Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Utforma sökfrågor

Jag försöker förstå mig på sökfunktionerna. På hjälpsidan läser jag: "Standardfunktionalitet är att sökmotorn ger träff på valfri sökterm", alltså att defaultläge är en OR sökning. För mig känns detta bakvänt när det bara finns en sökingång. Om jag söker på Astrid Lindgren, som är sökexemplet, måste det väl ändå vara mest troligt att jag vill ha träffar som innehåller både Astrid och Lindgren, inte antingen eller?
Isabel Folkesson, GUB Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Det är mycket frågor. Den här hade vi tyvärr missat. Ber om ursäkt för detta.

  Formell logik blir lätt att misstolka när den översätts till naturligt språk. I naturliga språk finns normalt sett bara ett ord för "Eller", men detta ord är tyvärr tvetydigt.

  Vad som menas med att logiskt OR är standardvalet, är att alla poster som innehåller "Astrid", "Lindgren" eller båda anses matcha frågan.

  Det du (förmodligen) tolkat OR som är det som inom formell logik brukar benämnas XOR (Exclusive OR) dvs, matcha bara "Astrid" eller bara "Lindgren", men inte båda tillsammans (vilket precis som du skriver vore väldigt konstigt).

  Om ett logiskt AND däremot vore standardvalet, så skulle en sökning på bara "Lindgren" inte matcha alls (vilket också vore konstigt).

  Mvh
  Libris kundservice
 • Tack, men det besvarar inte min fråga. Det jag pratar om är normal booelsk söklogik dvs den söklogik som är standard i de flesta bibliotekskataloger, inkl. Libris webbsök. Oavsett vad ni kallar det så vidhåller jag att det vore rimligt att en sökning på Astrid Lindgren genererar träffar där både Astrid och Lindgren förekommer i posten/posterna. Dvs att AND är underförstått i sökningen.  Jag menar att en sökning i ett katalogiseringsverktyg oftats görs med utgångspunkt i att man vet vad man letar efter, inte" jag vill ha antingen detta eller detta." Det hade varit skillnad om det fanns andra ingångar, tex sökning i  index.
  Isabel Folkesson
 • Hej igen!

  Vi kommer att fortsätta att optimera sökfunktionen i kommande releaser. Här kan du läsa om de operatorer som fungerar just nu: https://libris-stg.kb.se/katalogisering/help/search-01-queries

  Mvh
  Libris kundservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.