Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Variantnamn

Jag försöker få in ett variantnamn, men får det inte att synas i Marc, så min fråga är hur jag ska göra? Jag testade att i Instans av verk/Primär medverkan/Person lägga till Variant/Person/Förnamn (vilket kändes logiskt). Och det funkar således inte.
Stefan Benjaminsson, GUB Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Stefan!

  Jag är lite osäker på vad det är du vill åstadkomma, men variantnamn används för se-hänvisningar (motsvarande 4XX) i auktoriserade namnformer (agenter). Finns inte en auktoriserad namnform (länkbar entitet) och du inte har behov av att skapa en sådan får du lägga namnformen som en lokal entitet. Vill du exemplifiera eller förtydliga med ett id?

  Vänliga hälsningar
  Katalogsupport
 • I det här fallet gäller det: 5f8q49st39k7qmgc

  Författaren är (enligt framsida och titelsida) Tjolle Ström. Men författare anges i bokens inledning som "Av Per-Olov Ström" samt på titelbladets baksida som "Författare: Per-Olov Ström". Så hur uttrycker jag bägge dessa namnformer?
  Stefan Benjaminsson, GUB
 • Hej igen Stefan!

  Eftersom Tjolle Ström är det namn som förekommer på titelsidan ska det ligga i den bibliografiska beskrivningen som upphovsuppgift precis som du har gjort. Däremot behöver du skapa en auktoritetspost för den föredragna namnformen Per-Olov Ström och i den lägga variantnamnet Tjolle Ström.

  Se Riktlinjer för det löpande auktoritetsarbetet i Libris. 

  Vänliga hälsningar
  Katalogsupport
 • OK, då vet jag.

  Sedan kan man ju ifrågasätta varför någon frivilligt vill sätta ett smeknamn som "Tjolle" på en bok. Men det är en annan sak ...
  Stefan Benjaminsson, GUB
 • Verkligen!

  Trevlig helg önskar
  Katalogsupport

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.