Till senaste kommentaren

Jag vill provbo med min sambo, kan jag hyra ut i andrahand?

Hej, Får man hyra ut sin lägenhet i andra hand en viss tid om man ska bli sambo?

Kommentarer

 • Hejsan Ulrika,

  Tack för din fråga!

  Som hyresgäst kan du hyra ut din lägenhet i andrahand förutsatt att du fått tillåtelse av LKF till andrahandsuthyrningen. Du ansöker om att hyra ut i andrahand genom att fylla i en ansökan och skicka den till adressen nedan. Blanketten hittar du här: Blankettarkiv

  Lunds kommuns fastighets AB
  Box 1675
  221 01 Lund

  Josefin Kundtjänstmedarbetare
 • Hej! Jag har en liknande fråga då jag och min pojkvän planerar att flytta ihop.
  På ansökan står det att man ska fylla i vem som ska bo i lägenheten, betyder det då att man ska hitta hyresgäst innan man vet om man får hyra ut i andrahand eller inte?

  Tack på förhand!

 • Hejsan Sanna,

  Det stämmer att fältet är till för att ange andrahandshyresgästens uppgifter, dessa ska anges när ni ansöker om att hyra ut i andrahand.

  Josefin Kundtjänstmedarbetare
 • Hej
  Jag funderar också på att testa att bo sambo och jag har ett förstahandskontrakt.

  Ansvarar jag för ev. skador eller ifall hyran inte betalas?
  Hur lång tid kan jag räkna med att jag får beviljat? Kan man förlänga?
  Mvh Magnus
  Magnus Johansson
 • Hej Magnus,

  Som förstahandshyresgäst är du ansvarig för lägenheten även under perioden du hyr ut den i andrahand. Det innebär att du är ansvarig för att hyran betalas i tid samt att det inte sker några störningar.

  Handläggningstiden för andrahandsuthyrning är upp till två månader. Du kan ansöka om en period på högst ett år, men det är sedan möjligt att ansöka om att förlänga det. Du finner mer information om andrahandsuthyrning här: https://www.lkf.se/Hyresgast/Hyra-ut-i-andra-hand/ 
  Josefin Kundtjänstmedarbetare
 • Hej Josefin!

  jag skulle vilja följa upp temat på det första meddelandet då jag står inför samma process. ÄR det per definition ett giltigt själ att hyra ut sin lägenhet i 2:a hand upp till ett år då man vill prova samboskap samt arbete på annan ort under en period? Jag tolkade ditt svar som ett "Ja" men det står inte ordagrant att det är ett giltigt själ. Då handläggningstiden är 2 månader som ni säger (upp till) så hade det påverkat mig ganska kraftigt om jag fått ett avslag av detta först efter 2 månader och tvingas gå in i eventuell uppsägning (om så vore) och då ha ytterligare 3 månader.

  Kan du bekräfta om det är giltigt själ så man mer eller mindre kan "räkna med" ett ok förutsatt att allt annat är i sin ordning?

   Stort tack på förhand!
  Sasan
 • Hej Sasan,

  Jag förstår att du gärna inte vill invänta handläggningstiden för att sedan få ytterligare uppsägningstid. Vi kan dock aldrig ge ett godkännande på förhand utan varje ansökan behandlas för sig.

  Det bästa är att du lämnar in din ansökan och tar kontakt med uthyraren för ditt område. Du hittar kontaktuppgifterna: https://www.lkf.se/Kontaktlista/A-O-lista/
  Josefin Kundtjänstmedarbetare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.