Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Startversion för nya Libris

När läggs startversionen av nya Libris ut för test och utvärdering?
Maia Dexander Införandeaktiviteter Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Startversion för nya Libris
  Idag 7 maj läggs startversionen av nya Libris ut för test och utvärdering. Syftet är att katalogisatörer på Librisbiblioteken ska kunna prova att katalogisera i nya Libris och att vi tillsammans kan verifiera verkliga katalogiseringar och andra funktioner.  Inga större ändringar sker under perioden. Rättningar av allvarliga fel och buggar kommer att åtgärdas, men ingen ytterligare funktionalitet läggs ut.

  Mellan den 4 och 11 juni genomför KB produktionssättning av nya Libris. Det innebär en skarp övergång från Voyager till XL. Under den här perioden är Libris stängd för katalogisering. Importer till Libris, som förvärvsrutinen, länkserverinläsningar och övrigt material via Metadatatratten, läggs på kö och läses sedan in när XL är i bruk. Libris webbsök kommer att fungera som vanligt.

  Katalogiseringsverktyget
  Startversionen hittar ni på https://libris-stg.kb.se/katalogisering/. Den innehåller alla poster från Libris, omformaterade från MARC21 till det länkade formatet BIBFRAME. Inga poster i nuvarande skarpa Libris påverkas av testerna. Det är alltså fritt fram att ändra i posterna, skapa nya poster, eller ta bort uppgifter. Samtlig data omindexeras, läses in på nytt i samband med produktionssättningen.

  Inlägget Materialtyper och stöd i startversionen på Librisbloggen listar information om vad som ingår i startversionen, vilket stödmaterial som finns för de olika materialtyperna, och hur framtida prioritering av kommande materialtyper sker.

  De bibliotek som använder Libris webbsök för beståndsregistrering ska efter övergången istället registrera dessa i nya Libris. Mer information om beståndsregistrering hittar ni på Libris undersidor.

  Information
  Samlad ingång för samtligt material relaterat till nya Libris, introduktionsmaterial, teknisk dokumentation och övrig information, nås via Libris undersidor. Utöver det publiceras successivt nyheter på Librisbloggen.

  Libris login
  I Voyager loggar katalogisatörer in med användarnamn i form av sigel och lösenord. I nya Libris slussas användare istället via gränssnittet vidare till Libris login. Samtliga användare av nya Libris registrerar sig i Libris login.

  Frågor och svar
  För frågor och svar rekommenderar vi Supportforum för nya Libris. Supportforumet för nya Libris erbjuder fulltextsök, så att användare enkelt kan hitta information. Om ni inte hittar ett svar som besvarar er fråga, eller om ni behöver fördjupad kunskap inom något område, kan ni enkelt skriva en ny fråga eller inlägg som vi besvarar så snabbt som möjligt. Supportforumet behandlar både teknisk- och förändringsrelaterad information.

  Vid mer direkta frågor, kontakta Libris kundservice.

  Ändringsförslag och felrapporter
  Formulär för ändringsförslag och felrapportering hittar ni längst ned på startsidan på katalogiseringsverktyget.
  Maia Dexander Införandeaktiviteter
 • Maia Dexander Införandeaktiviteter
 • Förtydligande:

  Dagens kommunikation av att startversionen för nya Libris (https://libris-stg.kb.se/katalogisering/) är ett test av katalogiseringsverktyget och manuell katalogisering. De redigeringar av datat som görs här sparas inte.

  Parallellt med det här pågår exporttester med ett antal bibliotek.
  Maia Dexander Införandeaktiviteter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.