Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Verk och instans

Hur fungerar det med verk och instans i startversionen?
Maia Dexander Införandeaktiviteter Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • När nya Libris går i skarp drift ber vi er att avvakta med att bryta ut verk till länkbara verksentiteter. Detta gäller under den första tiden och vi återkommer med riktlinjer.

  Nytt format
  Formatet i nya Libris ger möjlighet att strukturera den bibliografiska informationen på ett nytt sätt. Istället för att upprepa uppgifter som klassifikation, ämnesord, genre, författarens namn för varje ny utgåva av en bok, så kan vi i fortsättningen samla denna information på ett ställe – verket – och sedan länka instanser till verket, när nya utgåvor kommer. Detta är en styrka med vårt nya Bibframe-baserade format.

  Verk som länkbar entitet eller lokal entitet
  Men hur gör man? Hur fungerar det i praktiken? I nya Libris finns det möjlighet att antingen skapa verk som lokala entiteter eller att skapa länkbara verksentiteter. När vi låter verket vara en lokal entitet i instansen, behåller vi samma struktur som i dagens MARC-poster. Verksinformationen upprepas i varje post, för varje utgåva, tillsammans med information om utgåvan. Om vi gör så, har vi inte utnyttjat det nya formatet fullt ut.  Om vi i stället bryter ut verket till en egen länkbar entitet, kan vi i fortsättningen länka nya utgåvor (nya instanser) till denna verksentitet.  Vi kan också länka översättningar av ett verk till originalverket genom att länka mellan verksentiteterna. Det finns många fler relationer som vi kan uttrycka, t ex bearbetning, verk som ämne och så vidare.

  Att bryta ut verk till egna entiteter kommer till nytta framförallt för verk som kommer ut i många utgåvor, till exempel klassiker och andra verk som får en stor spridning. För många verk händer inte det utan verket kommer ut endast en gång.

  Poster från Voyager

  För de poster som förs över från Voyager till nya Libris kommer verksinformationen att sparas som lokala entiteter. Man hittar verksinformationen under Instans av Verk. De auktoritetsposter för verk och uttryck som har skapats i Voyager kommer att sparas som rudimentära verksentiteter i nya Libris. Ytterligare uppgifter behöver tillföras för att dessa verksentiteter ska kunna användas i det nya formatet. Använd inte dessa verksentiteter för länkning ännu. KB kommer också att se över möjligheten att maskinellt skapa underlag som underlättar verkshantering.

  Hur gör vi med verk i nya Libris?
  Det behövs riktlinjer och instruktioner om hur vi ska hantera verk i nya Libris. Dessa riktlinjer kommer senare.

  När nya Libris går i skarp drift ber vi er att avvakta med att bryta ut verk till länkbara verksentiteter. Under en första övergångstid fortsätter vi som förut, att upprepa verksinformationen i varje beskrivning av en instans. Verksinformationen blir då en lokal entitet i instansen. Fortsätt att ange författarens namn (primär medverkande/medverkande), klassifikation, ämnesord, genre, språk och så vidare, för varje utgåva som du katalogiserar. Ange dessa uppgifter under Instans av Verk.

  Ett förtydligande: funktionen för att länka verk är på plats redan nu men vi avvaktar med att börja använda den tills det finns riktlinjer.
  Maia Dexander Införandeaktiviteter
 • En stillla undran: Om det nu är som ni säger, att styrkan (och därav hela poängen) med Bibframe är länkningen till verket, och detta inte fungerar när LibrisXL släpps, Varför i så fall släppa LibrisXL innan detta fungerar? När dessutom inte alla funktioner är färdigutvecklade?
  /Stefan
  Stefan Benjaminsson
 • Men vid remote-import skapas ju nu en länkad "instans av verk" direkt. Då kan jag ju inte se om den innehåller klassning, ämnesord eller auktoriserade sökingångar, jag kan heller inte ändra i "instans av verk" utan att gå omvägen med att ta bort den gröna länkbubblan och göra om allt från scratch.
  Hur har ni tänkt att vi ska jobba i det läget? Finns det något sätt att ta bort länkningen så att vi kan ändra i den befintliga informationen?
  Anne Odenbring, Uppsala UB
 • Det kanske skulle vara en poäng med att komma med riktlinjer och väl genomförda instruktioner/filmer först (när ni nu anser att ingen utbildning behövs) innan ni faktiskt släpper nya Libris, som fortfarande är i en så ofullständig version.
  Det är den vanliga ordningen när nya system försätts i skarp drift.
  Ewa Giniewska, Lund UB
 • I nya LIbris remote-import (Andra källor) upptäcktes 29/5 en bugg som mycket riktigt (se UUBs inlägg ovan) skapade en länk Instans av verk som inte fungerade. Detta är nu rättat i vår utvecklingsmiljö och verket visas som tidigare, dvs med redigerbara ämnesord, medverkande osv.

  Tack för att ni testar!

  med vänlig hälsning
  Bodil Wennerlund Projektledare nya Libris
 • Hur kommer ni att hantera verksinstanserna i efterhand för det vi katalogiserar nu inledningsvis? När funktionen finns på plats.
  Lena Hagberg, SUB
 • Jag menar förstås de utbrutna verksentiteterna som vi inte ska skapa nu i början...
  Lena Hagberg, SUB
 • Hej!

  Vi kan just nu inte säga mer än det vi skriver ovan. Vi kommer att gå ut med information och instruktioner kring detta när riktlinjerna är på plats.

  Mvh
  Libris kundservice
 • Jag har samma fråga som Uppsala, om remoteposter som får en icke redigerbar länk till instans av verk. Om jag fattar svaret från 31/5 rätt så ska denna bugg vara fixad. Om den är det, vad ska man i så fall göra för att kunna redigera instans av verk? För att klargöra: Jag får alltså bara en icke redigerbar länk.
  Stefan Benjaminsson, GUB
 • Hej!

  Det är rättat i utvecklingsmiljön, så det kommer först att synas den 11 juni när vi går i drift.

  Mvh
  Libris kundservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.