Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Verk som ämnesord - länka till entitet - variantformer?

Det finns inte så sällan auktoritetsposter för anonyma klassiker, klassiska verk på latin och grekiska och andra uniforma titlar. Finns det en sådan går det att länka till entitet om man vill lägga in exempelvis författare+titel (MARC 600 a+t). Mycket praktiskt. Men då måste jag veta i förväg vilken titel jag ska söka på. Det funkar inte att söka på de varianttitlar som är inlagda i auktoritetsposten - i motsats till varianter för personnamn och andra ämnesord.
Exempel: söker jag på Platons Faidros får jag upp verket med författare och allt, och kan länka dit i stället med ett enda klick i stället för att lägga till fälten manuellt:Men jag kan inte söka på varianttiteln Phaidros, trots att denna är inlagd i auktoritetsposten. Då får jag inga träffar. Vore bra att få in den funktionen, så att vi verkligen lägger in rätt form.

I hjälptexterna för verk av en författare som ämnesord står inte heller någonting om länkning av verk till entitet. Exemplet är Metamorphoses av Ovidius. Där har Metamorphoses skrivits in manuellt. Finns det någon tanke bakom detta - att vi i nuläget helst inte ska länka till entitet för verk, även om auktoritetsposter finns? Det blir ju rätt mycket omständligare...

Mvh

Ann-Sofi Cullhed Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Ann-Sofi och tack för dina synpunkter.

  Anledningen till att verk som ämne inte finns med i hjälptexterna är att det funnits, och fortfarande finns, oklarheter kring hur verk ska behandlas i nya Libris. De auktoriserade beskrivningar för verk som finns är i många fall ganska tunna. Men, i väntan på att verksfrågan blir löst, är det absolut bättre att länka till de verksentiteter som finns när det gäller verk som ämne. Vi kommer att lägga till instruktioner om det i hjälptexterna. Rekommendationen att inte bryta ut/skapa nya verk gäller fortfarande.

  Det faktum att det inte går att söka på variant för verk rapporteras till projektet.

  Vänliga hälsningar
  Katalogsupport
 • Tack, bra!

  Mvh
  Ann-Sofi Cullhed
 • Hej Ann-Sofi!

  Instruktioner för att länka till verk som ämne samt att lägga till verk som lokal entitet som ämne finns nu i hjälptexten Relationer till delar och verk.

  Vänliga hälsningar
  Katalogsupport

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.