbättra det. Du kan felanmäla på telefon 046-35 85 00 eller på Mina Sidor.

  Vi har i dagsläget inga planer på att bygga rökfria bostäder eller införa rökförbud. Vi vill kunna erbjuda hem till alla och med undantag från våra ålderskategoriboende, inte erbjuda boenden som utesluter somliga sökande.
  Josefin Kundcenter
 • Hej!
  Jag bor på Örnvägen och jag upplever samma sak. Jag har alla fönster stängda, men röklukten kommer in. Troligtvis för att en person som bor ovanför mig röker på balkongen. Tidigare rökte denna person utanför porten och slängde fimparna i rabatten!!!! Vad gäller nu med rökförbudet? Det borde komma upp tydliga anvisningar på var på området man får röka!! Lekplatserna är väl förbjudet. Men om det då finns bänkar och soffor nära lekplatsen, vad gäller då???
  Mvh
  Åse Andersson
  Ase55Andersson
 • Hej Åse,

  Det nya rökförbudet påverkar inte bedömningen av rökning på balkong eller i lägenhet, där gäller samma regler som tidigare.
  I bostadsområdena i övrigt så är det just rökförbud på lekplatser som är nytt. Skyltar kommer att sättas upp gällande detta. Rökförbudet på lekplatserna kommer innebära att man inte får röka på eller så nära lekplatsen att det kan påverka barn som vill leka där. Bänkar och soffor får man alltså inte röka på om de står så nära lekplatsen att röken kan nå/påverka barnen.

  Det är förstås tråkigt att röklukt kommer in i din lägenhet trots att fönstren är stängda. Om du önskar kan du göra en felanmälan på detta så får vi se över om det är något vi kan åtgärda. Felanmälan kan göras på telefon 046-35 85 00 eller på Mina Sidor.
  Joanna Kundcenter
 • Det är ju riktigt skevt att man inte börjar i änden att man ska få må bra i sitt eget hem.
  Hur kan någon tycka att det fortfarande är okej att röka inomhus eller på en balkong där röken drabbar grannarna?
  Det är väl bara att rakt av bestämma att vi satsar på hälsa och därför får ni sätta er i en rökruta om ni inte kan sluta.
  Varför göra det så svårt?

  Ingen skulle tillåta att jag gick omkring och hällde sprit i grannarnas glas och bjöd barnen.
  Ingen skulle ens tillåta att jag tvingade i alla grannar en värktablett varje gång jag tog en. Eller en prilla.
  Varför är det sånt hysch-hysch kring rökning när alla vet hur livsfarligt passiv rökning är - varför skydda dem? Varför är alla som enkelt skulle kunna agera (hyresvärdarna, naturligtvis), fega och "kan" inte/vågar inte/vill inte agera?
  Har inte icke-rökare några rättigheter?

  Jag har väl inte valt att hyra en lägenhet där passiv rökning ingår?

  Erika
 • Hej Erika,

  Tack för din fråga!

  Jag har skickat din fråga vidare och vi kommer återkomma till dig.
  Josefin Kundcenter
 • Från Joana Kundtjänstmedarbetare 22 juli:
  "Rökförbudet på lekplatserna kommer innebära att man inte får röka på eller så nära lekplatsen att det kan påverka barn som vill leka där. "

  Så man förbjuder rök utomhus men inte rökning på balkonger, hur är resonemanget där? Det bor väl barn i lägenheterna intill dessa balkonger också? Måste jag vara ett barn för att man ska hysa omtanke om min hälsa?
  Där jag bor finns det bara sittplatser just vid lekplatserna. En rökare har alltså inga alternativ om man nu argumenterar för att rökarna ska ha någon annan plats att röka på.
  Emanuel
 • Hej!

  Vi förstår att rökning som påverkar de som inte valt att röka kan upplevas som ett stort problem.

  Det finns idag inget juridiskt stöd för oss som fastighetsägare att reglera rökning hemma hos våra hyresgäster.

  Just när det gäller rökning så är det såklart svårt. Vi på LKF för hela tiden diskussioner kring vad vi kan göra för att alla hyresgäster, med olika intressen och vanor, ska kunna bo hos oss. Till exempel så kan rökfria boenden bli aktuella, i första hand då nyproduktion.

  Förhoppningsvis så går det med dialog mellan hyresgäster, att visa hänsyn till varandra. Framför allt när det är barn som kan bli berörda och påverkade. Känner man att det inte är en lämplig väg att gå, så är det möjligt att kontakta sin områdesvärd för att föra diskussionen vidare.

  Men som sagt, vi kan dessvärre inte rent allmänt förbjuda rökning i våra lägenheter eller på balkongerna (som räknas till boendet) i dagsläget. Vi är medvetna om att detta kan orsaka bekymmer och att fler fastighetsägare sitter i samma båt. Men vi på LKF jobbar att på sikt komma fram till boendealternativ där rökning inte är tillåtet.
  Joanna Kundcenter
 • Har något ändrats på punkten att ni inte kan förbjuda rökning i lägenheterna i.o.m. Xplorion bygget på Södra Brunnshög som annonseras som rök- och bilfritt?
  Kan man tänka sig att alla LKF's lägenheter kommer att bli rökfria i framtiden?
  Mattias
 • Hej Mattias.
  Som det är skrivet i inläggen ovan så har vi som fastighetsägare ingen laglig rätt att förbjuda rökning hemma hos hyresgästerna.

  När det är nyproduktion och de redan när de anmäler intresse till lägenheterna vet vad som gäller just där, då förbinder man sig att följa de regler som gäller för att bli hyresgäst när man tecknar avtal.

  I nuläget finns inte planer på fler rökfria boenden, men det är inte omöjligt att det kan bli fler i framtiden, då främst i nyproduktion.

  Annette Kundcenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.