Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Sammansatta geografiska ämnesord

Hur lägger vi till t.ex. "Tyskland - Bonn" så att det blir rätt konverterat till MARC-fält 651?
Pär Johansson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • UPDATE: Innehåller inaktuell information. Använ hjälpsektionen för aktuella hjälptexter.

  Hej Pär!

  Det görs på följande sätt (och vi är medvetna om att detta är väldigt omständligt och hoppas verkligen att det ska gå att komma ner i antalet klick):

  • Välj Sammansatt term under Skapa lokal entitet
  • Klicka på +ikonen inom Sammansatt term, sök efter och lägg till Föredragen benämning - skriv Tyskland--Bonn som en sträng
  • Klicka på +ikonen inom Sammansatt term, sök efter och lägg till Termlista
  • Klicka på +ikonen inom Termlista, sök efter och lägg till sao
  • Klicka på +ikonen inom Sammansatt term, sök efter och lägg till Termkomponenter
  • Klicka på +ikonen inom Termkomponenter, välj Geografiskt ämnesord under Skapa lokal entitet
  • Klicka på +ikonen inom Geografiskt ämnesord, sök efter och lägg till Föredragen benämning (skriv Tyskland)
  • Klicka på +ikonen inom Termkomponenter, välj Geografiskt ämnesord under Skapa lokal entitet
  • Klicka på +ikonen inom Geografiskt ämnesord, sök efter och lägg till Föredragen benämning (skriv Bonn) OBS! Här ska inte Geografisk underindelning användas, då fungerar det inte.
  Exempel: Norge -- Moss -- sao
  Instruktionen ovan gäller geografiska ämnesord i flera led konstruerade enligt Riktlinjer för Svenska ämnesord.

  Vänliga hälsningar
  Katalogsupport
 • Hej!
  Betyder det här att jag ska göra enligt proceduren ovan i alla de fall själva strängen allmänt ämnesord + allmän underindelning inte är auktoriserad? Det har ju varit så smidigt tidigare att bygga ihop två godkända ämnesord, allmänt + underindelning, enligt Riktlinjer för Svenska ämnesord.
  Exempelvis vill jag lägga underindelning "juridik och lagstiftning" på allmänt ämnesord "Undervisningsväsen", men den finns inte auktoriserad som sträng.
  (Däremot finns Undervisningsväsen -- historia auktoriserad).
  Måste jag alltså i det fallet göra enligt ovan?


  Anna Håkanson Scott, Riksdagsbiblioteket
 • Hej Anna!

  Beskrivningen ovan gäller geografiska ämnesord där det inte finns auktoriserade strängar. Vad gäller sammansatta ämnesord bestående av auktoriserat huvudord (allmänt ämnesord) och auktoriserad underindelning (allmän underindelning) från Svenska ämnesord tillvägagångssättet delvis annorlunda. Du behöver inte skriva in termerna som en sträng utan enbart länka till respektive allmänt ämnesord och allmän underindelning samt lägga till en listkod.

  Se lathund samt film för instruktion.
  https://www.youtube.com/watch?v=ZwUATaICbHo&index=6&list=PLZVkEICvA5-GRT2oJQmLgq_2Pksx6zYPy


  Vänliga hälsningar

  Katalogsupport
 • Hur gör man om den geografiska underindelningen inte finns? Ska man byta "föredragen benämning" mot "benämning"? Jag har följt instruktionerna ovan men det fungerade inte. Jag vill lägga till antingen Rifbergen eller Spanska Marocko under Marocko. Tidigare kunde man göra detta utan problem.
  Ruben
 • Hej Ruben!

  Om det inte redan finns en auktoriserad sträng för ämnesordet Marocko--Riefatlas (som är den föredragna namnformen i NE) behöver du skapa en sammansatt term som lokal entitet. Jag testade alldeles nyss i Chrome och det fungerar. Du anger båda, såväl Marocko som Rifatlas, som Föredragen benämning (se beskrivning i tråden här ovan). Entiterna geografiska underindelningar ska aldrig användas i konstruktionen. Vi förstår att det är förvirrande att de finns med och vi anmäler tydligare gränssnittshjälp som önskvärt i framtida versioner av nya Libris.  Förhandsgranska MARC21:


  Detta beskriver funktionaliteten just nu och det kan komma att ändras.

  Vänliga hälsningar

  Katalogsupport
 • Hej
  Jag har gjort precis som det är beskrivet ovan men får alltid följande meddelande när jag sparar: "Något gick snett - error: unauthorized". Jag har använt Chrome.
  Ruben
 • Hej igen Ruben.

  Ok, vi fick rapport om något liknande i morse och då hjälpte det att logga ut och logga in i Libris katalogisering på nytt. Om felet kvarstår får du höra av dig igen.

  Vänliga hälsningar
  Katalogsupport
 • Hej,
  vet ni om Sbi, tills vidare, skulle ha förståelse för att katalogisatören kan välja en auktoriserad (sao) sammansatt geografisk term då en barnbok katalogiseras? Eller måste vi skapa en sammansatt term för lokal entitet varje gång? Till exempel: Tyskland--Berlin finns auktoriserat av Svenska ämnesord men inte i barnämnesordslistan. Det finns väl inga sammansatta geografiska termer som är auktoriserade av Sbi ännu?
  Ulrika Orloff
 • Hej, för att det ska bli korrekt måste man i dagsläget skapa en sammansatt term för lokal entitet varje gång, inte använda sao sammansatt geografisk term. Detta för att listkoden ska bli rätt (barn). Vi är medvetna om att det är väldigt många klick idag för att få till det men hoppas att LIBRIS XL-gruppen fixar så det blir smidigare väldigt snart.
  Vi kommer även att utreda och diskutera hur vi ska göra med sammansatta termer och geografiska ämnesord.
  Sofia/Sbi
 • Hej,
  ovanstående information om hur man skapar ett lokalt, icke auktoriserat, geografiskt sammansatt ämnesord stämmer inte längre. Det kan vara bra att veta för de som söker i Supportforum för att få svar på sina frågor. Föredragen benämning ska inte användas (se ovan Marocko--Riefatlas) och geografisk underindelning ska användas (dvs ovanstående "Entiterna geografiska underindelningar ska aldrig användas i konstruktionen" stämmer inte längre). Hur det ska göras visas i filmen:
  https://www.youtube.com/watch?v=0kqWOYzBtrA&index=3&list=PLZVkEICvA5-GRT2oJQmLgq_2Pksx6zYPy

  Ulrika Orloff
 • Hej!

  I katalogiseringsverktyget hjälpsektion finns uppdaterade hjälptexter för ämnesord. Supportforum användes inledningsvis för kompletterade hjälptexter då hjälpsektionen inte gick att uppdatera i tillräckligt snabb takt. Nu hänvisas alla till hjälpsektionen för aktuella hjälptexter.

  Vänliga hälsningar
  Katalogsupport

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.