Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Seriehuvudposter

Hej, jag har försökt skapa en seriehuvudpost för en ny elektronisk monografiserie v4wjmjsgs5pfbl6j som är en fortsättning av posten 10913848. Jag utgick ifrån mallen Tryckt seriell resurs, men när jag lade till motsvarande 130-fältet enligt anvisning i arbetsflödet så skapades istället ett 240-fält. Kan man skapa 130-fältet så här, som i den föregående seriens post?

Hur gör man för att avsluta den tidigare serien och hur gör man för att visa att den nya är en fortsättning av den tidigare serien? I anvisningen för arbetsflödet finns bara Fortsätter delvis med. Det står att man ska länka till entitet (Fortsätter delvis/Verk (continuesInPart/Work = 780) ). Fungerar detta i nuläget?

Kan ni kolla på posten och se vad som behöver ändras/läggas till?  

Mallar/anvisningar/instruktionsfilmer för seriehuvudposter önskas.

Anders Ohlsson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Anders.

  Ursäkta sent svar. Vi ser att posten som du ber om synpunkter på inte längre är kvar men vi har ju också haft e-postkontakt i frågan.

  För att skapa en beskrivning av en elektronisk monografiserie, så kan man tyvärr inte utgå från mallen Tryckt seriell resurs. För en tryckt resurs är instanstypen Tryck men för en elektronisk resurs är instanstypen Elektronisk. Det går inte att byta instanstyp i en sparad beskrivning. Det finns ännu ingen mall för Elektronisk seriell resurs. Man kan dock kopiera en redan gjord post och ändra det som behöver ändras.

  För att skapa motsvarigheten till ett 130-fält så får man göra som du beskriver. Vi kommer att uppdatera hjälptexten. Vi kommer också att se över utformningen av detta avsnitt i formatet.

  För att avsluta den tidigare serien får man lägga till ett Slutår under Utgivning/Primär utgivning. Då uppdateras automatiskt utgivningsstatus (008/06) till "d = Utgivning avslutad". Det skapas automatiskt ett bindestreck mellan startår och slutår i 264 c och slutåret exporteras både till 264 c och 008/11-14. Det innebär att man inte behöver ha med Datum. Endast om det finns behov av att skriva in klamrar, frågetecken eller något annat utöver årtal, behövs Datum. Även Numrering av seriell resurser (362) behöver uppdateras med information om det sista utkomna numret, som du har gjort.

  Länkning till föregående serie fungerar ännu inte fullt ut. Det går att lägga in Fortsätter/Verk/Har instans/Instans/Har titel/Titel/Huvudtitel ( = 780 t) och Fortsätter/Verk/Har instans/Instans/Identifikator/ISSN/Värde ( = 780 x) men tyvärr inte Beskriven av/Post/Kontrollnummer (780 w) . Felet är rapporterat och beskrivs i andra trådar i detta forum. Problemet berör alla fall där man behöver länka till en post med ett kontrollnummer.

  När en serie ska avslutas, kan det i många fall också vara nödvändigt att uppdatera informationen om den utgivande organisationen (ofta en institution på ett lärosäte). Se anvisningar för Auktoritetsarbete: http://www.kb.se/rdakatalogisering/Auktoritetsarbete/Institutioner/ och https://libris.kb.se/katalogisering/help/workflow-agent-organisation-edit

  Om en ny serie ska beskrivas, där en ny institution är utgivare, är det lämpligt att skapa en ny agent. Se: https://libris.kb.se/katalogisering/help/workflow-agent-organisation-new

  Slutligen, meddela övriga bibliotek att serien är avslutad via CXZ-listan.

  Vi arbetar med att ta fram en instruktionsfilm för seriella resurser.

  Vänliga hälsningar
  Katalogsupport
 • Hej!

  Nu finns det en instruktionsfilm om tryckta seriella resurser här: https://youtu.be/9xyYXThFSYg


  Mvh

  Libris kundservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.