Till senaste kommentaren

Kan vuxet barn bo kvar om förälder flyttar

Hej
Jag bor i en LKF lägenhet med min pappa som är ägare av hyreskontraktet. Han har samtidigt stått i bostadskön i 23 år och jag i snart 11 år.

Om min pappa skulle vilja flytta till en ny lägenhet, kan jag då få bo kvar i den lägenhet vi bor i nu (antingen med eller utan förbrukad köplats) eller måste jag ansöka om lägenheten och förbruka min köplats utan någon garanti att få den?

Och om jag skulle få den/bo kvar, kan vi sedan swapa hyreskontrakt mellan varandra om vi vill byta lägenheter?

Kommentarer

 • Hej.

  Hyreslagen styr överlåtelse av lägenheter och säger att hyresgästen kan överlåta hyresrätten till en närstående som denna har varaktigt sammanbor med.

  Det ska alltså inte röra sig om att du är inneboende utan har ett hushåll tillsammans med din pappa för att du ska kunna överta lägenheten.

  Vi måste också kunna godta den som ska ta över lägenheten som en hyresgäst. Alltså ska den bland annat kunna betala hyran och vara skötsam.
  Det görs därför en bedömning vid varje enskilt fall för att se om en överlåtelse kan godkännas.

  Byte av lägenhet måste man ansöka om och kan eventuellt bli beviljad av LKF.


  Annette Kundcenter
 • Ang överlåta sitt hyreskontrakt till sitt barn. Om jag vill flytta till mindre, men min vuxna dotter önskar bo kvar, måste hon ansöka, stå på kontraktet innan etc? Hur fungerar detta, kan ens vuxna barn överta lägenheten de "vuxit upp" i (förstått att de har ekonomin/inkomst för det), när föräldern önskar flytta? 

  Ebba
 • Hej Ebba.

  Detta är något man får titta på när du tänker flytta och ansöker om att få överlåta din lägenhet.
  Här kan du läsa om vad som gäller vid överlåtelse:
  https://www.lkf.se/ar-hyresgast/kontrakt-och-lagenhetsbyte/overlatelse/
  Annette Kundcenter
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.