Söktips för ämnesord?

Jag söker efter ämnesordet Musik. Hur kan jag göra för att slippa söka igenom alla 73 sidor jag får träff på när jag söker Allmänt ämnesord Musik?
Elisabet Andersson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Elisabet!

  Tills dess att sökfunktionen i katalogiseringsverktyget är förbättrad finns ett sätt att komma runt problemet, förvisso inte helt optimalt det heller men det går snabbare än att leta igenom 73 sidor träffar. Det går nämligen att söka på ämnesords id för att komma direkt till den entitet som man vill länka till verksinformationen. För tillfället ligger id.kb.se nere men annars är det där man på enklast sätt hittar id:n för ämnesord (som hämtas från auktoritetsposten).

  Det går dock att hitta dessa även i Auktoritetsdatabasen (välj Ämnesord i index, sök efter termen musik, identifiera term med rätt listkod, observera att barnämnesorden återfinns även här, välj format MARC, kopiera ID-numret 154622 i fält 001). Sök på ID-nummer i pop up-rutan för Lägg till entitet och du kommer direkt till rätt länkbar entitet.  Vänliga hälsningar

  Katalogsupport
 • Tack för bra svar!
  Elisabet Andersson
 • Jag undrar när kommer Auktoritetsdatabasen att börja uppdateras igen? Eller ska XL ersätta både databasen för Svenska ämnesord och Auktoritetsdatabasen?
  Elisabeth Johansson
 • Hej,
  När kommer sökfunktionen för ämnesord att fungera? Det har nu gått flera månader sedan problemet rapporterades och nya libris lanserades. Problemet gör att man slösar bort massor av tid på att hitta ämnesord att länka till. Länken till Auktoritetsdatabasen som ni tipsar om i kommentaren från 26 juni fungerar inte heller längre. Det fungerar inte heller bra att söka i id.kb.se. Jag sökte på "musik" i id.kb.se och hittade ordet efter att ha bläddrat igenom hundratals andra sao-ämnesord som listades före. Söker jag i SAOs index kommer ordet logiskt först i träfflistan. Det vore således bra om sökfunktionen för ämnesord i XL kunde börja fungera lika bra som SAOs index - så snart som möjligt.
  Paul Flack
 • Auktoritetsdatabasen finns kvar: https://regina.kb.se/F/?func=file&file_name=scan&local_base=kbs10

  Problemet är väl att XL söker även i kod-fälten för termerna. Det skulle väl vara enkelt att ta bort helt, eller kanske göra inställningsbart (för jag kan tänka mig att man ibland kan vilja söka på t.ex. gmgpc)?

  Pär Johansson
 • Hej och tack för era synpunkter.

  Sökfunktionen i sidorutan Lägg till entitet är oförändrad och kommer inte att omfattas av de förbättringar av sök som kommer med i nästa release. Däremot kommer problemen med största sannolikhet lyftas inför releasen därefter. Rekommendationen är därför fortfarande att utföra sökningar i webbsök och Auktoritetsdatabasen (länken är uppdaterad) etc. och plocka med sig id för sök i Libris katalogisering.

  Vad gäller frågorna kring uppdatering av Auktoritetsdatabasen och Svenska ämnesord har vi tyvärr fortfarande inget besked att ge...

  Vänliga hälsningar
  Katalogsupport
 • Hej!

  Nu finns (till utseendet) uppdaterade samt kompletterade hjälptexter för ämnesord. På den generella sidan Ämnesord i Libris finns exempel att utgå ifrån för att välja rätt hjälptext.

  Vänliga hälsningar
  Katalogsupport

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.