Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Verk som ämnesord?

Hur lägger jag till ett verk som ämnesord på enklaste sätt? I mitt aktuella fall vill jag lägga till Iliaden som ämnesord. När jag väljer +tecken vid Ämne och sedan söker på Iliaden under Verk så får jag upp 19 träffar av, till synes identiska, Iliaden. Vilken ska jag välja? Eller ska jag göra på annat sätt?
Stefan Benjaminsson, GUB Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Stefan!

  I teorin är det naturligtvis tänkt att man ska länka till ett verk som ämne i de fall det är aktuellt, och praktiken går det också. Problemet i dagsläget, som du illustrerar med exemplet Iliaden, är att sökfunktionen i pop up-rutan för att länka verksentiteter inte är färdigutvecklad och att resultatlistan som visas gör det svårt att välja korrekt entitet. Utöver detta finns det inte särskilt många verksentiteter i Libris och i den startversion vi nu befinner oss i avråder vi dessutom användare från att skapa nya verksentiteter.

  Med detta som bakgrund vill vi därför råda dig att i de fall du behöver ange ett verk som ämne formulera det som en lokal entitet. Värdet för den lokala entiteten formuleras enligt katalogregler för föredragen namnform för titlar, i detta fall Homeros, 700-talet f.Kr. Iliaden.

  Vänliga hälsningar
  Katalogsupport
 • Hej!

  Om man nu vill lägga ett verk som ämnesord vilka fält ska man då välja? Jag försökte utifrån manualen för kontrollerade men ej auktoriserade ämnesord. Men det finns ingen Föredragen benämning eller namnform som fält när man har lagt in Verk som lokal entitet.

  Jag vill lägga in en bibelbok som saknas och då ha Bibeln i 630 a och deltiteln i 630 p.

  Hur gör man?
  Hälsningar Marie
  HT-biblioteken, LU
  Marie Hoen
 • Hej Marie,

  Efter det att du har lagt till lokal entitet Verk lägger du till Har titel. Där väljer du sedan alternativet Titel. När du sedan fäller ut informationen under Titel bör Huvudtitel och Övrig titelinformation dyka upp. Där behöver du radera Övrig titelinformation och ersätta det med Deltitel (du gör detta genom att trycka på +symbolen till höger om Titel).

  Se exempel nedan där en del bibelböcker ligger inlagda dels som auktoriserade entiteter men även som lokal entitet.


  Hoppas att detta hjälper dig, hör av dig igen annars.

  Vänliga hälsningar,

  Katalogsupport

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.