Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Uppgifter om Seriemedlemskap saknas i MARC-export

Hej!

När vi importerade post hqbc0jqcf0m0f4t2, skapad i nya Libris, till vår lokala katalog upptäckte vi att inga uppgifter om Seriemedlemskap följde med. Inga 830- eller 490-fält kommer heller med när jag laddar ned sammanslagen post/förhandsgranskar i MARC.

Däremot kommer serieuppgifterna med när vi testar att ladda ned  konverterade MARC-poster från gamla Libris, trots att posterna verkar innehålla i princip samma Seriemedlemskaps-fält -- så när som på en länkad instans i den nya posten och en indikator (marc:seriesTracingPolicy) i den gamla.

Är det vi som missat något i katalogiseringen, eller är det återkonverteringen till MARC som spökar?

Tack!
Lisa Sjögren, Chalmers Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Obs! Det finns ett uppdaterat svar från 2018-10-04.

  Hej Lisa!

  För närvarande måste man fylla i två Seriemedlemsskap för att få ut både 490 och 830. Om serien har ett ISSN ska även Identifikator/ISSN läggas till båda seriemedlemsskapen.

  Serien bör tills vidare beskrivas som lokal entitet och inte länkas. Förhoppningsvis kommer vi att kunna förenkla den här hanteringen.
  Förhandsgranska MARC21:


  Vänliga hälsningar

  Katalogsupport
 • Hej!

  Om man gör ett seriemedlemskap enligt anvisningarna (dvs inte dubblerar informationen som angivit ovan) kommer 830 föras över så småningom då eller är informationen borta för evigt?

  Hälsningar Marie
  HT-biblioteken, LU
  Marie Hoen
 • Hej Marie.

  För att få med både 490 och 830 behöver anvisningen om dubblering följas. Detta beskriver funktionaliteten just nu och kan komma att ändras.

  Vänliga hälsningar
  Katalogsupport
 • När jag idag gör enligt ovan för att få med 490 och 830 följer inte 830 med (syns vare sig i förhandsgranskningen MARC eller efter import i Koha). Är detta något som krånglar efter uppdateringen? Eller har jag gjort fel någonstans?

  Post: dnjwnbxbbb1lsw3p

  /Lena SUB
  Lena Hagberg
 • Hej Lena!

  Nu har vi gått igenom posten igen och problemet var att deltitel i motsvarande serieuppgift för 830 låg i titlePortion. Deltiteln ska ligga i partName och då kommer hela 830-fältet ut som det ska i MARC-exporten.  Vänliga hälsningar,

  Katalogsupport
 • Så bra att ni hittade problemet! Jag tyckte det var svårt att veta vad jag skulle välja för deltiteln. Hur ska vi veta i fall som detta? Det känns som om det lätt blir chansningar. Men toppen att ni hittade felet. Trevlig helg!
  Lena Hagberg
 • Ändrad hantering av Seriemedlemskap i version 1.2
  Nu kan man fylla i samma Seriemedlemskap och få ut både 490 och 830 i export.  Om både Huvudtitel och Serieuppgift är ifyllda kommer båda med i MARC-exporten. Om indikator för serieuppgift är oifylld, sätts "1" som defaultvärde.  Datat i konverterade poster ligger kvar orört, men vid export till MARC21 skapas både 490 och 830 (800/810) från Seriemedlemskap som saknar Serieuppgift (dessa motsvarar gamla 440-fält). Hittills har det endast skapats 830(800/810) från dessa.

  Obs! Hanteringen klarar de flesta fall bra, men det finns serier med deltitlar/delserier som kommer att exporteras fel (fel ordning mellan Delbeteckning och Deltitel, fel interpunktion). Om man stöter på sådana, och anser felet besvärande, får man gå in i posten och lägga till en korrekt Serieuppgift i rätt Seriemedlemskap. Då kommer 490 att skapas från det. (Finns det flera Seriemedlemskap behöver man komplettera alla, annars skapas bara 490 för den serie som har en ifylld Serieuppgift).

  Import: matchning av 490 + 830 (800/810) vid import via tratten och vid manuell import från Andra källor. Om fälten matchar läggs båda fältens data i samma Seriemedlemskap. Annars skapas ett Seriemedlemskap per fält. Följande behöver kontrolleras vid katalogisering:

  •ISSN (dubbleras om det finns i båda fälten)
  •Volymbeteckning (dubbleras om det inte står exakt likadant)

  Vänliga hälsningar
  Katalogsupport

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.