Klimatjustering i LKFs bostäder

Hej!
Fler hushåll i Lund väljer elcykel och lådcykel som transportmedel för sig själv och familjen. Tiderna förändras, och jag undrar ifall LKF kommer reflektera förändringarna och gynna ett grönt alternativ som lådcyklar och elcyklar faktiskt är.
Att påstå att möjligheterna att parkera sin cykel är mycket dåliga i LKF's områden är verkligen en underdrift, cykelställen är få, de flesta utan tak, inga laddningsmöjligheter, och inga lådcykel-parkeringar.

Fler och fler byter sin avgas och partikel förpestande bil, eller smutsgas-bussar mot el-cykel, studentföreningar har börjat köpa in lådcyklar, inte minst ute i det nya området.

Hade det inte varit en god idé att fräsha upp centrum med lite bättre cykelställ iaf inom lkf's bostadsområden. Med tanke på den höga hyran, så borde detta väl vara det minsta vi invånare skulle kunna förvänta oss.

Att det dessutom är en miljöfråga gör den prioriterad och kritisk!

Lättare modifieringar för framkomlighet och parkering kan ju genomföras genast genom beskärning av buskar och träd, samt bortforsling av skrymmande och omoderna blomsterlådor (då syftar jag framför allt på de 2~3 meter i kvadrat lådorna med ett träd i. Träden kan gärna få stå kvar, men lådorna är skrymmande och begränsar framkomlighet både för oss boende samt utryckningsfordon så som ambulans och brandkår. Förövrigt är dom mycket fula och var moderna på 70-talet.

Som vidare förslag är ett exempel små byggnader, med solpaneler på taken och låsbara fack med uttag för batteriladdare.

Vid övriga cykelplatser kan soltakspaneler resas med tillhörande laddnings stolpar/boxar.

Dessa boxar, likaså byggnaderna kan beläggas med avgift liknande parkeringsavgift, förslagsvis i samarbete med LKP som ändå måste bygga ut dessa system förr eller senare.

Resultatet är en fräschare stad som ligger bättre med i tiden. Grön el, avgasfritt, minskad partikelhalt, minskning av allvarliga olyckor, minskning av dödsolyckor i trafiken, samt ett gott samvete för LKF.

Förresten, källsortering har ingen bevisad eller mycket liten positiv inverkan på miljön. 😉

El-motor jämfört med förbrännings-motor åt andra sidan har enorm positiv bevisad inverkan! Samt enorm potential då electricitet kan utvinnas på så många vis, utan att vara destruktivt.

Nu blev det ett långt inlägg, men det bjuder både på kritik, förslag, lösningar, och önskemål. 

Kommentarer

 • Hej Anon,

  Vår hållbarhetsansvarige Lena Nordenbro har tagit del av ditt inlägg. Då hon inte är redaktör i  vårt kundforum och jag publicerat hennes svar nedan.

  "Tack för dina synpunkter och förslag!

  Att skapa bra förutsättningar för ökat användande av cykel är viktig fråga för oss. Användningen av elcyklar och lådcyklar har verkligen tagit fart vilket vi gärna vill uppmuntra ännu mer, dock ställer det nya krav på tex utformning av cykelparkeringar.

  I den kundenkät som vi årligen skickar ut till 1/3 av våra hyresgäster hade vi i årets kundenkät kompletterar med några nya frågor som knyter an till hur man ser på förutsättningar för en hållbar livsstil i sitt boende och i sin boendemiljö. En av frågorna gällde just hur man ser på förutsättningarna för användning av cykel, dvs tex utformning av cykelparkering, plats för lådcykel osv.

  Vi tar nu del av svaren i kundenkäten och tittar på hur vi kan arbeta vidare, vi tar med även dina synpunkter i detta arbete. I vårt pågående nyproduktionsprojekt Xplorion på Brunnshög kommer vi att bygga ett bilfritt boende. Detta innebär att det inte finns parkeringsplatser kopplade till fastigheten, i stället ingår medlemskap i bilpool och elbilpoolsbilen kommer att placeras på innergården. Till boendet hör även en lådcykelpool, ett stort cykelgarage och en cykelverkstad."
  Josefin Kundtjänstmedarbetare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.