Sammansatt ämnesord

Hej!

I instruktionen för sammansatt ämnesord står det att man ska lägga till termlista, men om delarna är auktoriserade var för sig och man har länkat dem, måste man då lägga till termlistan också?

Exempelvis Sjökrigsväsen och historia. Dessa finns båda i SAO och jag har lagt in dem som allmänt ämnesord och underindelning. De har länkats (grön ruta) och där står det sao.

Hälsningar Marie
HT-biblioteken, LU
Marie Hoen Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Marie!

  För att exportformatet ska bli rätt, dvs få korrekt andraindikator 7 och termlista "sao" behöver man lägga till komponenten Termlista till ämnesordsentiteterna i det nya formatet.
  Utan den blir MARC-strängen 650 $4 $aSjökrigsväsen $x historia.

  Vi kommer att titta närmare på ämnesordsformatet och undersöka om det är möjligt att återvinna den "inneboende" termlistan hos ämnesordsentiteterna, vilket i så fall skulle automatgenera en listkod i exportformatet.

  Vänliga hälsningar,
  Katalogsupport
 • Tack för svaret! Enligt instruktionerna och videon så gäller detta inte enkla auktoriserade ämnesord då utan då är termlistan inkluderat?
  Marie Hoen
 • Hej Marie!

  Det stämmer, för enkla auktoriserade ämnesord behöver man inte lägga till någon termlista. Listkoden följer med i exporten utan att den behöver läggas till separat.  Förhandsgranska MARC21:


  Vänliga hälsningar

  Katalogsupport
 • Hej,

  När jag lägger till både sammansatta ej auktoriserade ämnesord och vanliga allmänna ämnesord så hamnar det förstnämnda längst ner i listan över ämnesord. Det innebär att trots att det sammansatta ej auktoriserade ämnesordet är det mest relevanta och därför ska stå överst (efter konverteringen till MARC-formatet), så gör det inte det, utan hamnar sist. Jag glömde först att lägga till "Termlista sao", men detta lade jag senare till och sparade igen. Trots det, ligger det mest relevanta ämnesordet fortfarande allra längst ner i ämnesordslistan vid förhandsgranskning i MARC. Varför?

  Är det jag som gör något fel, eller fungerar inte detta som det ska än?
  Jonas Jacobsson
 • Hej igen,

  Gällande mitt inlägg ovan, se ISBN 9781138905092 . Det sammansatta ämnesordet "Flerspråkighet - sociala aspekter" är tänkt att stå överst i MARC-posten, men hamnar istället längst ner.

  Mvh
  Jonas Jacobsson
 • Hej Jonas,

  Här måste vi be att få återkomma efter semestrarna när rätt personer finns på plats.

  Mvh
  Libris kundservice
 • Tack så länge!

  Mvh,
  Jonas Jacobsson
 • Hej Jonas,
  Det finns ingen funktion för reglering av ordningsföljd för ämnesorden. Vi tar med oss detta önskemål i arbetet med kommande funktioner.

  Vänliga hälsningar,
  Katalogsupport
 • Hej!

  Nu finns (till utseendet) uppdaterade samt kompletterade hjälptexter för ämnesord. På den generella sidan Ämnesord i Libris finns exempel att utgå ifrån för att välja rätt hjälptext.

  Vänliga hälsningar
  Katalogsupport

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.